kawasaki_good_times_tour2




BMW Motorrad Days 2015 za námi

Jižní Bavorsko se opět na tři dny zahalilo do modrobílé košile a nenechalo nikoho na pochybách, že Němci mají vždy všechno, jak se říká „in ordnung“. Již patnáctý sraz pořádaný značkou BMW má ve světě velký ohlas a je jakýmsi vzorem pro všechny ostatní. Nacpat desítky tisíc lidí do malebného prostředí pod nádhernou horu Zugspitze s výškou 2 962 metrů, nemá ve světě konkurenci. Mimochodem výšlap na uvedenou horu je výborným typem pro ty akčnější, kteří budou chtít vypotit klobásy a pivka. Zvládnou ji také amatéři a podíváte se přitom i do Rakouska.

Letošní sraz se začal zaplňovat v pátek po osmnácté hodině, takže kdo dorazil dříve, měl čas si všechny vystavené skvosty v klidu prohlédnout a najít si místečko k přespání. Na vyhrazeném místě pro stany jste za pěkných 7,50 Euro mohli vegetit po celou dobu akce. Hotel se sháněl hůř a již zhruba měsíc před začátkem akce byla většina přilehlých ubytovacích kapacit zamluvena. Takže jedna rada na příští rok, neotálet se zabukováním noclehu neboť akce Motorrad Days stoupá čím dál tim víc na oblibě. A na to, že se jedná o tak masivní záležitost, kdy letos dorazilo opět přes čtyřicet tisíc návštěvníků, byla akce výborně zmáknutá. Už od příjezdu do města Garmisch Partenkirchen vás informují cedule, kde se akce koná. Houfy motocyklů, autobusy pendlující sem a tam, v klidu postávající policisté bez kontrol a všechno běží jak na drátkách. Jakmile se někde šprajcne provoz, zahnete do další ulice a projedete jinudy.

Po zaparkování motocyklu se již ocitáte v samém centru dění a je jen na vás zda dáte přednost obhlídce neobvykle vytuněných strojů R NineT z Japonska, nebo omrknete úpravy motocyklů od zaběhlých značek jako je AC Schnitzer a podobně. Chris Pfeiffer, dvorní stuntrider značky BMW řádil na motocyklu jak utrženej ze řetězu a vzal si na paškál i autíčko Mini, aby ve své show nazvané Mini Stunt Show Russ Swift ukázal jak zaparkovat bokem, a nebo jak jezdit pro rohlíky po dvou kolech. Mimochodem tenhle týpek, kterýmu je pětačtyřicet let, tancuje s motorkou jak dvacetiletej floutek. Neuvěřitelný!

Oficiální zastoupení BMW Motorrad zde také představilo koncept Bagger postavený na základě modelu K1600, který vznikal ve vývojovém středisku BMW v Jižní Kalifornii. Pro retro maniaky byla k vidění řada zrenovovaných kousků z historie a nechyběli ani policejní speciály. K projížďce bylo možno si půjčit elektroskútr C Evolution, inovované F 800R, novinku S 1000XR, ale i supersport S 1000RR. Ve skupince s instruktory jste si mohli projet okolní trať, která jednoduše neměla chybu. Rovněž nechyběla offroadová trať, neboli Enduro park, na kterém jste si mohli vyzkoušet R1200GS a věřte, že ho zvládly s přehledem i ženský.

Mimo veškeré dění pak proběhla i jedna akce, kde výrobce hledal stroj BMW s nejvíce najetými kilometry. V soutěži vyhrál model R1150R z roku 2001 s 419 261 kilometry, následovaný modelem R1000GS z roku 1988 se 370 000 kilometry. V těsném závěsu za ním pak byly R 1200GS Adventure z roku 2006 s 320 000 kilometry a K1200S s 300 000 kilometry.
Takto bych mohl vzpomínat pořád a stále bych nevyčerpal veškeré zážitky. Dovolím si však jeden tip na menší výlet do okolí. Pokud se budete chtít někde v klidu natáhnout, lze si v centru města na Ludwigstrasse 90 v Bike Centru zapůjčit kolo za nějakých 10-20 Euro na celý den a vyrazit se vykoupat do dvacet kilometrů vzdáleného jezera Eibsee. Jedná se o jedno z nejčistších jezer v Německu a cesta vede jak jinak než vymazlenou cyklostezkou. Jen počítejte se závěrečným šotolinovým strmým stoupáním v lese, kde bude lepší horské kolo a nenadřete se jako já na trekkingovým s nosičem na nákupy.

Kdybych měl přesto vyzdvihnout jednu akci, tak jednoznačně Classic Sprint Boxer, která proběhla v sobotu odpoledne v centru města na dvousetmetrové rovince. Burácení dvou a čtyřventilových boxerů nemělo chybu a podle výrazů všech přihlížejících jsem nebyl sám, komu se tahle paráda moc líbila.

V neposlední řadě je pak tento sraz o všudypřítomném pivu po tuplácích a o půlce kuřete k obědu. Bavorská kuchyně nabídla ale i výborné vepřové, čerstvě upečené preclíky, žebra, sekačku, ale přišli si na chuť i ty co jí o něco zdravěji. Studené mísy, talíře se zeleninou, sýrem a krůtí šunkou, zkrátka všechno a pro všechny. K zakoupení bylo možno i oblečení a výstroj BMW z nejnovější kolekce a spousta lidí nakoupila i nějaký ten skladový kousek ze starší modelové řady za zvýhodněnou cenu.

BMW již nyní oznámilo, že opět prodloužilo smlouvu s městem a akce BMW Motorrad Days se zde budou pořádat i v následujících letech až do roku 2018. Příští rok si na BMW Motorrad Days 2016 zamluvte v práci dovolenou 1. – 3. července, opravdu to stojí za to.

Informace o redaktorovi

Tomáš Procházka - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):


TOPlist