kawasaki_good_times_tour2




Šesté setkání Jawa 500 OHC

V Rovensku pod Troskami se 6. – 8. června sjely motocykly Jawa 500 OHC. Na Náměstí prof. Drahoňovského bylo k vidění 52 těchto zajímavých československých strojů. Padesátka bylo magické číslo, které bylo po několika letech překonáno. A to vše k radosti pořadatelů i všech účastníků, kteří na sraz pětistovek přijeli z celé naší vlasti i ze zahraničí.

Příjemné bylo sobotní ráno - otevřete oči a půllitr všude kam se podíváte. Nejedná se v tomto případě o špinavé sklo po dlouhém flámu, ale na mysli mám motocykly ledabyle  ustájené mezi chatkami v kempu Palda. Odtud se stroje pomalu trousí do nedalekého Rovenska pod Troskami, které je centrem dění celého srazu.
Hned v sobotu dopoledne se na náměstí sešlo i několik známých osobností. Krátce promluvil nedávný jubilant, devadesátník a dlouholetý patron setkání Josef Vejvoda, který je velmi úspěšný motocyklový závodník. Byly zde připomenuty jeho velké sportovní úspěchy, hlavně ten z roku 1950, kdy na Velké ceně Československa vytvořil traťový rekord, ten byl překonán až po pěti letech Němcem Kassnerem na motocyklu NSU.
Na start se postavilo také několik motocyklů, které po ose v srpnu roku 2012 zdolaly legendární ostrov Man. Suverénně nejvzdálenějším účastníkem srazu byl Tomáš Nosek, který svůj motocykl dovezl až z Norska. Rodokmen jeho Jawy 500 OHC typ 15 02 se psal hluboko za polárním kruhem. Po obědě se celá kolona rozjela kupředu. Doprovod pětistovkám vytvořily hlídky VB s vozidly z osmdesátých let.
Trasa vyjížďky vedla úzkými lesními silničkami, které vystřídaly nádherné vyhlídky na pískovcové skály a romantické hrady, například Valečov a samozřejmě Trosky. Ty jsme objeli prakticky ze všech stran.
Odpoledne se všichni v pohodě vrátili do Rovenska a následně do kempu Palda. Kemp disponuje různým druhem ubytování. Některé apartmány jsou moderně vybavené, jiné retro chatky již hodně pamatují, možná i dobu, kdy se půllitry vyráběly. Celý kemp je poměrně rozlehlý a nabízí dostatek prostoru pro podobné akce.
V restauraci kempu proběhlo v sobotu večer i vyhodnocení celé víkendové akce. Vše pod taktovkou Jindry Drahoňovského. Ten je duchovním otcem všech těchto srazů a na svých bedrech měl i organizaci celého setkání pětistovek Jawa v Českém ráji. Jindra byl velmi spokojený s průběhem akce, především s letošním počasím, které vyšlo na jedničku. Dále podotknul: Mojí oporou je Olda Karas, když zrovna nevím kudy kam, tak nenápadně pomůže. Dále zdůraznil, že 50 motocyklů je na hranici organizační únosnosti. Pokud by se počet motocyklů navýšil, bylo by třeba podstatně rozšířit organizační tým. Menším problémem je, že ne každý účastník se na akci přihlásí. V letošním roce se zaregistrovalo přes třicet motorkářů, ale dorazila jich padesátka.
Michal Palát přivezl Jawu 500 01 z Čáslavi. Na tomto motocyklu jel prakticky poprvé. Celé setkání shrnul krátce: Je to moje srdeční záležitost a nemělo to chybu! Nadšený byl i z triček, která byla k VI. setkání připravena. Pokud to vyjde, dojedu i příští rok na sedmé setkání se již teď těšíme všichni!

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):
Motokatalog.cz


TOPlist