kawasaki_good_times_tour2




BMW Motorrad Days 2012

Nádherné počasí, rekordní účast, několik světových premiér, přátelská atmosféra, spousta zábavy - a našla by se určitě ještě celá řada superlativ, které by výstižně popsaly letošní svátek mnichovské značky. V podhůří Alp se o uplynulém víkendu sešli příznivci motocyklů BMW z nejrůznějších koutů světa už podvanácté.

Kapitoly článku

Místo a termín největšího světového setkání majitelů a příznivců značky se během uplynulých 11 ročníků už stalo neměnnou tradicí, ale každý rok pořadatelé obohatí program něčím novým. S přípravou začínají dlouho dopředu – letošní sraz se začal chystat už v září 2011, tedy krátce poté, co Hausbergparkplatz v Garmisch-Partenkirchenu opustili účastníci toho minulého. V městečku na úpatí nejvyšší německé hory Zugspitze organizátoři vyhradili pro srazový areál, parkování motocyklů a stany otužilejších účastníků plochu 250 000 m2. Ti rozmazlenější návštěvníci zarezervovali v GaPa a okolí na druhý prázdninový víkend více než 12 000 hotelových postelí.
S takovými čísly se BMW Motorrad Days řadí mezi vůbec největší podniky tohoto druhu na světě, a letos se navíc opět přepisovaly rekordy. Během soboty pořadatelé napočítali historicky největší počet návštěvníků, který překročil hranici 35 tisíc. Protože se s velkou účastí počítalo už předem, byly kapacita stanu, ve kterém po oba večery probíhají legendární párty, navýšena na 3 500 míst. Také firma zajišťující catering se podle minulých zkušeností připravila na nápor hladových a žíznivých bikerů, a navezla do areálu 30 000 litrů piva, 2 500 kuřat a půldruhé tuny vepřových kolen. A to jsou jen údaje, týkající se nejvíc populárních jídel a nápojů, jinak je nabídka v občerstvovacích zónách každoročně mnohem pestřejší.
Dříve než ale první motocykly začaly proudit ulicemi GaPa, sešly se davy fanoušků značky už ve čtvrtek na zahřívací párty v muzeu BMW v Mnichově. Náladu jim nezkazil ani vydatný liják ani bouřka, a jediný komu ve čtvrtek večer nepřízeň počasí zhatila plány byl Chris Pfeiffer, který si svoje nové kaskadérské kousky musel kvůli hustému dešti schovat až do Garmische. Zato kapele Gerry a Gary, ani dýdžejům z rádia Gong nic nebránilo v tom, aby navodili tu správnou atmosféru už o den dřív než obvykle, a připravili všechny na víkend ve stylu BMW.
Páteční přesun z Mnichova do Garmische nebyl nijak organizován, a asi jen málokdo zvolil nejkratší cestu po dálnici, když se v okolí nabízí řada motorkářsky mnohem zajímavějších cest. Kdo ale cestoval organizovaně, byla skupinka vybraných majitelek motocyklů BMW, které na vyhlídkové cestě do GaPa doprovodil známý fešák Marcus Schenkenberg. Snídaně se švédskou hvězdou pánského modelingu, a pak společná kochačka s vyhlídkou na alpská panoramata, to už je kalibr, po kterém roztaje i ta nejtvrdší motorkářka.
Zatím už v Garmischi bylo všechno připraveno na příjezd prvních účastníků, kteří se začali trousit od pátečního rána. Nejkratší cestu na místo srazu měli Němci a obyvatelé sousední Itálie a Rakouska, ale potkat jste mohli i cestovatele z mnohem vzdálenějších koutů světa. Například starší pár z USA si návštěvou BMW Motorrad Days splnil společný dlouholetý sen. Dva jezdci na BMW přijeli dokonce z Austrálie, dva z Taiwanu, a na svých motorkách dorazili také zástupci BMW klubu z Malajsie. Nejsilnější zastoupení kromě domácích Němců měli tradičně Italové a Francouzi, ale hodně často byla slyšet i čeština a polština. Většina přítomných nebyla v Garmischi poprvé, a na každém kroku se dala vnímat cítit elektrizující atmosféra, jakou umí vytvořit jedině nadšení lidé, jejichž společným zájmem je jízda na motorce – bez ohledu na věk nebo národnost. Pocit sounáležitosti, provázející celou dobu srazu, jako obvykle gradoval během večerních vystoupení živých kapel v hlavním stanu. Páteční zahajovací večer otevřeli staří známí Gerry a Gary, na sobotní velkou párty pořadatelé stejně jako vloni pozvali svéráznou grupu Blechblos´n. Klidnější alternativu k rozdováděnému davu pak nabídlo posezení u ohně za poslechu kytarového dua String Ray. Vzrušující momenty naopak přineslo losování tomboly, kde se sice každý večer hrálo o jedinou cenu, o to však hodnotnější. V pátek získal šťastný majitel výherního losu Husqvarnu Nuda 900, v sobotu si pak sličná dívka došla na pódium pro klíčky od BMW R1200GS Rallye.
Ale ani přes den se nikdo neměl šanci nudit. Jenom prohlídka osmdesáti stánků se vším možným co nějak souvisí s motocykly a cestováním na nich by klidně mohla zabrat celý den. Kromě toho se ve větším stanu každoročně prezentuje celá modelová řada motocyklů BMW včetně nejžhavějších novinek, které letos reprezentovaly osmistovková endura F800GS a F700GS. Představení těchto dvou nových modelů pro rok 2013 proběhlo v médiích už s týdenním předstihem, ale světovou premiéru si firma BMW schovala právě do Garmische.
Obě novinky, stejně jako řadu dalších modelů včetně čerstvě modernizovaného superbiku 1000 RR, letošní novinky G 650 GS Sertão nebo maxiskútrů C 600 Sport a C 650 GT, a také vybrané modely značky Husqvarna včetně novinky Nuda 900 a 900R si zájemci mohli osobně vyzkoušet. Kromě zkušebních jízd na nových modelech je vždy velkou atrakcí možnost otestovat a případně vylepšit svoje jezdecké schopnosti v terénu. Enduro park o rozloze 10 000 m2, namotaný ve svahu pod lanovkou, nezahálel ani na okamžik. Zkušební géesa v provedení G650 Sertao, F800 i R1200, obutá do poctivých špalků, nalákala ke svezení v terénu i zarputilé silničáře. Ti, kteří zůstali věrní asfaltu a sportovní jízdě nejspíš místo do enduro parku zamířili na autogramiádu Marca Melandriho, Leona Haslama nebo Troye Corsera.
Značka BMW nezapomíná ani na svou poměrně dlouhou historii, a v areálu srazu vyhradila celý třistametrový stan pro veterány. V dalším se prezentovali významní úpravci jako například Blitz Motorcycles, Boxer Schmiede, Holly W. Performance nebo Urban Motor. Další speciální prostor je vždy vyhrazen cestování a mototuristice, a potkat tu můžete i taková esa jako je Michael Martin, který na svém GS křižuje světem už třicet let. V improvizovaném kině se mimo jiné promítal také jeho dokumentární film z cesty kolem světa, střídavě se zajímavými snímky dalších autorů.
Program největšího světového srazu BMW by ale rozhodně nebyl kompletní bez show, předváděných v nově pojmenované Event Aréně. Kaskadérský mistr světa Chris Pfeipffer už má na seznamu účinkujících svoje stálé místo, ale nikdy nezapomene přivézt do GaPa nějaký nový kousek. Letos ukázal svůj dokonalý cit pro ovládání motorky tím, že si po povinné sestavě na F800R přesedl na K1600GTL, a skoro celý repertoár zopakoval ještě jednou s mohutným cestovním křižníkem. Ještě více se divákům v aréně tajil dech při back-flipech, no-handerech a no-footerech, které předváděli tři freestylisté na kroskách Husqvarna během FMX show. V této části programu bylo z úst moderátora často slyšet jméno českého jezdce Františka Mácy, který svými salty vzad rozhodně nedělal našim barvám žádnou ostudu.
Impozantní dojem pokaždé vzbudí pohled na nekonečný konvoj motorek, seřazený před sobotní vyjížďkou. A podívaná pro špalíry diváků i zážitek pro účastníky jsou o to intenzivnější, když se vydaří počasí jako letos. Kdo dává přednost jízdě v menší skupině, mohl se z místa srazu vydat na vyjížďku po okolních nádherných silnicích v doprovodu místaznalého průvodce, a nebo jen tak sólo. V sobotu odpoledne to ale v okruhu třiceti kilometrů od města stejně vypadalo jako pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Motorky nepřetržitě proudily po silnicích v obou směrech tam a zpět, a teprve daleko od centra všeho dění se koncentrace motorek dostala na únosnou mez.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Díky perfektně připravenému programu a vřelé atmosféře se v Garmischi museli všichni cítit skutečně jako součást jedné velké rodiny. Na všeobecně skvělé náladě se podepsalo také nádherné počasí, které v minulosti často přidělalo pořadatelům vrásky. Také proto se spousta účastníků rozhodla vyždímat z letošního ročníku BMW Motorrad Days maximum pozitivní energie, a zůstat i na nedělní část programu. Odměnou jim byl nejslunečnější den z celého víkendu, který si mohli od rána při tradiční snídani pod otevřenou oblohou, motorkářské mši, zkušebních jízdách nebo také obdivovat nádheru okolních hor při tandemových letech na paraglidovém padáku, či vyjížďce lanovkou. Na své si přišel opravdu každý, a organizátoři BMW Motorrad Days 2013 nebudou mít lehkou práci, pokud chtějí laťku posunout ještě výš. Motivaci ale určitě najdou, vždyt značka BMW bude slavit devadesáté narozeniny. Raději si už teď zapište do kalendáře termín příštího srazu: 5. – 7. července 2013.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):


TOPlist