kawasaki_good_times_tour2




Kempování s Mírou Lisým

1. Kemp Bezpečně na motorce s Mírou Lisým, historicky první akce svého druhu v ČR, proběhla o víkendu 15.- 16. 9. 2012 na motodromu v Písku – Hradišti. A o čem vlastně celý kemp byl? O spoustě ježdění na nejrůznějších motorkách, zábavě, pohodě a samozřejmě taky o adrenalinovém řádění – prostě od všeho trochu.

Tým BNM, který v průběhu sezony pořádá po celé republice jednodenní kurzy bezpečné jízdy, se rozhodl na závěr sezony uspořádat velkolepý kemp pro všechny milovníky jedné stopy. A že program byl více než pestrý posuďte sami. V sobotu brzy ráno byla zhruba padesátka zúčastněných rozlosována do šesti skupin. Každá skupina v čele se svým přiděleným vedoucím vyrazila dle přesného časového rozpisu jednotných disciplín na celodenní tour po šesti stanovištích plných adrenalinových zážitků. První disciplínu měl na starosti sám Míra „Lisák“ Lisý, když na spodní části okruhu drtil jednu polovinu skupiny správnou technikou jízdy na výukových motorkách s protipadacím rámem. A že je „Lisák“ přísný drtič pocítil nejeden účastník.
Druhá část skupinky pak v horní části okruhu řádila pod vedením amatérského okruhového závodníka Libora Merty. Libor celý den trpělivě vysvětloval tajemství jízdy na okruhu a následně kroužil se všemi skupinami jako předjezdec. Pro spoustu účastníků to byl jedinečný zážitek, protože jízdu na okruhu si mohli vyzkoušet opravdu všichni, bez rozdílu motorky, výkonnosti, pohlaví nebo věku.
Jedinou zdánlivě klidnější disciplínou byla výuka první pomoci, kde profesionální záchranáři z firmy Life Support trpělivě vysvětlovali jak se zachovat v případě nehody a jak správně poskytnout první pomoc. Jejich rady byly opravdu fundované, protože nejenom, že pracují oba na záchrance, ale jeden z nich je i motorkář, takže nalejvárna byla rozhodně k věci.
Pavel „Kuba“ Kubíček, spolumajitel Harley-Davidson-Praha a KM Racing Teamu, na dalším stanovišti učil jak se zachovat při krizovém brzdění. A vzhledem k jeho několikanásobné účasti na Rally Dakar opravdu ví, co učí. Motorkáři si mohli vyzkoušet brzdění s i bez ABS na BMW G650 GS Sertao a pro ty, kteří se obávali brzdění na vlhkém blátíčku tu byl připravený H-D Sportster 883R s protipadacími rámy, které je „zachraňovaly“ před případným pádem.
O 12 km dál si mohl každý, kdo měl zájem, vyzkoušet také bahnité řádění v terénu. Pod taktovkou mladých motokrosařů si účastníci projeli pořádnou trať plnou záludných skoků, výjezdu i sjezdů a zatáček. Byl to fakt krásný pohled na typické silničáře nebo harleyáky, kteří se vraceli s bahnem až za ušima. V další části odloučeného stanoviště probíhala výuka, respektive vyzkoušení si trialu. Bývalý závodník Vašek Brůj trpělivě vysvětloval zásady stability a jízdy na trialové motorce. Většina účastníků pak jistě večer shlédla Mírovu show na trialce úplně jinýma očima a s ještě větším respektem.
A posledním, ale nejoblíbenějším stanovištěm bylo půjčování partnerských motorek kombinované s technickou prohlídkou motorek vlastních. Týmu BNM se totiž podařila na české poměry nevídaná věc. Na kemp přijeli 4 motorkoví partneři BNM a každý z nich přivezl několik demo motorek. Celkem si tedy účastníci mohli vybírat z celkem dvaceti strojů od různých dovozců a značek – BMW, Ducati, Yamaha a Harley-Davidson. Všichni byli z této disciplíny naprosto nadšení a vysmátí. Taky jakpak by ne, když se mohli projet na vysněných motorkách na cca 20 km předem vytyčeném okruhu po krásném okolí Písku. Nadšení bylo veliké, protože téměř každý si chtěl vyzkoušet supersportovní jízdu na BMW S 1000 RR, zadivočit si na ďábelském Ducati Diavel, anebo naopak přeskočit na úžasnou Yamaha XT 1200Z Superténéré a celý den pak zakončit pořádnou “easy ride” na Harley-Davidson V-Rod Muscle nebo na spoustě dalších strojů. V mezičase technik prohlédl každému účastníku jeho motorku a na závěr této disciplíny každý obdržel protokol o technickém stavu svého motocyklu.
Sobotní večer pak zakončil doprovodný program vedený přednáškou KM Racing Teamu spojenou s prohlídkou Dakarové Liazky. Nechyběla také prezentace helem značky Shark, motooblečení PSÍ Hubík, interkomů Interphone a ČMN. Na závěr večera si všichni trsli při skvělém koncertu kapely Classic Rock & Roll Band Pepy Pilaře.
A přestože byl program v sobotu takto nabitý, tak tím to ještě zdaleka nekončilo. V neděli pokračoval další program, který byl v podstatě připraven přesně podle přání účastníků. Každý si mohl vybrat, která disciplína ho v sobotu nejvíce zaujala a podle toho tým BNM připravil program na neděli. A tak vznikly v neděli 3 větší skupiny, které soutěžily v jízdě zručnosti a plynulosti v Yamaha Motoslalom Cupu. Na spodní části okruhu totiž Míra vytvořil záludný motoslalom, ve kterém se ovšem nesoutěžilo na čas, ale na plynulost. Každý závodník absolvoval 3 kola na Yamaze WR 125 a posléze byla vybrána dvě kola, ve kterých se spočítal rozdíl v časech. Odměněno bylo deset nejlepších s nejmenším časovým rozdílem mezi dvěma počítanými koly. Pro velký úspěch se také pokračovalo v jízdách na okruhu a samozřejmě i v půjčování partnerských motorek. A protože někteří ani po slavnostním vyhlášení neměli dost, tak se skupinka asi 8 nezmarů vydala zabahnit se na enduro trať. Víkend to byl krásný, počasí přálo, všichni na sebe byli milí, atmosféra příjemná a uvolněná a program tak nabitý, že se z toho někteří doteď vzpamatovávají. A tak doufáme, že vznikla nová tradice naprosto netradiční akce, která motorkářům může dát zase něco víc, než byli doteď zvyklí, a zábavnou formou je naučit o trochu lépe zvládat svůj milovaný stroj. A protože z úst všech zúčastněných zněla samá chvála, tak věříme, že se příští rok bude konat další ročník, a že se na něm ve zdraví opět sejdeme.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):


TOPlist