Cross Country Božetice

Po prázdninové pauze se opět roztočil kalendář závodů Mistrovství ČR motocyklů a čtyřkolek v cross country. Přes prázdniny jsme museli najít alternativu za zrušený Stod u Plzně – dva měsíce se zdály jako dostatečně dlouhá doba na hledání. Původně bylo na seznamu přes 20 tipů, ale postupně jsme škrtali jeden za druhým. A důvody? Příliš krátká trať, nedostatečné depo, zrušený areál, nesouhlas úřadů, atd. Prostě najít lokalitu, kde by se nechalo odjet pěkné cross country je stále těžší.

Kapitoly článku

Naštěstí nám pomohli kluci z motoklubu Milevsko, kteří provozují areál v Božeticích. Sice se tam jel dubnový podnik seriálu, ale zapracovali jsme na kontaktech a podařilo se nám dohodnout pronájem dalších pozemků od Zemědělského družstva Sepekov. Mohli jsme tak připravit zcela jiný závod, než jaký se jel na jaře. Přidali jsme odhadem další kilometr a ani ti nejlepší se nedostali pod sedm minut na jedno kolo. Božetická trať je mezi jezdci cross country velmi oblíbená pro atraktivní přírodní pasáže. Některé úseky jsou sice úzké, ale kde se v dnešních podmínkách najde v Čechách trať, která nabídne v přírodě několik alternativ výjezdu? Bohužel ekologická lobby je silná a my můžeme být rádi, že je vůbec kde závodit. A tak je na jezdeckém umu závodníka, jak si s takovými těžkými podmínkami poradí. K radosti diváků, protože tyhle úseky jsou fakt lahůdkou pro příznivce terénních závodů.
A tak jsme se třetí zářijový víkend opět sešli v Božeticích u Milevska. Tentokrát startovali jako první motorky. V sobotu se totiž jel taky mistrák v quadcrossu a podle Řádů Autoklubu ČR se nemohou krýt dva mistrovské podniky. Navíc část kluků startuje v obou seriálech a my jsme jim chtěli dopřát možnost potrápit tělo i mašinu na obou akcích.

ADT CUP

Motorkáři rozhodně nezklamali a v sobotu jich dorazilo 136. Jako první se na start nové tratě postavili borci v bezlicenční kategorii MOTO HOBBY ADT. Čekalo je 60 minut a zkrácená verze tratě. Roli favorita potvrdil Lukáš Jokl z Enduro Vysoká, dosavadní lídr této kategorie. Vyhrál stylem start – cíl, ale jeho vítězství nebylo úplně tak jednoduché. Hodně se na něj dotahoval Michal Prokop, který postupně zrychloval, ale na Lukáše to nestačilo. V cíli je dělilo 26 vteřin. Na třetím místě protnul cílovou pásku Miroslav Zlych.

I ve třídě VETERÁN byla potvrzena role favorita Václavem Sedmidubským (Etelexon), vítězem dosavadních tří závodů. V Božeticích přidal třetí vítězství a upevnil si tak vedoucí pozici v průběžném pořadí seriálu. Na stupně vítězů s ním vystoupili stříbrný Jaroslav Michel a bronzový Petr Blábol.

Po bezlicenčních jezdcích se na startovní rošt postavili ti nejkvalitnější jezdci v kategorii Mistrovství ČR. Dvě hodiny jízdy, nejdelší trať včetně náročných lesních úseků – přesně s tímhle se museli „mistráci“ v sobotu poprat. V této kategorii si všichni brousí zuby na prozatím letos suverénního Víťu Kuklíka. Jediný, kdo ho dokázal porazit byl David Čadek na předchozím mistráku v Sedlčanech. Ten se ale domácího seriálu účastní jen výjimečně a tak bylo na ostatních, jestli Víťův skalp uloví. A opět neulovili. Po celý závod ho stíhali jeho dva největší konkurenti v boji o titul – bratr Martin (oba HUSABERG RACING TEAM CZ) a Michal Engel (KBS ÚAMK TEAM-KTM CZ) Více jak 2/3 závodu odjeli v tomto pořadí a tento stav platil i u šachovnicového praporku. To byl stav v absolutním pořadí kategorie MOTO MČR.
Pořadí na prvních třech místech v ostatních třídách mistrovské kategorie bylo následující: TŘÍDA JUNIOR
1. Milan Engel (KBS ÚAMK TEAM-KTM CZ)
2. Jakub Šefr (SOLARCO CZECH ENDURO JUNIOR TEAM)
3. Patrik Liška (MIRA RACING TEAM)

TŘÍDA E1
1. Jan Konečný (BONMOTO.CZ RACING TEAM)
2. Patrik Markvart (SOLARCO CZECH ENDURO JUNIOR TEAM)
3. Miloslav Konopásek (VTJ BENEŠOV V AČR – ARMY TEAM)

TŘÍDA E2
1. Martin Kuklík (HUSABERG RACING TEAM CZ)
2. Milan Engel (KBS ÚAMK TEAM-KTM CZ)
3. Jakub Šefr (SOLARCO CZECH ENDURO JUNIOR TEAM)

TŘÍDA E3
1. Vít Kuklík (HUSABERG RACING TEAM CZ)
2. Robert Šíp (HARUDA TEAM RAC SEDLČANY)
3. Svatoslav Bouček (HARUDA TEAM RAC SEDLČANY)
Jako poslední se v sobotu představili ve společné stodesetiminutové rozjížďce zástupci kategorií Přebor ČR a Hobby družstva C. Výsledky jednotlivých tříd jsou následující:

TŘÍDA E1
1. Špaček Jakub (ENDURA JABLONEC NAD NISOU)
2. Hejda Jan
3. Dolejš Marek (VERVA RACING TEAM)

TŘÍDA E2
1. Pavel Bartůněk (SMS ENDURA BENEŠOV)
2. Marek Sedláček (SMS MOTOKROSU OPAVA)
3. Radek Pilař (BRUMLA RACING TEAM)

TŘÍDA E3
1. Petr Trešl (SMS ENDURA TÁBOR)
2. Jan Husák (SMS ENDURA BENEŠOV)
3. Petr Strnad (MOTOKLUB MK DĚČÍN v AČR)

TŘÍDA VETERÁN1
1. Tomáš Louthan st. (SMS ENDURA BENEŠOV)
2. Jan Novák (SMS ENDURA BENEŠOV)
3. Jaroslav Nešpor (VTJ BENEŠOV v AČR – ARMY TEAM)

TŘÍDA VETERÁN2
1. Miroslav Kukrál (SMS ENDURA TÁBOR)
2. Petr Staněk (MOTOKLUB MK DĚČÍN v AČR)
3. Miroslav Novák (PUR-IZOLACE ENDURO TEAM LITOMĚŘICE)

TŘÍDA 70 CCM
1. Jiří Bednář (MOTO RACING POLNÁ)
2. Vladimír Duchoslav (MOTOČERT RACING TEAM)
3. Jaroslav Jašek (VTJ BENEŠOV v AČR – ARMY TEAM)

TŘÍDA 80 CCM
1. Adolf Živný (VTJ BENEŠOV v AČR – ARMY TEAM)
2. Šimon Pozdníček (SK RACING TEAM KLUB v AČR)
3. František Vocásek (SMS ENDURA JABLONEC NAD NISOU)

TŘÍDA HOBBY DRUŽSTVA C
1. Lukáš Vrána
2. Lukáš Pech a Radek Ježek (SMS MOTOKROSU NEPOMUK)
3. Petr Butkovič a Pavel Prchal

ITP ESSOX CUP 2010

Neděle patřila čtyřkolkářům. Bohužel se potvrdila již zmiňovaná silná konkurence ve čtyřkolkářských akcích, které se tento víkend konaly. Je určitě fajn, že po dlouhé době je dostatek podniků a jezdci mají z čeho vybírat. Naštěstí ITP ESSOX CUP má mezi jezdci dobrý zvuk, takže v porovnání s ostatními závody byla účast nejsilnější, ale i tak startovní pole 77 závodníků bylo prozatím nejslabší v sezóně.

MČR JUNIOR I a MČR JUNIOR II

Závodní den opět otevřeli ti nejmladší závodníci v juniorských mistráckých kategoriích. Obě rozjížďky měly v celku jednoznačný průběh, na čele závodu se drželi borci z předních příček průběžného pořadí seriálu. Závod nejvíce sedl rodinným klanům Fischerů a Kolpeků, postavili se na stupně vítězů v obou třídách.

V kategorii JUNIOR I dominovali jezdci ASP GROUP RAC TEAMu na strojích Access DRR. Závod suverénně vyhrál Marek Fischer s náskokem jednoho celého kola a jako jediný jezdec v celém seriálu prozatím nenašel přemožitele. To nedokázali ani tak ostřílení šampióni, jako jsou Martin Liška nebo Víťa Kuklík. Za ním dojeli oba bratři Kolpekové – stříbrný Lukáš a bronzový Tomáš.

Překvapením tak bylo zaváhání Pavla Gyuriczy, vedoucího jezdce průběžného pořadí kategorie MČR JUNIOR II. Už start nebyl zcela podle jeho představ a závod mu nesedl ani po zbytek rozjížďky. V posledním kole se dokázal protáhnout před Filipa Randu, ale na lepší než 4. místo to nestačilo. Čelo závodu tak obsadili jeho konkurenti – první místo Michal Fischer (ASP GROUP RAC TEAM), druhé místo Jirka Dauth (DORTON GOLDSPEED), třetí místo Honza Praisler (DORTON GOLDSPEED). Michal tak dva závody před koncem sezony stáhnul náskok na vedoucího Pavla Gyuriczu na pouhých pět bodů a závěr sezóny bude určitě hodně napjatý.

Informace o redaktorovi

Martin Pichl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist