kawasaki_good_times_tour2




V jedné stopě bezpečně

Jak slíbila policie z Jihočeského kraje, dne 11. 7. 2009 se uskutečnila na letišti v Jindřichově Hradci akce zvaná „V jedné stopě bezpečně“. Bezpečnostní akce byla zahájena ráno v devět hodin a během celého dne sem přivítalo spousty motorkářů. Počasí nám přálo, nezmokli jsme ani jednou, a zajímavých akcí tu bylo nespočet.

Kapitoly článku

Policie s Hasiči to opravdu vzali z gruntu a nenechali nic náhodě. Před vjezdem do objektu letiště byli všichni řádně poučeni o bezpečnostních a organizačních pokynech a byli jim zkontrolovány řidičáky zda mají oprávnění řídit daný motocykl.
Akce „V jedné stopě bezpečně“ zahájili dopoledne na tribuně ti nejpovolanější jak z řady Policie ČR Jihočeského Kraje, tak starosta Jindřichova Hradce a dokonce i místní farář. Farář je jeden z nás, sedlá Yamahu FJR 1300 a rozhodně není začátečník. Na svoje bohoslužby používá často motocykl a jak bylo vidět nebál se ani sprintu. 
Ostatně o měřené sprinty byl ohromný zájem celý den. Navzájem se vyzývali kamarádi mezi sebou a neváhali rozdat si „svoje“ síly i s jinými. Při sprintu jste mohli spatřit všechny možné motocykly, čtyřkolky i stroje hodně staré patřící spíše do muzea.
Největším překvapením co Policie nabídla byla „památeční“ fotka z radaru, kterou chtěl mít opravdu každý s jeho maximálkou na cca 400 metrech sprintu. Fronta byla tak veliká, že podezřívám Policii, že akci ukončila raději sama, hláškou že přestal fungovat radar. Někteří si totiž sprint dali několikrát za sebou a snažili se pokořit rekord jednoho účastníka, který byl 210 km/h, fronta se proto nezkracovala.
Vzniklou přestávku ve sprintu vyplnil Pepa Šiler „Sršeň“. Předváděl zde své kousky s neupravenými motocykly Yamaha FZ1N a XJ6N. Opět ukázal co umí a že je jedno co máte za stroj, „blbnout“ se dá se vším. Své umění předvedl i dobrovolníkům, mezi kterými byl i malý kluk. Ten nakonec byl i pozván na pódium kde probíhala tiskovka s Pepu Šilerem „Sršněm“ a Jakubem Smržem. Dostal zde upomínkové předměty a „Sršeň“ se Smržem mu podepsali jeho kšiltovku. Otázky na naše motocyklové hvězdy padaly všelijaké, ale nejdelší slovo si vzal stejně „Sršeň“ když všem kladl na srdce, aby na silnicích neblbli a jezdili s rozumem. Ostatně „Sršeň“ celý den probíral se zájemci obutí motocyklů (pneumatiky) a bylo ho pořád vidět debatovat někde skloněného u mašiny.
Na letišti byly k vidění motocykly po bouračce a jedno auto, které narazilo do stromu ve 170 km/h – řidič nepřežil. V hangáru dále probíhala projekce nehod za poslední dva roky v Jihočeském Kraji. Projekce byla velmi vydařená a nebrala si servítky s ukázkou zničených motocyklů, pohmožděných a utržených končetin. Pro mnohé asi nechutné, ale je to realita a jak jinak se poučit než skutečností! Ostatně vypovídal tu i jeden z nás co měl bouračku a teď je upoután na vozíku. Jak sám tvrdí nevzdal se a užívá si života dál. Jezdí na čtyřkolce, lyžuje, plave a sportuje kde může.
Červený Kříž tu měl několik stanovišť s figurínami a pomůckami pro poskytnutí První pomoci. Motorkáři sem občas zavítali, ale bylo jich málo. Ruku na srdce – zkusili jste si to někdy na figuríně? Máte praxi v poskytnutí První pomoci? Zde bych příště doporučil každému návštěvníku zatrénovat – protože nikdo neví kdy to bude potřebovat a každá zkušenost bude dobrá.
BESIP Team zde mělo dva trenažéry. Jeden se zaměřením na motocykl, kde nenadále vybíhala zvířata z lesa či vyjížděl traktor z pole. Druhý byl s řízením auta podobného zaměření. Některým dělalo veliké potíže včas zareagovat ať bržděním nebo úhybným manévrem a tak bylo o zábavu postaráno. Dále zde bylo k vyzkoušení simulátor nárazu, který Vám přiblíží náraz v autě při rychlosti 30 km/h.
Firma 4SR zde předváděla oděv po havárii ze závodů a nabízela své produkty. Jejich akční produkt chrániče s paměťovým efektem předváděli v reálu na místě přihlížejícím.
Preventivní akce „Nemyslíš zaplatíš“ kde měli na stánku pouze černý pytel s motorkářem je dle mého úsudku slabou prezentací. Chyběli prospekty, prezentace a další podpůrné předměty. Prevence kdy mohli cílově zamířit na motorkáře tak šla do prázdna.
Motocentrum Olešná zde nabízela za skvělých 299 Kč měření výkonu na brzdě. Cena to byla víc než perfektní a tuto možnost si nenechalo ujít spousty motorkářů. Málokdo totiž tušil kolik má skutečný výkon na zadním kole.
První ročník akce „V jedné stopě bezpečně“ se vydařila s plnou účastí motorkářů a jistě jim dala i něco nového. Uvidíme jak se vydaří příští ročník a co nového bude pro motorkáře připravené.

Jen je škoda, že jsem se večer v rádiu dozvěděl o dalších třech vyhaslých životech motorkářů. Jestli byli na této akci už asi nezjistíme, kdyby byli, možná tu jsou s námi dále…..

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (62x):


TOPlist