Erzbergrodeo opanoval Jonny Walker

Jubilejní dvacátý ročník extrémního Erzbergrodea je minulostí a jeho vítězem se po famózním výkonu stal pilot továrního týmu KTM Jonny Walker, který si legendární „Železnou horu“ podmanil již podruhé. Třiadvacetiletý Brit tentokrát v Alpách doslova dominoval.

Vezměme to ale po pořádku… Celá akce na Železné hoře nedaleko městečka Eisenerz začala už ve čtvrtek, kdy se jel tradiční závod do vrchu, nazvaný Rocket Ride. Do boje s příkrým kopcem, s jehož zdoláním by měl normální smrtelník dost starostí i pěšky, se vydala bezmála padesátka účastníků. V jeho ústrety se vydávali hromadným startem vždy po šesti a přes kvalifikační jízdy se do finále dostal sextet riderů, mezi nimiž byly i takové hvězdy, jako motokrosový mistr světa kubatury MX3 Rakušan Mattias Walkner, či belgický freestyler Jimmy Verburgh. Nakonec právě rakouský mistr světa Walkner, pilotující KTM SX 450, byl tím kdo si připsal první erzbergské vavříny a zvítězil před krajany Ossi Reisingerem na Husqvarně FC 450 a Christophem Heinzem, pilotujícím Suzuki RMZ 450.
Po čtvrtečním zahájení pak dvě kvalifikační jízdy zvané Iron Prolog v pátek a sobotu určily pět stovek nejrychlejších pilotů, kteří se divákům představili v nedělním finále. Svoje kvality v těchto extrémně rychlých jízdách, kde motocykly pádí rychlostmi převyšujícími 160 km/h, potvrdili dva rakouští motokrosaři, kteří se postavili na stupně vítězů již ve čtvrtek, když zvítězil Ossi Reisinger a Mattias Walkerem byl třetí. Mezi ně se svým časem vklínil Američan Robert Taylor, zaměřující se na extrémní soutěže, čtvrtý byl endurový fenomén Fin Juha Salminen, Brit Jonny Walker si připsal šestou příčku, David Knight byl osmý. Nejrychlejší z našich reprezentantů byl Milan Engel, který si připsal 71. příčku.
Součástí těchto kvalifikačních jízd byly také závody dvouválců, ve kterých zvítězil domácí Florian Salbrechter na Aprilii 550, ale skvělou pátou příčku získal Čech Julius Mikulka s KTM LC8 SE. Kategorii quadů opanoval další Rakušan Norbert Thaler s KTM XC 450 a klání žen pro sebe rozhodla Rakušanka Veronika Dallhamer s KTM Freeride.
Nejen soutěžením je živ "erzbergský" fanoušek a tak se během těchto čtyř dnů divákům představili také freestyloví motokrosaři. Veškerá pozornost se ale samozřejmě soustředí na nedělní Hare Scramble, ve kterém se pět stovek nejrychlejších pilotů utká se svými soupeři, se „Železnou horou“ ale hlavně se sebou samými. Celý „Erz“ je vždy nejčastěji spojován se slovem extrémní a nejinak tomu bylo i v letošním ročníku. K naplnění tohoto přívlastku samozřejmě také nadšeně přispěchalo i počasí, které piloty i diváky skrápělo deštěm od čtvrtka až do neděle. Na soutěžáky čekala trať, vedoucí přes třiadvacet checkpointů, plná strmých výjezdů, bláta a zrádných kamenů.
Se všemi nástrahami tratě se nejlépe vyrovnal vítěz předloňského ročníku Jonny Walker z Velké Británie, který letos svým soupeřům doslova vytřel zrak a spravil si tak chuť po loňském ročníku, kdy po problémech s motocyklem dojel „až“ na čtvrtém místě. Zatímco mezi druhým a pátým místem byl rozdíl necelých pěti minut, on svému nejbližšímu pronásledovateli ujel o nekonečných třináct minut! Třiadvacetiletý rodák z britské Cumbrie se svojí KTM 300 EXC tak zaknihoval své druhé vítězství a na stupně vítězů ho doprovodili Brit Graham Jarvis s Husqvarnou TE 300 a Němec Andreas Lettenbichler s KTM 300 EXC. Jednoznačnou dominanci dvoutaktních strojů dokazuje to, že nejúspěšnějším čtyřtaktním bucharem byla Husqvarna FE 501 v sedle s Rudim Pöschlem, který dojel až na devatenáctém místě. Z přihlášených 1848 pilotů a následně kvalifikacemi vytříděných pěti stovek "rychlíků" se do cíle v časovém limitu dostalo pouze 31nejtvrdších motorkářů!
„Rozhodně si nemohu stěžovat,“ uvedl po závodě s úsměvem Jonny Walker. „Byl to pro mě skvělý závod. Chtěl jsem co nejlíp odstartovat, ujmout se vedení a hned od začátku bojovat o vítězství. Je to neuvěřitelný pocit získat vítězství právě tímhle způsobem. Všichni víme, jak důležitý je tenhle závod a jak těžké je v něm zvítězit a tak je takový návrat po loňském nepovedeném závodě prostě úžasný. Chtěl bych moc poděkovat všem sponzorům a příznivcům, byla to opravdu týmová práce. Ujal jsem se vedení hned v první zatáčce, ale propadl jsem se o pár pozic hned v prvním kopci. Když jsem se dostal na čelo, jel jsem tak rychle, jak to jen šlo. Všechno do sebe zapadalo, nedělal jsem zbytečně moc chyb, zaměřil jsem se na svůj vlastní výkon a všechno běželo tak jak mělo. Ani nemohu popsat, jak moc jsem potěšen svým vítězstvím.“
Z našich pilotů si nejlépe vedl Roman Körber, který sice nezopakoval svoji loňskou třicátou příčku, ale i tak je patnáctý dosažený checkpoint (Double Foult) a konečná 58. pozice určitě úspěchem. Vždyť jen o jeden kontrolní bod dál dojel mistr světa v enduru David Knight a za jeho zády skončil i vítěz kvalifikace Ossi Reisinger, který dojel osmadevadesátý. Na 107. místě figuruje Lukáš Petrželka, Slovák Ivan Jakeš byl 118, David Pabiška svoji premiéru ukončil na devátém checkpiontu a 143. pozici.

Výsledky Red Bull Hare Scramble

1. Jonny Walker (GBR), KTM, 1:37:38 h
2. Graham Jarvis (GBR), Husqvarna, 1:50:50
3. Andreas Lettenbichler (GER), KTM, 1:53:01
4. Alfredo Gomez (ESP), Husqvarna, 1:53:53
5. Paul Bolton (GBR), KTM, 1:55:21

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist