Motoristická slavnost Legendy 2015 už tento víkend!

Česká republika je tradiční motoristickou zemí. Proto není divu, že se v každém letním víkendu koná několik akcí „s vůní benzínu“. Jsou dokonce soboty, kdy najdete v kalendáři přes patnáct motoristických podniků v různých částech ČR. Je ale jeden, který by měl mít každý fanda motorismu zapsaný v kalendáři červeným písmem a s třemi velkými vykřičníky! Velká motoristická slavnost Legendy 2015, která se koná už tento víkend, tedy 13.-14.června v parku psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích. Nikde jinde totiž nemůžete na jednom místě v průběhu jednoho víkendu vidět takové množství zajímavých a unikátních motorových vozidel, jako právě na Legendách!

Snad každý, kdo má rád rychlá auta a motorky a nasládlý odér spáleného ricínu, už zaznamenal, že v loňském roce proběhla v Praze premiéra velké „všemotoristické“ výstavy s názvem Legendy. Název akce mluví sám za sebe. Místo tu mají jen auta a motorky, které se už historicky staly, nebo v budoucnu s největší pravděpodobností stanou legendami.

„Na začátku všeho byla parta lidí, kterým začal vadit fakt, že je v Česku až neuvěřitelné množství zajímavých aut a motorek, ale na to, abyste je jako normální smrtelníci viděli, musíte mít buď velké štěstí, nebo spíš hodně dobré známosti. Tak jsme se rozhodli pořádně zmapovat situaci s auty a motorkami na české scéně, dát tyhle lidi dohromady a s jejich pomocí a především díky exponátům ze soukromých sbírek a garáží uspořádat velkou výstavu, která u nás, ani v okolních evropských zemích dosud nebyla“, prozradil k úplným začátkům projektu Legendy jeden ze zakladatelů a ředitel akce, Lubor Kos. „Dalo to hodně práce, ale nakonec se nám to přeci jen povedlo. Desítky unikátů se sjely už na nultý, neveřejný ročník akce v roce 2013. Na prvním ročníku v roce 2014 jsme už měli cca 650 vozů a přes 150 motocyklů. A to nejen od nás, ale i ze zahraničních sbírek. A letos jsme to posunuli zase o kus dál“, dodal ještě s nadšením Lubor Kos.

Na tak velkou výstavu potřebujete buď pořádně velké výstaviště, nebo… Nebo třeba rozlehlý park, který organizátoři našli v Praze – Bohnicích. Tam se bez problémů vejdou stovky automobilů a motocyklů, včetně závodních tahačů, nebo speciálů z rallye Dakar. A nebudou jen vystavené. Dokonce je budete moct vidět v akci na speciálním předváděcím polygonu. Sekci automobilů budou stejně jako loni vévodit především zástupci královské kategorie supersportů jako Ferrari, Maseratti, Bugatti, Aston Martin, Lotus, Porsche a pod. Velká část parku bude také patřit závodním týmům, kde budete moci vidět vozy pro rallye, okruhové závody, formule a dalším speciály.

Motocyklová část, pracovně nazvaná Legendy jedné stopy, bude působit jako takový malý „stát ve státě“, který budou tvořit 4 okruhy exponátů. Asi největší z nich bude část veteránů a klasiků, kde se představí také méně známé youngtimery. Další, pro motorkáře zřejmě nejatraktivnější částí, bude expozice historických i relativně mladých závodních motocyklů. A chybět nebudou ani motocyklové customy, či rarity motocyklového sportu jako speciály pro ledovou plochou dráhu, flat trackové stroje, dragstery apod.

„Původně měly být motocykly pouze doplňkem velké automobilové výstavy. Ale loni měly velký úspěch a bylo kolem nich pořád plno. Proto jsme se letos pokusili posunout motocyklovou výstavu ještě dál. Tady opravdu nejde o sraz; motocykly na výstavu byly pečlivě vybrány především ze soukromých sbírek, jinak nepřístupných depozitů muzeí a dalších, veřejnosti běžně nepřístupných míst. My pořadatelé se asi nejvíce těšíme na velkou expozici českých závodních motocyklů a motocyklových prototypů značek Hurikán, Eso, Jawa, ČZ, Ogar a jejich „derivátů“, uvedl Ondřej Hrůza, vedoucí motocyklové sekce Legendy 2015.

Motocyklová slavnost Legendy 2015 se koná v termínu 13. a 14.6. v Praze, v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice. A pokud víte, že máte ve své garáži unikát, který by na výstavě tohoto kalibru neměl chybět, pak se zkuste do pátku 11.6. přihlásit přímo na webových stránkách akce. Máte šanci, že se stanete její součástí.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):


TOPlist