Abu Dhabi Desert Challenge 2011

Tento podnik je prvním dějstvím šestidílného seriálu Mistrovství světa v Cross Country. Jsou zde obsaženy kategorie: motocykly, čtyřkolky, automobily a kamiony. Konkrétně startuje 56 motorek, 10 čtyřkolek, 32 automobilů a tři kamiony všechny z Ruské stáje Kamaz v čele ze zkušeným Kabirovem. Největší hvězdou v kategorii motocyklů je bezesporu Marc Coma startující na KTM. V kategorii automobilů nalezneme jména jako: Stephane Peterhansel a Jean Louis Schlesser. Tato jména jsou zárukou kvalitního obsazení tohoto mistrovství.

Kapitoly článku

První aprílový den byl ve znamení technických přejímek. A nebyly úplně bez komplikací. Soutěžní posádky totiž dostaly své stroje na poslední chvíli a neměly možnost vše odzkoušet. A tak několik posádek bojovalo s technickými problémy. Bylo to trochu začarované, protože před naloděním bylo vše ok a po vylodění nikoli. Například naše posádka Miroslav Zapletal s Tomášem Ouředníčkem spravovali servo na své Toyotě dlouho do noci. Jako další automobilová česká posádka se představila ve složení Jiří Janeček s Evou Vykydalovou známou z českého mistráku.
Další den byl na pořadu Prolog, který je však jenom propagační akcí pro diváky než plnohodnotným závoděním. Vše začíná třetího dubna, kdy se celý soutěžní konvoj přesune do nedaleké pouště, kde proběhne celá rally. Každý den se budu snažit Vám zprostředkovat aktuální dění.

První den opravdové rally

Hned na první soutěžní den přišla nezvykle těžká etapa, která zavedla jezdce, hned po opuštění krásné scenérie Abu Dhabi, do těžkých písečných dun. O obtížnosti této etapy svědčí velká časová ztráta většiny startujících. Tato skutečnost se projevila, hned v průjezdním bodu číslo jedna. My jsme však pokračovali do servisního bodu, kde jsme měli na starosti několik italských jezdců. Hlavní pozornost jsme však kladli na Stefano Stella- Valle, který startuje za český tým na čtyřkolce české značky VYX.
Tento tým, je bohužel jediným zástupcem českého motocyklového sportu. A tak jsem se zeptal Jaroslava Vojny, majitele zmíněné značky a zároveň několika násobného účastníka této Rally, který dokázal dojet v roce 2007 na skvělém čtvrtém místě na současný stav tohoto sportu. „ V každém případě, chybí podpora tohoto sportu na nejvyšší úrovni. A to ať už jde o dálkové rally, enduro nebo motokros. U vedení sedí stále stejní lidé, kteří jsou nevyměnitelní a nikam to nevede.“
Dnešní etapu mezi motorkáři vyhrál Marc Coma před Helderem Rodriguesem. Automobilovou třídu vede Stephane Peterhansel před Leonidem Novitskiym a Jeanem Luisem Schleserem. Naše posádka Miroslav Zapletal a Tomáš Ouředníček jsou po prvním dnu pátí. Janeček s Evou Vykydalovou přijeli pozdě a zřejmě měli nějaký problém, protože ve výsledcích mají dvaadvaceti hodinovou ztrátu.
Stránky závodu: Abu Dhabi Desert
Online tracking: zde

Sponzoři:

Informace o redaktorovi

Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist