Erzbergrodeo 2017: Red Bull Hare Scramble vyhrál poprvé Alfredo Gomez

Třiadvacátý ročník náročného závodu v extrémním enduru vyhrál poprvé ve své kariéře Španěl Alfredo Gomez. Jezdec KTM byl na vrcholu Železné hory první z pěti set startujících, kteří stáli na startu letošního finále Red Bull Hare Scramble. Druhý v pořadí je Graham Jarvis (Husqvarna) a třetí Cody Webb (KTM). Z českých závodníků zajel na třiadvacátou pozici David Cyprian (KTM). V limitu čtyř hodin stačilo závod dokončit celkem pětadvacet závodníků, což je o poznání víc než loni, kdy jich na vrchol dorazilo devět.

Kapitoly článku

Jako již tradičně odstartoval Erzbergrodeo 2017 závod do vrchu - KÄRCHER ROCKET RIDE 2017. Na startovní listině bylo celkem 338 jezdců z čtyřiadvaceti zemí světa. Po kvalifikaci, kterou už sledovaly tisíce fanoušků, přišlo na řadu večerní Superfinále s osmačtyřiceti jezdci na startu. Vítězem se stal Ossi Reisinger (AUT/Husqvarna), pro něhož je to již třetí triumf. Na druhé pozici se umístil Brad Williams (GBR/KTM), který stál na stupních vítězů naposledy v roce 2015. Naopak premiéru na stupních vítězů prožil třetí jezdec v pořadí Patrick Lindenthaler (AUT/Suzuki).

V pátek a sobotu usilovalo na 1550 závodníků o možnost nastoupit do hlavního závodu Red Bull Hare Scramble. Tam ale může jen 500 z nich, takže o tyto pozice a především pak první řadu na startu (každá řada má padesát jezdců), bojovali jezdci v ERZBERGRODEO IRON ROAD PROLOG 2017. Po pátečních jízdách vedl Patrick Neisser (AUT/Husqvarna), druhý byl Wade Young (RSA/Sherco) a třetí Ossi Reisinger (AUT/Husqvarna). Naopak tři sekundy ztrácel na první řadu Alfredo Gomez (ESP), který podobně jak třicátý Jonny Walker (UK, KTM) musel v sobotu výrazně zrychlit.

Iron Road Prologue vyhrál Rakušan Ossi Reisinger (AUT/Husqvarna). Na druhé pozici se umístil Jihoafričan Wade Young (RSA/Sherco), třetí skončil Matthias Walkner (AUT/KTM) a čtvrtý byl Jonny Walker (GBR, KTM). Španěl Alfredo Gomez (ESP/KTM) zabral a do hlavního závodu se dostal jednadvacátým časem. Český závodník David Cyprian (CZE/KTM) byl třiatřicátý.

V neděli 18.června 2017 závod odstartovali ve vlnách po padesáti. Počasí bylo pro soutěžící přívětivější než tomu bylo v minulých letech, takže si své užili jak samotní jezdci, tak fanoušci podél tratě. Navzdory pádu z počátečního stádia závodu, dokázal Španěl Alfredo Gomez převzít přibližně po hodině vedení a nakonec vyhrát s náskokem přes tři minuty. „Vyhrát Hare Scramble je úžasný pocit,“ uvedl Gomez. „Věděl jsem, že to bude náročné, protože to Erzberg pokaždé je, takže jsem se na tento závod velmi intenzivně připravoval. Tato tvrdá práce se nám s týmem vyplatila.“

„Závod probíhal velmi dobře, nehledě na malou nehodu přibližně 300 metrů po startu. Ztratil jsem tam sice nějaký čas, ale ten se mi celkem rychle podařilo získat zpět. Cítil jsem se velmi dobře a většinu náročných úseků jsem projel v pohodě. Je to největší vítězství mé kariéry, mám z toho neuvěřitelný pocit,“ dodal vítěz Red Bull Hare Scramble 2017.

Na druhé pozici závod dokončil vítěz z roku 2016 Graham Jarvis, jemuž na vítězství scházelo něco přes tři minuty. „S druhým místem jsem spokojený,“ řekl jezdec Husqvarny. „Skutečně klobouk dolů před Alfredem, který byl velmi silný a odjel skvělý závod. Moc dobře jsem neodstartoval a pak jsem ještě na jednom z výjezdů ztratil pět, šest pozic. Ve druhé polovině závodu jsem se ale cítil dostatečně silný. Absolutně na nic si nestěžuji, byl to obtížný, ale skvělý závod.“

Třetím jezdcem v pořadí je Cody Webb, který byl i přes zdravotní problémy jedním z mála jezdců, který v závodě vedl startovní pole. „Loni druhý, letos třetí, mám z toho radost,“ prozradil Američan. „Alfredo a Graham byli velmi silní a blahopřeji jim. Já měl dost dobrou úvodní část, ale možná jsem na to až příliš tlačil a pak jsem měl problémy s rukama. Jel jsem ale co to šlo a dvoje pódia v řadě, to je neuvěřitelné.“

Z českých závodníků jel Red Bull Hare Scramble David Cyprian, který se umístil na výborném 23.místě. Roman Körber je na 76.místě a 196.místo má na kontě Michal Körber. V prologu závodil Tomáš Čadek, Lukáš Vongrej, Vladislav Králík, Josef Hornák, David Brichta, Tomáš Ficzek, Richard Pokorný, Karel Řeháček, Jan Polák a Martin Hausild.

Red Bull Hare Scramble 2017 (Top10):

Celkové výsledky: Red_Bull_Hare_Scramble_2017_all_times.pdf

1 – Alfredo Gomez (KTM)  – 2:17:06
2 – Graham Jarvis (Husqvarna) –  +00:03:22
3 – Cody Webb (KTM) –  +00:05:04

4 – Wade Young (Sherco) –  +00:09:31
5 – Jonny Walker (KTM) –  +00:10:41
6 – Paul Bolton (KTM) –  +00:15:53
7 – Billy Bolt (Husqvarna) –  +00:18:24
8 – Manni Lettenbichler (KTM) –  +00:24:47
9 – Mario Roman (Sherco) –  +00:30:20
10 –  Travis Teasdale (KTM) –  +00:34:06

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist