Erzberg je za dveřmi

Už za dva dny se nad horou Erzberg rozezní zvuk tisíců motorů a začne největší enduro závod na světě. Na akci ani letos nebudou chybět české barvy a to jak v řadách jezdců na motorkách i quadech, tak samozřejmě mezi diváky.

Kapitoly článku

Představovat samotný závod je snad zbytečné, ale přesto - jedná se o třídenní enduro klání v aktivním lomu na hoře Erzberg asi 100 km od rakousko-českých hranic. Závod se skládá ze tří částí, dvou prologů, z nichž nejlepších 500 jezdců postoupí do extrémního závodu s hromadným startem. Vše je doplněno nabitým doprovodným programem a především obrovskou show. 

Program

Oficiálně začíná Erzberg rodeo ve čtvrtek ráno technickými přejímkami všech jezdců. V poledne pak startuje první závod Rocket ride, tedy výjezdu na terasu lomu. Během odpoledne začne doprovodný program a v sedm večer pak finále Rocket ride. Následuje vyhlášení vítězů.
V pátek ráno startuje první kolo prologu, ve kterém se nejlepší motorkáři kvalifikují do nedělního závodu, čtyřkolkáři už jedou o umístění. Necelé 2000 jezdců na startu nějaký ten čas zaberou, takže program pokračuje až večer párty a vyjížďkou do města.
Sobota je ve znamení druhého prologu, ve kterém mají jezdci šanci napravit své časy. Celý den bude probíhat doprovodný program formou předváděcích jízd motorek, v šest začne exhibiční závod mezi Kimim Raikkonenem v autě a loňským vítězem Erzberg rodea na motorce. Následuje FMX show, na které pravděpodobně uvidíme i Petra Piláta.
V nedělní poledne startuje samotný finálový závod těch nejlepších. Z pěti set jezdců na startu se do cíle dostane zpravidla třicítka a celé to opravdu stojí za to. Pokud chcete na Erzberg dorazit jako diváci, je možné vzít si s sebou alespoň trochu terénní stroj a za doprovodu místních průvodců projet po obslužných cestách celou trať a vidět tak ty nejzajímavější momenty celého závodu.

Naše redakce na Erzbergu

Na akci samozřejmě nebude chybět ani naše redakce, takže se třeba uvidíme u redakčního stanu, pod kterým bude KTM připravená na závod Quadů s číslem 1753. Bohužel byl letos zrušen novinářský závod motorek, takže Vláďa Novotný bude letos pouze v pozici fotografa a hobby jezdce na své Suzuki. Pokud to jen trochu půjde, pokusíme se dodat reportáže přímo z místa.

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)
Petr Szabó - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist