Erzbergrodeo 2016: Red Bull Hare Scramble vyhrál Jarvis

Britský závodník Graham Jarvis dominoval v hlavním závodě Red Bull Hare Scramble, kterým vyvrcholil dvaadvacátý ročník v extrémním enduru Erzbergrodeo 2016. Z pěti set startujících jich na vrchol Železné hory vyjelo v limitu čtyř hodin celkem devět. Druhé a třetí místo patří dvojici jezdců KTM Cody Webb a Alfredo Gomez. Nejúspěšnějším z českých závodníků byl pětačtyřicátý David Cyprián.

Dvaadvacátý ročník Erzbergrodea odstartovali v Eisenerzu ve čtvrtek 26.května závodem do vrchu Kärcher Rocket Ride, v pátek a sobotu bojovalo na 1500 jezdců v Iron Road Prologue o postup do do hlavní soutěže Red Bull Hare Scramble.

Čtvrteční závod do vrchu Kärcher Rocket Ride vyhrál Florian Salbrechter na Suzuki RMZ 450. Druhé místo obsadil Christian Resinger v sedle Husqvarny TE 300 a třetím nejúspěšnějším závodníkem byl Chris Perry s KTM 300 EXC.


Do hlavního závodu prošlo kvalifikačním sítem Iron Road Prologue celkem pět set závodníků, kteří nastoupili do nedělní hlavní soutěže Red Bull Hare Scramble. Startovalo se ve vlnách po padesáti a mezi těmito jezdci byli také zástupci z České republiky. Ve druhé vlně třiasedmdesátý David Cyprián (KTM 250EXC) společně s devětadevadesátým Miroslavem Škaloudem (KTM 300EXC). V páté vlně startoval Roman Korbel (KTM 300EXC) a v sedmé Tomáš Čadek (Husqvarna TE300).

Jednačtyřicetiletý Graham Jarvis nenechal nikoho na pochybách, že je králem extrémního endura. Vyhrát už dokázal v mnohem horších podmínkách, když v roce 2013 silný přívalový déšť zalil okolní terén, a Brit tehdy triumfoval po startu z druhé vlny. Tentokrát startoval z první a po půl hodině šel do vedení. Svým pronásledovatelům ujel a s přehledem vyhrál.

„Z vítězství mám skvělý pocit,“ řekl Graham Jarvis. „Erzberg je pokaždé velký závod a letos jsem ho chtěl opravdu vyhrát. Všechno šlo dobře a podařilo se mi udržet potřebný náskok, jakmile jsem převzal vedení. Věděl jsem, že si musím udržet potřebnou koncentraci, ale jelo se mi dobře. Ze začátku se mi v lesních sekcích podařilo najet dobrou stopu, čímž jsem se dostal dopředu.“

Jezdec KTM Cody Webb těsně v závěru předjel Španěla Gomeze, který měl problém v závěrečném úseku Lazy Noon a závod dokončil na druhé pozici. „Bylo to opravdu velmi náročné,“ řekl Američan Webb. „Strávil jsem nějaký čas v úseku Carl’s Dinner. Pak se mi v pár dalších sekcí podařilo něco získat a v posledním výjezdu se dostat před Alfreda. Jsem moc rád, že se mi to povedlo.“

Španěl Alfredo Gomez měl nešťastný pád hned v úvodu, takže byl s třetím místem na stupních vítězů velmi spokojen. „Dobře jsem odstartoval, ale ani ne po deseti minutách jsem při vysoké rychlosti spadl na štěrkové silnici. Nějaký čas mi trvalo než jsem se dostal zpátky do tempa, takže jsem moc rád, že jsem nakonec skončil na pódiu. Odvedl jsem co bylo v mých silách. Blahopřeji Grahamovi, který byl dnes neuvěřitelný.“

Velkým favoritem na vítězství byl polský závodník tovární KTM Taddy Blazusiak, jemuž se ale nedařilo, protože měl nehodu při níž si poškodil motorku, takže byl nakonec rád, že závod dokončil osmý. Posledním jezdcem, který zdolal Železnou horu byl talentovaný Němec Philipp Scholz.

Z českých závodníků je na 45.místě David Cyprián (Cyprian s.r.o.), 73.místo má Miroslav Škaloud (AMK Krakonoš Jilemnice), na 204.místě je Tomáš Čadek (Enduro Steken) a 317.místo je Romana Korbela (Racetool/Motosport Chýnov). Velmi dobře si vedl slovenský závodník Thomas Hostinský (Bachner Racing) jemuž patří osmadvacátá příčka.

Red Bull Hare Scramble 2016:

Výsledky - Red_Bull_Hare_Scramble_2016_Photo_times.pdf

1 – Graham Jarvis – Husqvarna – 02:18:47
2 – Cody Webb – KTM – +33:07
3 – Alfredo Gomez – KTM – +36:02
4 – Mario Roman – Husqvarna – +58:19
5 – Billy Bolt – KTM – +01:08:46
6 – Wade Young – Sherco – +01:12:28
7 – Paul Bolton – KTM – +01:19:35
8 – Taddy Blazusiak – KTM – +01:23:08
9 – Philipp Scholz – KTM – +01:37:24

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist