kawasaki_good_times_tour2




Festival v Bělé pod Bezdězem

Třetí ročník oranžového a žluto-modrého festivalu je za námi. Pokud klubáci už před jeho začátkem avízovali, že letos bude ještě našlápnutější nežli ty dva předešlé, tak nekecali – bylo to super! Kdo o třetím dubnovém víkendu zavítal do Motorlandu v Bělé pod Bezdězem, tak rozhodně nelitoval.

Kapitoly článku

O průběhu pátečního žurnalistického dne Vás už informovali Petr s Vláďou, ale pro širokou motorkářskou veřejnost byly určeny dva víkendové dny. Pořadatel tohoto srazu, tedy Czech KTM Club, spolu s dovozcem motocyklů KTM pro střední Evropu, firmou Central East Europe, pro návštěvníky přichystal šestadvacet motorek. Jednak čtyři typy „asfaltových“ kačen (125 Duke, 690 Duke, 990 SM-T, RC8R), enduro-cesťák (KTM 990 Adventure), šest offroadových KTM (690 Enduro R, Freeride 350, 300 EXC, 350 EXC-F, 450 EXC, a 500 EXC) a také tři sesterské Husabergy (TE 125, FE 390, FE 450).
Během dvou dnů se na nich vystřídaly desítky testmanů, kteří jejich kvality mohli vyzkoušet na okreskách v okolí Bělé pod Bezdězem, případně na uzavřeném asfaltovém okruhu, offroadové motorky pak zase na motokrosové či endurové trati, ale také na poměrně ostrých trialových pasážích, které designoval extrémní biker Michal Maroši. Tyhle trialové vychytávky sedly jak pověstný hrnec na pozadí novince KTM 350 Freeride, ale doslova psí kusy na nich předváděl hlavně Petr Bartoš. Ten svoje motocyklové zkušenosti zúročil ve vítězném minisouboji právě s „Marosanou“ a dalším cyklomaniakem, kterým byl trojnásobný mistr světa v bike trialu Petr Kraus. Petr Bartoš je ale hlavně motokrosař a ne ledajaký, vždyť vloni vyhrál titul mistra Evropy!
Svoje síly si s ním, stejně jako s jeho sparingpartnerem Michalem Bártou, mohli poměřit odvážlivci na nádherné písčité trati, pro kterou to už pravděpodobně byla jedna z posledních akcí. Kromě těchto střelců jste na srazu mohli potkat třeba i Slováka Štefana Svitka, který do Bělé přivezl svůj speciál KTM 450 Rally, s ním získal nádherné páté místo na letošním Dakaru. Speciál postavený na základě KTM 950 Superenduro přivezl Jiří Heiník, který se po loňském Erzbergu s tímhle hovadem (promiňte, ale jinak se TO nazvat nedá) letos chytá na americký Pikes Peak. Petr Pilát je bohužel zraněný, ale přijel se do Bělé aspoň podívat, popovídat a rozdat pár autogramů. Krosilo a brousilo se do pozdního odpoledne, takže je jasné, že všem účastníkům večer pár piv přišlo vhod.
V noci ze soboty na neděli sice tam nahoře pohrozili nějakými dešťovými kapkami, ale spíš proto, aby si KáTéeMáci potom víc vážili toho skvělého počasí, které nakonec zajistili. Hlavní náplň srazu, tedy testovací jízdy, se nesly v podobném duchu jako v sobotu, ale doplňkový program se z terénu přenesl na silnici. Na trati, jejíž přípravu měl na starost motárdista Petr Stránský, oproti předchozím ročníkům přibyly četné ochranné prvky, na nedělní odpoledne byl totiž přichystán závod pro milovníky asfaltových hrátek. Přihlásila se do něho patnáctka těch nejodvážnějších asfaltobrusičů a závodní náčiní bylo opravdu hodně pestré. Od jednoválcových kačen, přes jejich dvouválcové ségry až po ortodoxní silnice typu Yamaha R6 či Honda CBR 600. Nestartovalo se naráz, protože asfaltka byla opravdu uzoučká a jelo se na způsob závodů do vrchu, tedy po jednom a pouze proti stopkám.
Nejrychleji tuhle klikatici se svojí KTM 950 Supermoto projel právě stavitel trati Petr Stránský a přítomní diváci nevěřícně kroutili hlavami, jak tenhle litrový dvouválec posílal při nájezdech do zatáček „dveřmi napřed“. Druhý nejrychlejší čas si připsal Tomáš Mikšovský, jehož jízda byla na první pohled sice hodně nenápadná, ale o to rychlejší – zkušenosti z mistrovství světa Supersportů se prostě nezapřou. Tihle dva ale byli pozvanými „VIPáky“ a ti do celkového pořadí nezasahovali. Celkové prvenství si tedy zajistil Michal Plešner, který svého Adventura vodil snad ještě ostřeji nežli Petr Stránský – jak je možný, že takhle vůbec někdo dovede jezdit?
Neztratili se ale ani další rideři, ostřílený matador Libor Buček ukázal, že věk v jeho případě nehraje vůbec žádnou roli a v šestapadesáti letech skončil za jmenovanou trojicí, úřadující mistr republiky v ledové ploché dráze Lukáš Volejník přivezl ukázat svoji zubatou potvoru a předvedl i to, že umí velmi slušně zatáčet i doprava. Byly k vidění i menší crashe, ale vše se naštěstí obešlo bez problémů. Po vyhlášení výsledků už pořadatelům nezbylo, nežli se rozloučit a popřát: „Nashledanou zase za rok!“
Další informace, fotky a videa najdete na stránkách KTM Clubu, kam můžete samozřejmě také napsat svoje názory, náměty a připomínky k téhle akci. Klubáci se Vaše náměty těší, vždyť díky ním jim dáte jasně vědět, co mají pro příští rok připravit či zlepšit (a při třídenní akci, na níž se protočí přes devět stovek lidí, je určitě pořád co zlepšovat) tak, abyste se na jejich akce rádi vraceli.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist