4. etapa pro Barredu, celkově vede De Soultrait

Letošní Dakar má za sebou čtyři etapy, dvě vyhrál Australan Toby Price a dvě Joan Barreda. Španělský tovární jezdec Hondy dnes zabral a zvítězil o skoro šest minut před Rossem Branchem z Botswany. Do čela průběžné klasifikace šel ale Francouz Xavier De Soultrait na Husqvarně. Z Čechů ve 4. etapě exceloval Jan Brabec jedenáctým místem.  

Čtvrtá etapa vedla z Vadí ad Davásiru do Rijádu, hlavního města Saudské Arábie. Měřila 813 km, na jezdce čekalo 337 měřených kilometrů. Okolo 65 procent tratí mělo být na písku. Kromě českých jezdců si (jako každoročně) vede skvěle také slovenský závodník Štefan Svitko. Osmatřicetiletý jezdec sice včera vypadl z první desítky průběžného pořadí, když obsadil 22. příčku, ale jako každý rok je postrachem továrních jezdců. „Mohlo to být i lepší, ale míchá se to tady každý den. Ve třetí etapě jsem dával velký pozor na navigaci. Také jsem vyzkoušel ochrannou nafukovací vestu, protože v dunách jsem upadl a nafouklo se to. Po chvíli se pak pomalu vesta vyfoukla. Aspoň mám teď s tím zkušenosti a doufám, že už ji nebudu potřebovat," uvedl Štefan Svitko na svém instagramu. V celkovém pořadí byl po včerejšku 14., na vedoucího Američana Skylera Howese (BAS Dakar Racing Team KTM) měl manko 12:50 min. Průběžně si včera polepšili další Slováci. Martin Benko se posunul na 54. místo a Erikovi Vlčákovi patřila 61. příčka.

Australan Toby Price (Red Bull KTM), vítěz včerejší etapy, si dal hodně záležet, aby při otvírání trati nezakufroval, jak už to bývá na letošním Dakaru tradicí. Od startu jel uvolněně, nechal se sjet jezdci vyjíždějícími za ním a v úvodu tak ztratil pouhé dvě minuty. Na prvních kontrolních bodech vedl Argentinec Kevin Benavides (Moster Energy Honda), pak se před něj dostal jeho týmový kolega Španel Joan Barreda. Skvěle si vedli také Ross Branch z Botswany na tovární Yamaze, Australan Daniel Sanders (Red Bull KTM) a Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna). Ostře začal etapu Martin Michek (ORION Moto Racing Group), který se usadil v první desítce. Jan Brabec (Strojrent Racing) uzavíral první dvacítku. Odstupy ale byly dlouho minimální. Okolo stého kilometru ztratila část favoritů, mezi kterými byl i dakarský lídr Skyler Howes, po deseti minutách. Do čela se dostal vedle Barredy a Branche dravý nováček Sanders, tempo s nimi se snažil držet Chilan Cornejo Florimo na další z továrních Hondě. Price se stále držel na dostřel, ale nakonec udělal navigační chybu a ztratil pět minut. Mezitím zadřel motor ve Francii narozený Portugalec Alexandre Azinhais a vzdal. 

Od dvoustého kilometru už ale vedl jen Barreda, který si sebevědomě jel pro své 26. etapové vítězství na Dakaru. A to ze 30. startovní pozice! Michek v tu chvíli pár míst ztratil, ale Jan Brabec se začal probíjet do první desítky. Do konce etapy, který byla podle vyjádření jezdců opět velmi rychlá, se¨v první desítce moc nezměnilo, jen narůstaly rozestupy. Vyhrál Barreda s náskokem téměř šesti minut na Branche, třetí skončil Sanders (+6:09 min.). Australan se později posunul před Branche, který dostal minutovou penalizaci. V Top 10 dojeli i favorizovaní De Soultrait, Pablo Quintanilla nebo Svitko (spodní foto). Bývalý vynikající superkrosař De Soultrait díky svým nesmírně vyrovnaným výkonům šel do čela Dakaru, na druhého má k dobru 15 sekund.

Skyler Howes totiž nakonec nabral přes 13 minut, Price dokonce přes 14 minut. Hned za desítkou nejrychlejších se ve výsledkové listině 4. etapy vyjímá Jan Brabec. Martin Michek dnes skončil po dalším skvělém výkonu devatenáctý, jeho týmový kolega Milan Engel osmadvacátý. Pořadí další Čechů: Roman Krejčí (35.), Libor Podmol (36.) a David Pabiška (37.) Jan Brabec (spodní snímek) by se měl průběžným pořadím posunout na 23. příčku celkově, Michek zůstává na 17. pozici. Čtyřkolkář Tomáš Kubiena je v cíli na 10. místě, celkově zůstává sedmý.Janu Brabcovi letošní Dakar zřejmě vyhovuje. „Jede se mi dobře a fakt si to užívám. Jen škoda, že nemůžu čumět kolem. Je to tady jako na Měsici,“ uvedl už včera.          

Joan Barreda: „Byla to další dobrá etapa. Začal jsem velmi daleko vzadu kvůli mému včerejšímu špatnému výsledku, ale tak to na Dakaru chodí. Startuješ buď úplně vepředu nebo úplně vzadu. Musíme teď ty pozice udržet. Zatím jsem použil tři pneumatiky. Myslím, že ta, kterou jsem jel dnes, je docela opotřebovaná. Přitom mi měla vydržet tři dny. Takže to není dobrá zpráva. Uvidíme, co přinesou příští dny. “

Ross Branch se po dnešku dostal na 4. pozici celkově: „Dnes jsem se hodně bavil. Ale ráno jsem byl trochu frustrovaný poté, co jsem minul jeden way point. Pak jsem chtěl vyzkoušet, jak rychle dokážu jet. Zjistit, jaká je nejvyšší rychlost mého motocyklu. Moje Yamaha odvedla skvělou práci, je opravdu rychlá, ale rozhodně nemám v úmyslu takhle pokračovat. To by motor nevydržel. Musím v dalších etapách zůstat konzistentní.“

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
FGB přispěl 3 Kč
DutchTT přispěl 3 Kč
Venda přispěl -1.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist