Maxx Moto Dream Day 2003

V sobotu 31.5.2003 se v Brně na letišti v Tuřanech uskutečnil první ročník motocyklové show Maxx Moto Dream Day. Jak celá akce probíhala a co zajímavého jsme mohli vidět se dočtete uvnitř této reportáže.

Začátek akce byl naplánován na jedenáctou hodinu dopolední. Ten kdo přijel na motorce, měl možnost zaparkovat svůj motocykl přímo na letišní dráze tuřanského letiště, přibližně 50 m od centra dění celé akce. Automobily parkovaly asi 1 km od letiště. Za cenu vstupného, pro dospělou osobu 200 Kč (děti do 10 let měly akci zdarma) jsme se mohli, dle programu těšit na pěknou show, která měla být prokládaná výhrami v podobě dárků od sponzorů akce. Na závěr měl jeden z návštěvníků vyhrát motocykl. To bych ale trochu předbíhal. Přibližně půl hodiny před polednem se poprvé „zaplnila“ dráha letišní plochy a my jsme mohli shlédnout freestyle show našich předních kasadérů,

Petra Kuchaře

a

Tomáše Gregovského

. Nad přistavenou rampou kluci předvedli, že to opravdu s motocykly ve vzduchu umí, a jen občasný vítr jim nějaký ten kousek trochu znepříjemnil. Já sám jsem viděl kluky poprvé, a tak celé vystoupení, které bylo příjemně doprovázeno hudbou mě velmi překvapilo.

Na řadu přišla první ze soutěží této akce s názvem: „Ukaž co zmákneš“. Jak už napovídá samotný název soutěže, do které se mohl přihlásit kdokoliv, kdo byl na akci s motocyklem, jednalo se o volnou disciplnínu, ve které mohli účastníci předvést maximum, ze svého streetfighterského umění. Na startovním poli se představilo přibližně 12 motocyklů, převážně endur, jelo se po dvou a motocyklová porota ve složení kaskadérů, vždy vybrala jednoho závodníka z dvojice, který postoupil dále. Myslím, že akce měla nádech velké bojovnosti, jelikož jsme občas mohli vidět velmi zajímavé a někdy i nebezpečné kousky, kteří předváděli soutěžící na svých strojích. Zvláště motorkář se supersportovní Suzukou ukázal, že se opravdu nebojí, když se snažil motocykl zvednout z místa na zadní kolo, což se mu ale nepodařilo a málem svůj stroj nezvádl. Kulturní vložka to byla ale skvělá. Velmi dobrý dojem na porotu i celkově povedenou show, měl motorkář na motocyklu MZ, který především krásně gumoval dokolečka na nádži, uměl bez větších problémů zvednout motocykl na zadní kolo (i na hrazdu) a svoje představení barvitě doplňoval troubením. Nakonec celou soutěž vyhrál a odnesl si domů jednu z připravených cen.

Akce byla v plném proudu, většina návštěvníků už na akci dorazila a zaplnila se i plocha okolo letišní dráhy. Diváků přijelo méně než se očekávalo, a tak kdo přijel viděl opravdu z každého místa, bez tlačenic a s možností si odskočit a vrátit se zpět na své původní místo. Na programu byla show

Marka Matouška

, který již tradičně parádně jezdil po zadním a předvedl i velmi dlouhou jízdu po kole předním. Následně nám ukázal novou Yamahu R1, kterou dostal od svého sponzora. „Ještě musím motocykl odstrojit, řádně upravit a potom to bude ono“, prohlásil Marek návštěvníkům. V jeho dosavadní show mi ale chyběla trocha dynamiky. I tak se ale bylo stále na co dívat. Hned po Markovi přišli na řadu kaskadéři:

Aleš Polák

a

Tomáš Vitanovský

, kteří se vzájemně na ploše doplňovali a předvedli pěknou show. Jízda po zadním, předním kole, otočky na předním o 180°, gumovaní ve stupačkách to je jen malý výčet toho, co na letišní ploše předvedli.

Trochu rozdílné hodnocení návštěvníků přinesla akce Pitbull show, která následovala hned po streetfihgterské show. Náplní této akce bylo představení plemena Pitbull jako takového, které bylo spojené s ukázkami dovedností přítomných psů. Show byla zakončena číslem, kdy jeden z Pitbullů (20 kg) utáhl auto na laně o hmotnosti 1000 kg. Celá akce byla doprovázená nádherným slunečným počasím, které později trochu přidělávalo starost těm, kteří jeho žár podcenili a často nedoplňovali tekutiny. Následovalo první losování o dárky a další ceny. Každý kdo přijel na akci a zakoupil si u pokladny vstupenku, mohl následně být vylosován a vyhrát jednu ze zajímavých cen, které připravili pořadatelé. Po vylosování následovala pekelná show

Pavla Hanzlíka

(Yamaha FZS 1000) a

Petra Hnětkovského

(BMW), kteří předvedli svojí sehranost i na ploše a nejeden návštěvník byl z jejich programu příjemně překvapen. Petr vždy „zvedl“ auto (pomocí připravené rampy) na dvě kola a společně s Pavlem se velmi elegantně na ploše doplňovali. Vrcholem celé akce bylo vzájemné míjení auta a motocyklu ve vysoké rychlosti, které se přítomným návštěvníkům velmi libilo. Nakonec Petr Hnětkovský svezl několik přítomných slečen ve svém BMW na dvou kolech a závěrem akce „bouchl“ jednu z pneumatik.

Akce pokračovala dál a nenechala přítomné motorkáře a návštěvníky vydechnout. Na programu byly připraveny dvě akce pro přítomné soutěžící motorkáře a to: „Jízda pomalosti“ a soutěž s názvem „Ukaž plátno“. Jízdu pomalosti vyhrál motorkář na enduru a soutěž „Ukaž plátno“ motorkář na sportovním motocyklu. Pro vítěze byly opět připraveny ceny v podobě dárků. Na ploše se nyní ukázal kaskadér

Pavel Korych

. Jeho show byla ukázkou maximálního nasazení a jízdy až za hranicí možností. Svému Hornetu devítce dával co proto a přítomní motorkáři to dokázali náležitě ocenit. Jízda na řidítkách po zadním kole, gumování na nádrži a ve stupačkách a nekonečné burnouty doprovázely Pavla celé jeho vystoupení. V samotném závěru se ještě jednou ukázali naši freestyloví závodníci „Kuchta“ a „Greg“ a poté show zakončil Marek Matoušek s dalšími přitomnými kaskadéry. Vrcholem show mělo být vylosování jednoho šťastného návštěvníka, který obdžel od pořadatele akce skůtra za symbolickou 1 kč. Škoda jen, že celá akce poté již skončila, i když bylo ještě na plánu vystoupení dvou revival kapel: Deep Purple a Janis Joplin. Jelikož se jednalo o první ročník této akce, tak si myslím, že až na pár nedostatků se akce velmi povedla a ten kdo přijel měl opravdu na co koukat, případně vyhrát některou z cen.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist