kawasaki_good_times_tour2




Zajeďte si na Karlovský gastrofestival, svátek jídla na Valašsku

Karlovský gastrofestival je opět tu! Užijte si svátek všech labužníků a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých šest let zařadil mezi největší akce v ČR.

Hlavní program – takzvaná Gastro tour s ochutnávkami (nejen) valašských specialit, mezinárodním farmářským trhem, soutěžemi o nejlepší frgál a klobásu a dalšími doprovodnými programy pro celou rodinu ovládne karlovické údolí Léskové v sobotu 3. a neděli 4. října, vždy od 10 do 18 hodin.

Karlovský gastrofestival je jedinečný tím, že vstup na něj je zdarma. Vedle programu je atraktivní i místo konání: uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak můžete spojit s procházkou valašskou krajinou. Celkem 12 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a po zaparkování na některém z bezplatných parkovišť se mezi nimi můžete projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Kromě nabídky specialit místních i hostujících kuchařů (zajímavou osobností bude například Jan Punčochář z Grand Cru hostující v Chaloupkách U Pařízků) je součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Maďarska. Připraveny budou i kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, nebude chybět ani oblíbený řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, barmanské večery či atrakce pro děti.
Oblíbeným zpestřením je takzvaná frgálová manufaktura, v níž si můžete pod vedením profesionálních pekařek Resortu Valachy sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.

Nebudou chybět ani tradiční galavečeře pro náročné gurmány v místních hotelech Lanterna a Horal, které se zaměřují na zážitkovou gastronomii. Při galavečeřích také každoročně hostují kuchařské osobnosti s prestižní michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, prvního Čecha, který se stal držitelem “kuchařského Oscara“. Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. V čele poroty vždy zasedá Ladislav Frgal a stalo se již tradicí, že tým porotců každý rok doplní i známá osobnost. Loni si takto práci porotkyně vyzkoušela herečka Aňa Geislerová, letos ji vystřídá herec a zpěvák Jan Budař.

Více: www.karlovskygastrofestival.cz

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)



TOPlist