Marc Coma vyhrál Rally dos Sertoes

Vedl od konce první etapy, několikrát odrazil útoky úřadujícího mistra světa Portugalce Paola Goncalvese na Hondě a nakonec i vyhrál brazilskou Rally dos Sertoes. Španěl Marc Coma (Red Bull KTM) si tak navýšil své vedení v čele MS cross-country.

Seriál FIM World Cross Country Rally Championship 2014 pokračoval svou pátou, předposlední částí. Sedmietapová Rally dos Sertoes dala jezdcům pořádně zabrat, boj o celkové vítězství se ale prakticky odehrál jen mezi Comou a Goncalvesem. Španěl dosud vyhrál tuto brazilskou rally při jediné příležitosti – v roce 2010, proto je jeho letošní triumf o to cennější. Na druhého Goncalvese měl v cíli náskok tří minut a 23 sekund. Také na třetím místě dojel jezdec Hondy, ale v brazilském týmu Mobil. Šlo o domácího veterána Joana Azeveda, který jel Rally dos Sertoes už podevatenácté. Jeho ztráta na Comu byla v cílovém městě Belo Horizonte přes 14 minut. Goncalves dřel a vyhrál také nejvíce etap – čtyři, ale podstatnou ztrátu přes sedm minut na Comu nabral v dlouhém a záludném čtvrtečním dějství, které byla druhou části maratonské etapy. 
Ano, to bylo to klíčové místo, které rozhodlo celou rally. Museli jste si na trati neustále dávat pozor, neztratit pozornost, protože jinak byste udělali chybu v navigaci nebo chytili na trati nějakou schovanou díru,“ potvrdil Coma, který pak až do cíle v klidu na svém motocyklu KTM 450 Rally kontroloval svůj náskok v čele soutěže. Závěrečnou sobotní etapu už pak nechal vyhrát svému největšímu soupeři Goncalvesovi, protože jak uvedl, tato rally se nevyhrává jen tím, že jezdíte rychle, ale také chytře. „Byl to zase dlouhý a těžký den, cítil jsem, že je na mne jako na leadra vyvíjen velký tlak. Tady se nevyhrává snadno, navíc se zde letos sešla skvělá konkurence. Úroveň konkurence byla vysoká, zvlášť Paolo Goncalves na mne tlačil od samotného startu až do konce. S výsledným ziskem jsme velmi spokojeni. Přijel jsem do Brazílie s desetibodovým náskokem v čele mistrovství světa a před posledním závodem v Maroku jsem ho ještě navýšil. V Sahaře bude každý bod dobrý, tamní rally je nesmírně obtížná a nikdo neví, co všechno se tam může stát. Je fajn, že tam pojedu s velkým sebevědomím, které jsem tady získal,“ dodal v cíli poslední etapy čtyřnásobný vítěz Dakaru v kategorii motocyklů.
Také Goncalves pochválil svého největšího soupeře Comu: "Sertoes 2014 je za námi. I když jsem s prologem vyhrál pět etap, na celkový triumf to nestačilo. Jsem ale velmi šťastný a  spokojený s tím, jaký kus práce tady celý team HRC odvedl: bylo to bezchybné. Nebyl jsem letos schopen vyhrát, protože Marc Coma jel ve své nejvyšší možné formě. Já se ale nevzdávám a budu dále bojovat. Máme před sebou ještě jeden závod v Maroku a tam se uvidí, kdo se stane novým mistrem světa. Obhajoba je mým jediným cílem a budu na ní dál tvrdě pracovat," uvedl Portugalec v cíli. 

Výsledky 7. a poslední etapy (Diamantina - Belo Horizonte):

1, Paolo Goncalves, POR, Honda, 1:34.57 hod,
2, Marc Coma, ESP, KTM 1:36.11
3, Jean Azevedo, BRA, Honda, 1:36.47
4, Ruben Faria, POR, KTM, 1:38.29
5, Helder Rodrigues, POR, Honda, 1:38.40
6, Jordi Viladoms, ESP, KTM, 1:39.41
7, David Casteu, FRA, KTM, 1:39.56
8, Sam Sunderland, GBR, KTM 1:39.59

Konečné pořadí

1, Coma 18: 21.51 hod. 
2, Goncalves + 3:23 min.
3, Azevedo + 14:05
4, Rodrigues + 21:46
5, Viladoms + 26.37
6, Sunderland + 33.37 (1 minuta penalizace)
8, Faria + 46:36 (13 minut penalizace)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist