Tak to je Číhošť!

Tak se hovorově na vysočině v některých případech nazývá chaos a zmatek. Rčení patrně vzniklo dík nejasnostem okolo „číhošťského zázraku." Akce pod názvem "Jarní setkání ve středu", které se uskutečnilo v sobotu, bylo však dle mého názoru dobře organizované a povedené. K tomu nemalou měrou přispělo teplé, prakticky letní počasí.

Kapitoly článku

Na vysvětlenou setkání pořádané BMW MOTOCLUBEM CZ o velikonoční sobotě 23. 4. 2011 proběhlo v geografickém středu České republiky, v Číhošti u Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Střed naší vlasti byl v této obci určen složitým výpočtem odborníky z Karlovy univerzity a geografického ústavu. V tomto pomyslném středu naší vlasti se podařilo ustanovit i rekord v počtu motocyklů BMW, které se u nás sjely v jednom okamžiku na jednom místě a to s počtem úctyhodných 418 motocyklů z roztočenou vrtulí na nádrži. Kdyby někteří účastníci neopustili setkání před sčítáním komisaře z pelhřimovské agentury rekordů "Dobrý den" mohlo toto číslo být i o několik desítek vyšší.
Číhošťská náves, hráz rybníka a přilehlé ulice zaplněné do posledního místa pravidelně vyrovnanými motocykly připomínala ohromnou železnou chobotnici ze široka rozpínající svá chapadla. Nejčastěji byly k vidění stroje GS 1200 a 1150 některé z nich v zajímavých úpravách. Zklamáním pro mne byla velmi malá účast dvouventilových strojů a to i přesto, že pořadatelé vybízeli k hojné účasti všech strojů BMW. Nejstarším motocyklem setkání byl stroj Karla Bárty z veteránklubu Úsobí. Vzorně zrenovovaný jednoválec R35 z roku 1939, prošel i druhou světovou válkou.
Velmi bohatý byl i doprovodný a kulturní program celého setkání, který doprovázel tuto motocyklovou pouť. Navštívit bylo možné místní kostelík, dějiště „číhošťského zázraku“. V bufet nabízející uzeninu se změnila místní autobusová čekárna a v bistro hasičská zbrojnice. Před ní mimo jiné nabízel pro řidiče nealkoholická ovocná piva humpolecký pivovar Bernard.
O zábavu a dobrou náladu poutníků se staraly dvě kapely. Na vysečeném prostranství u obelisku, který zobrazuje střed republiky, mělo své stánky několik firem. Například pneumatiky Mitas, firma Geneze mimo jiné prezentovala přilby Shuberth C3, které bylo možno vyzkoušet a zakoupit. K vidění byly i nové modely šestiválcových motocyklů BMW K 1600 GT. Přítomný byl i se svým strojem známý cestovatel Igor Brezovar. Po poledním vyhlášení rekordu a hromadném společném fotografování se účastníci vydali za doprovodu Policie ČR do tasické sklárny. Manufaktura se proslavila kromě skvělé rukodělné práce i natáčením Dietlova seriálu „Synové dcery Jakuba skláře“. Zde si mohli motorkáři v podnikové prodejně zakoupit výrobky českých sklářských mistrů. Po prohlídce sklárny se účastníci se svými silnými stroji volně rozjeli do svých domovů či za dalšími velikonočními radovánkami.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):


TOPlist