kawasaki_good_times_tour2




Pure and Crafted: festival nejen pro fanoušky BMW

Druhý ročník festivalu, který zaštiťuje výrobce BMW, se konal v Berlíně. Na akci jste si mohli vychutnat rockovou hudbu, upravené motocykly nebo si třeba nechat něco vytetovat. Letos dorazilo na akci přes 8 000 lidí.

Kapitoly článku

Nový životní styl New Heritage, který momentálně frčí a to nejenom u motocyklů se týká i hudební scény a stylu oblékání. A právě v Berlíně jsme mohli na druhém ročníku festivalu s názvem Pure and Crafted omrknout, jak takový styl vypadá. Přímo v centru města, které je velmi rozlehlé a rozprostírá se na téměř rovné ploše, vybrali pořadatelé velmi dobré místo ke konání celé akce.

Člověk by řekl, že když bude motorkářská akce v centru Berlína, budou s tím spojené i problémy, ale kdepak. Německá preciznost opět nezklamala, a ti co už znají největší BMW motorkářský sraz pořádaný každoročně v Bavorsku, ví o čem mluvím. Pokud dorazíte na akci na motorce, pohodlně ji zaparkujete přímo před vchodem na akci. Motocykly postávaly na chodníku, ale čtvrť kde se akce pořádala byla klidná, takže to nikomu nevadilo. Kromě autobusového nádraží zde není nic zajímavého a tedy ani větší výskyt lidí. Policisté svoje auta zaparkují poblíž, žádná kontrola nebo zdržování.

Tato část Berlína je přesně v místech kde kdysi stála berlínská zeď, takže východní část s rozpadlými budovami tu nemůže chybět. Už když tedy jdete na místo akce, tak vám nepřijde divné, že tady vedle zchátralé budovy najednou vyrostlo i několik stanů a že se plechové haly zaplnily lidmi. Ke koloritu Berlína to tak nějak sedne. Po vstupu do areálu máte ihned před sebou několik úpravců motocyklů. Samozřejmě, že většina upravených motorek je značky BMW. Samotný model R nineT je tu zastoupen ve velkém počtu, ale nechybí i stará Káčka. Najdeme tu i několik pěkných strojů Moto Guzzi, Triumph nebo Harley-Davidson. Takovej klasickej matnej Fat boy má prostě pořád něco do sebe.

Pár desítek motorek projdete za hodinku a pokud vám vyhládlo máte volbu, jak typické hranolkové stravy nebo domácího cheeseburgra. Jednoho jsem samozřejmě musel zkusit a za 5 EUR dostanate hodně dobrý maso, ale i čerstvou zeleninu. Na této akci pak nechybí ani zdravější strava, což mi přijde jako fajn. Ne každej dneska touží po několika hodinovém hladovění zaplácnout břicho hranolkama s tatarkou.

Stěžejním místem je takzvaná Main stage, kde vystupují známější kapely. Letos zde zahrál i Noel Gallagher. Jeho nový band High flying birds byl největší tahák a zazněly i pecky od Oasis. Mimo Hlavní stage, která je pod širým nebem, tu pak bavila lidi i takzvaná Club stage, kde drtí struny klubové kapely. Letos třeba The King Blues nebo Pins. Kapely se střídaji jedna za druhou a hrajou nepřetržitě až dlouho do noci. Na závěr si pak můžete dát karaoke s živou rockovou kapelou. Ne, nebojte se, nehrajete na hudební nástroje, pouze zpíváte… Mimo hudbu se pak můžete bavit různými soutěžemi, kdy bylo možno vyhrát třeba přilbu od značky Davida nebo tetování. Další místo, které stálo za podívanou je Motodrom stage kde se na příkrých stěnách proháněly motorky mazec rychlostí. Jde o nejstarší známou “Wall of Death” z roku 1928.

Nemohl jsem odolat a na akci si znovu v klidu prohlédl nového Scramblera od BMW a byla tu i novinka pro mladý, model G 310 R. Mimochodem vypadá hodně dobře a po bližším prozkoumání je i skvěle zpracovaná. V bílé barvě s linkami trikolóry je pak úplně nejhezčí. Nemůžu se dočkat až ji otestujeme a porovnáme s konkurencí.

Vstup na akci bylo lepší zaplatit dopředu, protože na místě, konkrétně pak v sobotu bylo plno a nešlo se dostat. První den v pátek se začalo kolem 16 hodiny a stejně tak i v sobotu. To spousta lidí využila a volný den v sobotu trávila v centru Berlína. Půjčili jsme si za 10 EUR na den jízdní kola a díky pruhům pro cyklisty projeli velice snadno křížem krážem město. Berlín je město cyklistů a všude se krásně dostanete a přitom se nenadřete. Město je takřka rovné, takže žádný kopce a pořád frčíte po asfaltu. Máte tu spoustu míst, která stojí za návštěvu: Brandenburská brána nebo Checkpoint Charlie.

Festival se zkrátka povedl a já ho beru jako moderní pojetí motorkářského srazu, kde se dá čas trávit posloucháním rockové hudby, obdivováním motorek a nebo se prostě na pár hodin sbalíte a omrknete místní památky. Bylo tady spousta lidí co dojeli na kole, šli si na jeden večer poslechnout muziku a koupit tričko. Tady totiž nemusíte mít plnovous ani potetovaný ruce. Je fuk, jestli na tuhle akci přijedete autobusem, na kole z hotelu jako já nebo na novém upraveném Scrambleru. Pokud bude příležitost, pojedu příští rok znovu, a už teď se těším.

Informace o redaktorovi

Tomáš Procházka - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):


TOPlist