8. etapa Dakaru patřila velkolepému návratu Sunderlanda

Jediný den stačil Samu Sunderlandovi, aby se vrátil do čela Dakaru. Britský tovární jezdec Gas Gasu suverénně vyhrál osmou etapu před Chilanem Pablem Quintanillou na Hondě a dostal se opět do celkového vedení. Dosavadní lídr Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha) dnes ztratil přes deset minut a propadl se na třetí místo za Rakušana Matthiase Walknera (KTM). Tři Češi, pokračující v závodě, opět zazářili. Nejlepší z nich byl tentokrát Martin Michek.    

Jediný český čtyřkolkář, který ještě zůstal v dakarské soutěži, nezačal po sobotním dnu volna dobře a v neděli se trápil. Zdeněk Tůma byl rád, že vůbec dojel do cíle. A že měl za neprojetí jednoho navigačního bodu patnáctiminutovou penalizaci? To jezdce z týmu BARTH Racing tolik nerozhodilo. „Jelo se mi v dunách opravdu hodně těžce. Po tom volném dnu to bylo fakt náročné. Velkých dun už ale moc moc na programu v dalších dnech nebude. Pokusím se zrychlit,“ tvrdil Tůma. Jezdec zajel v sedmé etapě osmý čas, v celkovém pořadí je šestý. Do cíle dorazil s odstupem hodiny a dvou minut na nejrychlejšího. „Jeden navigační bod jsem prošvihl a pak ten následující jsem chytl. A tak jsem si říkal, že už se pro něj nebudu vracet,“ vysvětlil Tůma, který v celkovém hodnocení ztrácí na prvního pět a půl hodiny. A na páté místo pak přes dvě hodiny. „Už to bude složité se posunout výš. Budu si hlídat, abych udržel pozici. Hlavně, aby mi vydržela čtyřkolka,“ věděl Tůma, který má však náskok více než pět hodin na sedmého.

V pondělní 8. etapě čekalo na zbylé účastníky dakarské rally celkem 828 kilometrů, z toho bylo 394 měřených. Vystartovalo do ní 129 motorkářů. Z továrních jezdců už vypadli Australan Daniel Sanders (Gas Gas), Američan Skyler Howes (Husqvarna) a Ross Branch z Botswany (Yamaha). Včera přišel o vedení Brit Sam Sunderland, a to možná továrního jezdce Gas Gasu namotivovalo k tomu, že do osmé etapy odstartoval jako blesk. Kvůli ztrátě ze včerejška vyrazil z hloubi startovního pole a vedl s přehledem na všech úvodních mezičasech. Na 201. kilometru měl náskok skoro dvě minuty na Rakušana Matthiase Walknera (KTM) a 2:22 minuty na Chilana Pabla Quintanillu (Monster Energy Honda).

Po 280 kilometrech se toho moc nezměnilo. V Dubaji trénující Sunderland stále vedl před Walknerem, tentokrát o 2:02 min. Quintanilla ztrácel 2:10 minuty. Důležité ale bylo, že lídr průběžné klasifikace, Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha), byl pozadu o sedm minut, takže v téhle chvíli se Sunderland virtuálně vracel do čela Dakaru. Dvojice jezdců týmu Monster Energy Honda Nacho Cornejo (Chile) a Joan Barreda (Španělsko) mezitím hledali waypoint a propásli rovněž spoustu času. Sam Sunderland po ohromném a bezchybném výkonu zajel nakonec i nejrychlejší čas 8. etapy a znovu se dostal do vedení soutěže. Do cíle se mu ještě podařilo zvýšit svůj náskok a na konci speciálu měl 3:45 minuty na Pabla Quintanillu a 4:11 min. na Walknera. Devátý Van Beveren dnes ztratil přes deset minut. Chilan Quintanilla se dnešním výkonem posunul na čtvrté místo celkově, druhý je Walkner, na Sunderland ztrácí tři a tři čtvrtě minuty. Absolutní zjevení letošního Dakaru, americký nováček Mason Klein (BAS KTM), dnes zase skončil pátý a celkově uzavírá první desítku. Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM) jako soukromník mezi továrními jezdci se může pochlubit osmým místem.

Velkou pochvalu si opět zaslouží čeští motorkáři. Martin Michek (ORION Moto Racing Group) a Jan Brabec (Strojrent Racing) se od počátku drželi ve druhé a třetí desítce klasifikovaných, později se probíjeli víc dopředu. Na 239. kilometru byl už Michek devatenáctý a Brabec 27., zdatně jim sekundoval Milan Engel (ORION Moto Racing Group) na 32. místě. Martin Michek se v cíli nakonec ukázal se ztrátou 19 minut a 26 vteřin na vítězného Sunderlanda, což mu vyneslo 17. místo. Jan Brabec má odstup na Brita 28 minut a 22 vteřin a je z toho etapová 29. příčka. V celkovém hodnocení to znamená, že Michek opět půjde před Brabce. Prvně jmenovaný je 21., jeho krajan 23. TOP 20 mají nadosah! "Dneska to šlo. I když jsem si na stém kilometru rozmlatil ksicht o navigační věž, a pak se mi hůř soustředilo, protože rána to byla jak od Rockyho a krve jak z prasete Ale prdel je, a to je hlavní," uvedl Jan Brabec na Facebooku.

Výsledky zde 

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist