kawasaki_good_times_tour2




V Pavlíkově odhalí sochu svatého Kryštofa vyrobenou v 3D tiskárně

Muzeum historických motocyklů v Pavlíkově na Rakovnicku bude střežit unikátní socha svatého Kryštofa, patrona řidičů, poutníků či například cestujících. V Česku se nacházejí takové sochy tři, a to na Karlově mostě v Praze, Olomouci a poblíž obce Mladotice. Oproti těm třem je ta pavlíkovská unikátní. Nejedná se totiž o klasickou kamennou sochu, nýbrž o sochu vyrobenou 3D tiskárnou.

Přes dva metry vysoká socha je sice uvnitř dutá, i tak ale váží zhruba sto kilogramů. O její výrobu se postaral Peter Knobloch z turnovské 3D tiskárny. „Socha je vyrobená z písku a pryskyřice. Vydržet by měla i díky pryskyřici déle než pískovcová,“ přibližuje Peter Knobloch.

Sběratel historických motocyklů a majitel unikátní sbírky Ivo Šarlingr dlouho zamýšlel, jak zkrášlí prostor před muzeem. Pak přišel s myšlenkou, že kdo jiný by měl střežit muzeum jednostopých vozidel, než sám patron řidičů, cestujících, poutníků, horníků či také leteckých záchranářů a dalších svatý Kryštof.

„Dvaceticentimetrovou sošku svatého Kryštofa s Ježíškem na rameni jsem si nechal zaslat z Francie od jednoho sběratele. Posloužila jako předloha sochy, která se je již nainstalována v prostoru muzea, ale zatím je zakrytá,“ říká majitel muzea Ivo Šarlingr s tím, že slavnostní odhalení se uskuteční 26. června od 14 hodin. Sochu posvětí farář z Petrovic, kromě toho bude možnost prohlídky muzea či ochutnat praženou kávu ze žita ze stoletého pražícího stroje a další drobné občerstvení.

„Chci, aby si motorkáři, kteří se sem sjíždějí ze všech koutů země, mohli prohlédnout sochu svatého Kryštofa s Ježíškem na rameni, zapálili u ní svíčku, pomodlit se, a aby také svatý Kryštof všechny doprovázel na jejich cestách,“ dodává Ivo Šarlingr.

Muzeum veteránů Pavlíkov

Poprvé unikátní sbírku historických motocyklů ukázal majitel Ivo Šarlingr veřejnosti 6. května 2007. Již o čtyři roky později byla potřeba rekonstrukce prostor pro umístění dalších exponátů. V současné době v muzeu najdete zhruba 120 jednostopých vozidel, a to z Československa, Indie, NDR, NSR, Švédska, USA, Belgie, Velké Británie. Z tuzemských značek jsou tu stroje Jawa, ČZ, Stadion, Eska Cheb, Premier, Orion, Ogar, Eso, Manet, Laurin-Klement, Čechie, Orkán, Štístko, Praga, Pionýr, Jaweta a další. Z těch zahraničních Harley, Indian, Ariel a mnoho dalších.

V muzeu je možnost si prohlédnout také historické kočárky, panenky, hračky, ale také ruční nářadí, které využívali rolníci, zemědělci, hospodáři v předválečných letech.

Muzeum veteránů Pavlíkov najdete na adrese: Pavlíkov 87, 270 21 Pavlíkov

Informace o redaktorovi

Jaroslav Červený - (Odebírat články autora)
Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

Body zájmu
  • Muzeum motocyklů Pavlíkov

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist