KTM Enduro Cross Country Chuchelna 2013 – Vody bylo dost

Letošní, již pátý ročník seriálu volných cross country závodů terénních motocyklů KTM ECC má za sebou svoji první zastávku. Stala se jí obec Chuchelna (okres Semily) a především pak severní svahy vrchu Kozákov v jejím blízkém okolí. Svahy, které ještě před 14ti dny pokrýval sníh. A to bylo znát.

Kapitoly článku

Trať, vytyčená pořadatelem - zdejším klubem Motosport Chuchelna, měřila na délku přesně pět a půl kilometru. Z toho důvodu tak mohl kde kdo nabít prvotního dojmu, že se bude jednat o závod lehčí, na úvod sezony přiměřený. Jak se ukázalo zanedlouho, pravdou byl přesný opak. Značná část okruhu totiž vedla skrz les. Les plný bahna, kamenů, kořenů a hlavně pak les plný vody vyvěrající ze všudypřítomných jarních pramenů. To všechno znamenalo dokonalé prověření fyzické kondice závodníků a, popravdě řečeno, mnozí v tomto testu příliš neobstáli. Zbylá část tratě nechala jezdce vydechnout jen minimálně. Rychlé úseky po sjezdovce sváděly diváky k touze po „full gas“ podívané, a jejich mohutnému povzbuzování nejeden jezdec, nehledě na svou vyčerpanost, podlehl.
V sobotním dopoledním závodě se představili všechny třídy tzv. hobby jezdců. V nejslabší kubatuře E1 se s tratí nejlépe ze všech popral Tomáš Korbelář (#89) jedoucí za tým RSV Max Racing. V časovém limitu dvou hodin dokázal obkroužit celkem deset kol a v cíli byl o dvě a půl minuty dříve, nežli jeho největší protivník z Enduro Český ráj, Ondřej Havrda (#11), který dojel druhý. Třetí se umístil David Nosek (#2) z Motoklubu Vysoké nad Jizerou.
V nejvíce obsazené kategorii E2 všem ukázal záda člen Enduro týmu Vysoká, Lukáš Jokl (#124). Na jeho deset kol v čase 2:04:56 nestačila ani dvojice favorizovaných zástupců Motoklubu Vysoké nad Jizerou, kteří se v pořadí Jan Nosek (#106), Aleš Kučera (#108) seřadili na pódiu až za ním.
V nejsilnější třídě E3 nedal nikomu šanci bývalý licenční jezdec Zdeněk Šourek (#303) startující za Enduro klub Semily. Jedenáct kol jako Zdeněk nikdo další objet nestihl a jak druhý David Jirka (#347), člen týmu RMK Enduro Vrchlabí, tak třetí Petr Kopecký (#301) byli v cíli odmávnuti po kole číslo deset. U Kopeckého stojí za připomenutí, že to byl právě on, který v dopoledním závodě jako jediný dokázal prapor domácího týmu Motosport Chuchelna vynést, resp. vyvézt až na pódiové umístění.
Odpoledne přišel na řadu druhý závod. Závod jezdců s licencí. V nejprestižnější kategorii, v kategorii A, se očekávala bitva o vítězství mezi zkušeným Petrem Huškem a dravým zástupcem nastupující enduro generace, Davidem Mühlfaitem (#90), Enduro klub Semily. V kategorii B bylo zajímavé sledovat dlouholetého mazáka této kategorie, Miroslava Škalouda, který po letech na Kawasaki letos přešel ke značce KTM. Obě tyto třídy pak na startu doplňovala řada veteránů a několik nadšenců na strojích do 85 ccm.
A začněme právě touto nejslabší kubaturou. V ní se sešlo pouhých pět jezdců. V cíli byl nejrychleji zástupce Autoklubu Krakonoš Jilemnice, mladý Roman Vydra (#525). Stejně jako druhý Jan Kupka (#603) z Motosportu Lhotka dokázal během časového limitu obkroužit sedm kol. Třetí v pořadí, domácí Břetislav Plíva (#508), stihl v časovém limitu urazit o kolo méně.
Třídu veteránů s přehledem ovládl Aleš Vondrák (#591) z Dr. K Racing Teamu. Jeho vedení z úvodu závodu, kdy Aleš bral tzv. Holeshot, se mu během prvních kol snažil vzít Jiří Salač (#414) z AK Krakonoš Jilemnice. Lesní úsek trati ovšem Vondrákovi seděl ze všech nejvíce a jeho deset odkroužených kol v cíli tomu důkazem. Druhým byl Jiří Lupoměský (#706) z Enduro Trial Clubu. Ten, stejně jako třetí Milan Kotrč (#760), jedoucí za Enduro klub Semily, stihl kol devět (Salač nakonec čtvrtý).
V „béčkových“ licencích byl nejdříve v první zatáčce už zmiňovaný Miroslav Škaloud (#502) z AK Krakonoš Jilemnice. Hned v zatáčce číslo dvě ale šel „Škali“ k zemi a ačkoli několik pozic během závodu dokázal získat zpět, lepší než druhé místo v cíli z toho nebylo. Na třetím místě skončil celou dobu stabilně jedoucí Jiří Kužel (#614) z Enduro Český ráj. Ten do závodu nastupoval se zlomeným malíčkem a třemi Iblaginy v sobě, a jak sám po závodě řekl, z první hodiny závodu si nic nepamatuje. Pokořitelem obou těchto dvou se stal Radek Pabiška (#599) z jednoduše pojmenovaného týmu, z týmu Liberec.
Třídu licencí A opanoval Petr Hušek. Jeho Holeshot v úvodu již leccos napověděl a ikdyž se před něj na chvíli největší rival Mühlfait dostal, zanedlouho byl Hušek zpět v čele. Mühlfait se totiž hned v úvodu závodu potýkal s problémy. Nejdříve mu v jednom z nejblátivějších úseků trati spadl řetěz a v následující stíhačce pak David trefil strom a amputoval své KTM přední blatník. V cestě za vítězstvím tak Huškovi (#55), jedoucí za Motoklub Chrastava nestálo nic v cestě. Na druhém místě se umístila asi největší domácí radost toho dne, za Motosport Chuchelna startující Jan Kudrnáč (#33). Třetí dojel Tomáš Císař (#199) z Moto Tiger Teamu Miletín. (Mühlfait nakonec devátý)
Nedělní závod – ve stručnosti
Druhý závodní den se nesl ve znamení všudypřítomného bahna. Pršelo, byla zima a na startu závodu, na jehož startu se objevili jezdci všech kategorií, se objevilo celkem 61 odvážlivců. Na ty čekala modifikovaná trať, která se oproti té sobotní lišila především téměř úplným vypuštěním lesního úseku. Co se týče výsledků, k velkým změnám oproti sobotě nedošlo, takže v krátkosti:

Hobby – E1:
1. Tomáš Korbelář
2. Jiří Láska
3. Ondřej Havrda

Hobby – E2
1. Aleš Kučera
2. Jan Nosek
3. Roman Chaloupecký

Hobby – E3
1. Zdeněk Šourek
2. Petr Kopecký
3. Michal Kava

Do 85 ccm
1. Roman Vydra
2. Břetislav plíva

Veteráni
1. Aleš Vondrák
2. Tomáš Pelc
3. Milan Kotrč

Licence B
1. Radek Pabiška
2. Jiří Kužel
3. Miroslav Škaloud

Licence A
1. Jan Kudrnáč
2. Tomáš Císař
3. Petr Hušek

V soutěži týmů je po prvním víkendu v čele Motosport Chuchelna s 217 body, tři body na ně ztrácí Autoklub Krakonoš Jilemnice a na třetí příčce je prozatím o dalších sedm bodů níže Enduro Český ráj.

Informace o redaktorovi

Tomáš Zouhar - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist