Cross Country Božetice aneb O rozpuštěném a vypuštěném Božetickém blátě

I vydal se závodník Trachta na obhlídku chovu kachen v doprovodu závodníka Srstky trochu pozávodit na tradiční 5. ročník závodu dvojic do Božetic. Celou cestu z Horažďovic si říkali stále totéž: „Chčije a chčije“. Když dorazily na místo, řekli si: „Chčije a chčije a lepší to nebude.“ Srstka ještě dodal „…a všude samý kachny.“ A my dodáváme, že bahna bylo tolik, že jsme to asi ještě neviděli. Chodit se v tom nedalo, jezdit na motorce trochu...

Kachen béčkové kvality, tedy závodníků skupiny B tam bylo ku startu nachystáno 24x2=48.
Kachen áčkové kvality, tedy závodníků skupiny A tam bylo ku startu nachystáno 12x2=48. Mezi nimi i dost zajímavých kousků jako např. kachny Kuklík V., Kuklík M., Unger J., Bezděk R., Polívka J. .Takže kachny s dost nabroušenými odpichovadly. Nutno vyzdvihnout účast i dvou kačenek, tedy Moniky Orlové a Míši Polívkové. Holky máte můj obdiv! Spoustu jezdců ráno asi ani nevylezla z postele, když slyšela za okny ten lupanec, dost početná skupina to zabalila, aniž vystartovala.
Kachny obojí kvality startovaly stejným způsobem, tzn. distančně, po jednotlivých kusech, ne hromadně. Což je zajímavý způsob, který umožní zařazovat do tratě od začátku do konce těžké úseky a vyřadí výmluvy typu „kopec jsem nedal, ztratil jsem spoustu času neb mne zdržel nějaký zmíták!“ Délka závodu byla naplánována na 2x2 hodiny pro áčka i béčka. Jezdci se střídali dle vlastního uvážení v depu. Charakter trati: cca 4 km bláta. Pak tam bylo ještě taky nějaké bláto a cílové pasáži nakonec taky trochu bláta. Jo a taky voda a voda s blátem. Obojího tak zhruba po kotníky až kolena. Fakt. V blátě a vodě potom taky kořeny a kameny (to bylo dobrý, ty moc neklouzaly). Ksicht jezdců přátelsky ovívaly větévky a větve, těla jezdců, kteří houfně na různých místech opouštěli trať, pak značkovala kůra různých stromů. 
Jinak kdo zná Božetické výjezdy a sjezdy, tak se jely všechny a aby toho nebylo málo, tak tam byly ještě nové a těžší sjezdy. Béčka měly trať o něco zjednodušenou. I tak bylo na trati spousta nadšených diváků, poněvadž jezdci předváděli se svými stroji mnoho laškovných krasojezdeckých variací jako např. pana nebo vorel, ulítlá holubička, atd. Bylo vidět i několik vodou zalknutých strojů. Kdo neměl obutou novou sadu, byl v kýblu (s vodou a bahnem). Kdo nedokázal jet ve stupačkách, byl v tomtéž kýblu, poněvadž se na sedačce nedalo udržet, tak byla slizká. Takže méně výkonní jezdci byli spíše strojem vláčeni (mezi nimi i Trachta se Srstkou).
I v depu, kde se jezdci střídali, bylo k vidění mnoho zajímavých scének. Jezdci měli bláto úplně všude. Veřejná intimní hygiena toaleťákem, zevrubná očista jezdce smetákem a kýblem s vodou, atd. Hodně hochů si položilo otázku, co by tomu řekly naše drahé polovičky. Dlužno podotknout, že všichni startující brali závod jako úžasnou výzvu, nikdo si neztěžoval. Prostě je třeba umět zajet na čemkoli.
V závěru jízd kategorie B začalo ještě hustěji chcášet (novotvar popisující hustý déšť snášející se z oblohy v hustých provazcích). Po krátkém brífinku se jezdci s pořadateli většinou shodli na tom, že stroje a jezdci toho mají dost. Takže se to vyhlásilo a kachny odlétli do kachňáren. Nejrychlejší áčková kachna byla dvojice Martin Kuklík a Pavel Bartůněk, všem béčkovým kachnám ulítla dvojice Standa Srba a Vláďa Janouš starší. Díky pořadatelů z milevského motoklubu za zážitek, společnosti Credium za finanční podporu i ostatním partnerům za mediální podporu.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist