9. etapa opět svědčila Čechům: Michek 14., Brabec 23.

V devátém dějství Dakaru dojel mezi motorkáři Martin Michek na 14. místě a v celkovém pořadí se posunul na 19. pozici. Už druhou etapu v letošním ročníku vyhrál mladý Chilan José Cornejo na tovární Hondě, v čele průběžné klasifikace došlo opět ke změně. Brita Sama Sunderlanda (Gas Gas), který dnes ztratil osm minut, nahradil Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory). Jan Brabec si v úterý připsal parádní 23. příčku.

Devátou etapou 44. ročníku Rally Dakar byla smyčka okolo Vadí ad-Davásir. Měřila 490 kilometrů, z toho 287 km bylo měřených. Odborníci tipovali, že v soutěži motorkářů je nejvyšší čas na útok obhájce triumfu z loňska Kevina Benavidese (Red Bull KTM Racing), sázelo se také na stále se lepšícího Chilana Pabla Quintanillu. Nakonec ale bylo všechno jinak. Vedení se od startu ujal jiný Chilan, José Cornejo. Okolo 118. kilometru se sice před něj krátce dostali Quintanilla a Američan Ricky Brabec (oba Monster Energy Honda), ale Nacho si jel dál svoje a o kus dále měl zase nejrychlejší čas on. Na dvoustém kilometru měl Cornejo náskok na Brabce devět sekund a na třetího Kevina Benavidese 21 sekund. V TOP 10 se bez velkých ztrát drželi i další spolufavorité, včetně Španěla Joana Barrady (Honda), Francouze Adriena Van Beverena (Yamaha) nebo Walknera. Víc zaostával jen vedoucí muž Dakaru Sam Sunderland, který jako vítěz včerejší etapy měl dnes tu velmi neoblíbenou povinnost ráno vyjíždět na trať jako první.

Vyloženě malé rozestupy vydržely předním jezdcům až dokonce. Cornejo nakonec vyhrál s náskokem 1:26 min. před Kevinem Benavidesem a 1:47 min. před Ricky Brabcem. Čtvrtý Walkner měl odstup jen 2:06 min. a to mu bohatě stačilo, aby pokročil z druhé na první pozici průběžné klasifikace. Sunderland dnes ztratil 8:03 min. a celkově zůstává druhý. Zítra, když bude startovat z hloubi pole, je třeba s ním opět počítat. Na Walknera mu stačí najet 2:12 min. Třetí zůstává Van Beveren.

Češi to dnes rozjeli zprudka. Na 80. kilometru se Martin Michek (ORION Moto Racing Group)  usídlil v první patnáctce se ztrátou 1:27 min. na lídra, Jan Brabec (Strojrent Racing) začínal na začátku třetí desítky (2:19 min) a Milan Engel (ORION Moto Racing Group) byl 41. (+6:51). Na 118. kilometru už Michek pokročil na šestnáctou pozici, Jan Brabec zrychloval o dvě místa za ním. Na dvoustém kilometru si český jezdec ještě o příčku polepšil, Brabec byl v té chvíli 22. a Engel 46. Michek už do cíle nezpomalil a byla z toho 14. pozice (+8:09 min), pouhých šest sekund za Sunderlandem. Jan Brabec bude určitě spokojený s 23. pozicí. Engel okupuje 40. příčku.

Martin Michek je v celkovém pořadí devatenáctý. „Top patnáct je super výsledek. Ukazujeme, že rychlost tam je. Jen ráno jsem měl těžší vstávání, protože bolest žeber po pádu je druhý nebo třetí den nejhorší. Ale musím uznat, že od poloviny speciálky mě přestaly bolet a jelo se mi docela fajn, Jenže poslední etapy budou prý fakt náročné a hlavně rozhodující.“

Milan Engel je celkově pětatřicátý. „Bohužel mě dostaly navigační pasti, stálo mě to hodně minut. Ještě mi k tomu přestala jít zadní brzda ke konci. Musím zjistit, kde je chyba. Žádný kámen jsem netrefil. Cítím se dobře fyzicky, psychicky je to horší. Dělal jsem hodně chyb. Budu mít co dělat uhlídat druhé místo v kategorii jezdců bez asistence.“

Výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist