Abu Dhabi: Před poslední etapou vede Quintanilla

Největší šanci na vítězství v pouštním závodě Abu Dhabi Desert Challenge má třetí muž z Dakaru, Chilan Pablo Quintanilla. Tovární jezdec Husqvarny vyjede do poslední etapy úvodního závodu mistrovství světa dálkových motocyklů s náskokem necelých tří minut na dvojici jezdců KTM Tobyho Price a Sama Sunderlanda.

Ve třetí etapě dlouhé 281 kilometrů se opět po předcházejícím pošmourném, dokonce i deštivém počasí, opřelo do startovní pole soutěže Abu Dhabi Desert race slunce. A třetí etapa měla překvapivého vítěze Heldera Rodriguese. Portugalec se den předtím musel vrátil do bivaku s poruchou své tovární Yamahy, pokračuje ale v soutěži s velkou ztrátou dál a bez naděje na přední umístění. Asi si uvědomil, že už nemá co ztratit, a ve třetím dějství vedl od začátku do samotného konce. Nakonec ale vyhrál jenom velmi těsně o jedinou sekundu před mocně finišujícím Australanem Tobym Pricem a o dvě minuty před jeho britským kolegou u továrního týmu KTM Samem Sunderlandem.

Písek, písek a zase písek. Brzy se mi podařilo dojet kluky, kteří startovali přede mnou a pak už jsme jeli pospolu. Bylo to další dlouhý den perfektního závodění v pouštních dunách. Nakonec se mi málem podařilo vyhrát, ale jsem rád, že jsem se alespoň vrátil do čela průběžné klasifikace,” uvedl v bivaku Toby Price, vítěz letošního Dakaru. Sam Sunderland si stěžoval na bolesti ve zraněném rameni. “Když nás dojel Toby, nemělo cenu se mu už nějak cukat. Stejně to bylo nemožné. On jel vepředu velmi rychle a čistě, spolehlivě celý den navigoval,“ dodal jezdec, bydlící v Dubaji. Vítěz první etapy Price se vrátil do čela rally poté, co mu vedení ve druhé etapě uzmul Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna).

Australan vedl před posledními dvěma dny o 57 sekund před Sunderlandem a 1:15 min. před Quintanillou. Ten přiznal, že ve třetí etapě nemohl najít ten správný rytmus, zaspal začátek a pak už se to špatně dohánelo. „Ale ještě jsou před námi dny, kdy to mohu zase obrátit,“ dodal Jihoameričan, ve třetí etapě čtvrtý. Události dne pak byla drsná havárie Mohammeda Al Balooshiho (KTM), který poškodil přední kolo, ale stejně ještě do cíle dorazil jako šestý. Upadl i zatím dobře jedoucí Polák Kuba Piatek (KTM), který se silně uhodil do hlavy, ale pokračuje dál. V soutěži quadů vyhrál třetí etapu Chilan Ignacio Casale, který vede i průběžné pořadí této kategorie.

Quintanilla sliboval, že se ještě pokusí pořadí na letošní Abu Dhabi Desert Challenge zvrátit a podařilo se mu to hned v další, předposlední etapě. Vůbec se dařilo jezdcům týmu Rockstar Energy Husqvarna, protože čtvrtou etapu vyhrál Francouz Pela Renet, což byl první triumf bývalého endurového mistra světa po přestupu do rally. Renet vyhrál předposlední dějství pouštního dobrodružství před celkem neznámým chilským juniorem Jose Florimo Cornejou (KTM), Quintanilla byl čtvrtý s odstupem osmi minut, ale ještě větší ztráty nabralo duo jezdců na továrních KTM Price a Sunderland. Oba udělali velké chyby v navigaci a ztratili cenné minuty. Před poslední etapou ale ještě zdaleka nebylo rozhodnuto, když Price ztrácel na Quintanillu 2:45 a Sunderland 2:47 min. Ostatní jezdci už jsou ze hry o bednu vyřazeni.

Pořadí před poslední etapou

1. Pablo Quintanilla (CHL) Husqvarna 450 Rally Factory                              15:27.22

2. Toby Price (AUS) KTM 450 Rally Factory                                               15:30.07                  

3. Sam Sunderland (GBR) KTM 450 Rally Factory                                      15:30.09

4. Mohammed Al Balooshi (ARE) KTM 450 Rally Replica                            15:53.23

5. Pierre Alexandre Renet (FRA) Husqvarna 450 Rally Factory                   15:56.52

6. Jakub Piatek (POL) KTM 450 Rally Replica                                             16:09.41

7. Laia Sanz (ESP) KTM 450 Rally Factory                                                  16:10.55

8. Jose Ignacio Cornejo Florimo (CHL) 450 Rally Replica                            16:17.54

9. David McBride (GBR) KTM 450 Rally Replica                                          16:26.56

10. Txomin Arana Cobeaga (ESP) Husqvarna 450 Rally Replica                  16:56.44

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist