2. etapa patřila Barredovi, Price bloudil v dunách

Kdo otvírá trať, prohraje a ještě nabere obří ztrátu. To platí na Dakaru s výjimkami už roky, ale letos se první startovní pozice stává doslova prokletím. Včera se o tom přesvědčil obhájce triumfu z loňska Ricky Brabec, v dnešní etapě Toby Price. Australan jako první startující na trati zcela vyhořel a na vítěze Joana Barredu ztratil 32 minut. V celkovém popřadí se před něj dostal i skvěle jedoucí Martin Michek a další Češi.  

Nedělní první etapa vystavila stopku hned třem zajímavým jezdcům. Francouz Erick Blandin překonal těžkou nemoc, aby mohl startovat na svém prvním Dakaru, ale skončil po drsném pádu už na 204. kilometru. Podruhé Dakar nedokončí Kolumbijec Jhon Trejos, který si na 98. kilometru zlomil pravé zápěstí. A do třetice všeho zlého francouzský veterán Willy Jobard skončil předčasně už popáté v řadě za sebou i se svým experimentálním motocyklem na vodíkový pohon.

První motocykly dnes opustily bivak v Bishe ve 4:55. Po ránu je čekal 130 kilometrů přejezd, 20 minut měli na namotání roadbooku před startem, a pak bylo před nimi 457 ostrých kilometrů do Wadi ad-Dawasiru. Od samotného startu patřila druhá etapa dvojici jezdců na továrních Hondách. Prim hrál zejména Joan Barreda, který má na svém kontě nejvíc etapových triumfů z jezdců v letošní startovní listině. Bývalý skvělý motokrosař vedl prakticky od začátku až do konce. Dobře mu sekundoval po včerejším propadáku jeho týmový parťák Američan Ricky Brabec, z jezdců továrny KTM se nejlépe vedlo australskému nováčkovi Danielovi Sandersovi. Značku Husqvarna zastupoval ve špičce Chilan Pablo Quintanilla. Naopak smůlu si vybral jeden z nezkušenějších jezdců Andrew Short (Monster Energy Yamaha). Američan, šestý muž konečného pořadí v roce 2019, zastavil s poruchou a už nebyl schopen ji opravit. Nakonec skončil ve vrtulníku pořadatelů.

Technické problémy řešil i Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM), ale nakonec si poradil. To ale neplatilo o jeho týmovém kolegovi Priceovi, který z první startovní pozice zabloudil v poušti a dakarské kamery ho ukazovaly, jak se beznadějně snaží vyjet jednu z písečných dun. Barreda nakonec bezchybným výkonem vyhrál druhou etapu (a 25. ve své kariéře) s náskokem téměř čtyř minut na Rickyho Brabce. Třetí skončil Quintanilla (+6:02 min.). Sanders v koncovce selhal a nabral 16 minut.

Skvěle si celou etapu vedl Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM) a odměnou mu bylo fantastické sedmé místo v cíli. Nejlepším Čechem byl dnes opět Martin Michek (ORION Moto Racing Group), který na vítězného Španěla Barredu ztratil 22 minut, ale etapu odjel rychleji než včerejší vítěz Toby Price. Michek je dnes klasifikován s minutovou penalizací jako 18., celkově mu patří 16. příčka. Jan Brabec (Strojrent Racing) dojel ve druhé etapě 20. a a Michkův týmový kolega Milan Engel 25., v časech je ale na oficiálním dakarském webu chaos. „Etapa byla strašně rychlá, jel jsem pilu, měl jsem ale dvě krizovky, tak jsem raději trochu zvolnil. Byla to ruská ruleta. Velmi riskantní. Jelo se po hodně rychlých úsecích, do toho svítilo sluníčko a nebylo pořádně vidět. Často se jelo naslepo. Buď, a nebo,” vypadlo z Michka hned po příjezdu do mix zóny.  

Také český Jantar Team bude spokojený. „David Pabiška je v cíli druhé etapy na průběžném 46. místě. I Rudu Lhotského už máme v cíli na 51. místě! Oba jezdce nyní čeká přejezd do bivaku. Už se plně zabydleli v Original by Motul zóně. Včera si poprvé udělali základní servis motorek,“ hlásí tým na svém facebooku. Čtyřkolkář Tomáš Kubiena dojel etapu šestý, celkově je zatím sedmý.

 Vítěz etapy a lídr průběžného pořadí Joan Barreda: “Včera jsem měl těžký den a hodně jsem ztratil, takže dnes jsem musel všechno vsadit na jednu kartu. Dal jsem do toho všechno, jel jsem na hranici rizika. Naštěstí právě takový typ etap  mi hodně vyhovuje. Čím rychlejší, tím lepší pro mě. Včerejší enduro mi vůbec nesedělo. Ale teď je všechno perfektní.  Jistě, zítra nás čeká dlouhý den a zase velmi obtížná etapa, ale takový už je Dakar. Je třeba udržet chladnou hlavu a zůstat vepředu.“ 

Úspěšný freestyle motokrosař Libor Podmol (Husqvarna) dnes ztratil téměř dvě hodiny. Také v první etapě měl velké problémy. Nejprve začal velmi dobře, když dokázal předjet několik soupeřů. Jenže poté ho přibrzdil pád. „Na 205. kilometru jsem ve vysoké rychlosti musel přeskočit dvě díry, schválně jsem přidal plyn. Ale nevšiml jsem si, že za nimi se nacházel pískem zavátý šutr. Skočil jsem na něj a letěl saltem přes řídítka,“ popisoval incident šéf Podmol Dakar Teamu, který dojel úvodní etapu na 46. místě.  Dnes skončil jednašedesátý.

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 2 Kč
Georgio88 přispěl 2 Kč
Venda přispěl -1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist