kawasaki_good_times_tour2




Než vyrazíte na první letošní motosraz

Už se nemůžete dočkat první letošní projížďky na vaší motorce? Nebo dokonce prvního motosrazu či jiné akce? Máme pro vás pár tipů, co byste neměli před startem sezóny podcenit. Štěstí přeje připraveným a díky pečlivé průpravě si užijete bezstarostné léto na motorce. Co byste měli vyřešit, než se vydáte na projížďku?

Nepodceňte výběr pojištění
Pečlivý výběr povinného ručení vám ušetří spoustu peněz. V první řadě výběrem nejvýhodnější nabídky ušetříte na každoroční platbě pojistného. Navíc můžete získat férové podmínky a výhody, které vám v případě nehody či jiných potíží na silnici ušetří nemalou sumu peněz. Sjednání správného pojištění na motorku se zkrátka vyplatí.
Pokud chcete mít svojí motorku pojištěnou pro všechny případy, můžete si sjednat i havarijní pojištění, které kryje škody na vašem majetku vzniklé při nehodě, srážce se zvěří nebo v důsledku živelných pohrom.

Povinné ručení se sjednává pro případ, kdy byste vlastní vinou způsobili škody na zdraví či majetku dalších osob. Po uzavření pojistky obdržíte zelenou kartu, kterou musíte mít na silnici u sebe. I když povinnost povinného ručení plyne ze zákona, na jeho cenu neexistuje žádná tabulka. Na výši pojistného se tak dá buď značně ušetřit nebo také prodělat.

Na cenu vašeho pojištění má vliv několik faktorů. Jedním z nich jsou vlastnosti motocyklu – záleží hlavně na objemu a výkonu motoru. Nadupaný stroj přece jen nadělá více škody než městský skútr. Výši pojistného ovlivní i váš věk a případné předešlé nehody. Pokud už máte řidičský průkaz delší dobu a nikdy jste nebourali, tak se můžete těšit na výrazné bonusy.

Jak na přípravu motorky?
Jakmile máte zařízené pojištění, můžete se vrhnout na přípravy své motorky. Jestliže jste si ji správně zazimovali, tak bude pravděpodobně téměř připravena k odjezdu. Stejně se však vyplatí pár věcí zkontrolovat.
Při odzimování motorky nejprve zkontrolujte, zda pod ni nevytekla některá z provozních kapalin. Pokud ano, je pravděpodobně čas na profesionální servis. I kdybyste žádnou skvrnu nenašli, stejně raději zkontrolujte, zda je v motocyklu dostatek oleje a také chladící a brzdové kapaliny.
Pokud jste přes zimu nechali zapojenou baterku a nevěnovali jí zvláštní pozornost, odpojte ji a nechte nabít. Lze k tomu využít téměř jakýkoli autoservis. A pokud s ní nechcete nikam jezdit, pořiďte si nabíječku baterií na doma, která vás vyjde zhruba na tisíc korun.

Zatímco se baterka nabíjí, můžete se vrhnout na očištění celé motorky. Možná vám připadá čistá ještě od posezónního mytí, prach se na ni však určitě nějaký usadil. Ten je důležité odstranit, než provedete další důležitý krok přípravy, a to je mazání lanek a dalších součástek.

Nezapomeňte zkontrolovat pneumatiky
Abyste předešli nepříjemným a hlavně nebezpečným situacím na vozovce, zkontrolujte si před první vyjížďkou také pneumatiky. Pokud jste je měli přes zimu špatně uschované, mohou být popraskané například od UV záření.

Kondice vašich pneumatik často rozhoduje o závažnosti případné dopravní nehody. Na sjetých gumách se v nenadálých situacích brzdná dráha prodlužuje. Když se navíc přidá ještě mokrá vozovka, tak může jít dokonce i o život. Proto nepodceňujte kontrolu pneumatik a v případě, že jejich stav není nejlepší, raději zainvestujte do nových.

Pokud máte řádně zkontrolovanou motorku, od kapalin přes baterku až k pneumatikám, můžete při prvním pěkném počasí vyrazit na projížďku. Nezapomeňte se ještě ujistit, zda s sebou máte zelenou kartu a povinnou výbavu. Pak už stačí jen nahodit motorkářské oblečení a helmu a vzhůru na silnici.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)



TOPlist