kawasaki_good_times_tour2




All Indians Weekend

Toulkami po silnicích v Orlických horách jsem narazil v lese, na Vigvamy. Bylo jich přes třicet a ne ledajakých. V Herolticích u Štítu, tedy přes „dva kopce“ od Zemské brány, se konal o víkendu 18.-20.6. již 9. ročník skoro utajeného srazu All Indians Weekend, pořádaný velikými fandy Janem Peštálem st. a Petrem Dejmkem.

Kapitoly článku

Zajímavostí je, že tento sraz je neformální, není to klub, který by nějakým způsobem organizoval Indiány v Čechách. Všichni jsou jen nadšenci a fandové této značky, co si rádi dělají radost sobě, ale i druhým a jednou za rok se sejdou, aby spolu strávili víkend nabitý promítáním dobových filmů, živou hudbou a nekončícím povídáním o Indiánech. Každý rok vždy změní logo a nechají vyrobit upomínkový předmět. A nejsou to jen Čeští majitelé, kteří se účastní tohoto setkání, objevili se tu i Holanďané, Slováci a jeden Němec. Vždyť taky všichni Holanďané byli nejvzdálenější účastníci, jezdili už týden po střední Evropě a měli v sedle najeto přes 3300 km!!

V pátek večer začali svůj sraz přednáškou na téma „1901-1910 – prvních 10 let výroby motocyklu Indián, kterou pro ně připravil kolega Honza Waclav. Přednáška byla spojena i s dobovou projekci fotek a filmů. Dobové materiály to byly nevídané a rozhodně stály za shlédnutí. Poté následovala volná zábava, kdy každý z účastníků přemýšlel, co kde na svém stroji vylepšit a přiblížit se více té době. 
V Sobotu dopoledne po řádné snídani vyrazili na projížďku, která vedla přes Králíky, Zemskou bránu do Rokytnice v Orlických horách, kde na ně na náměstí čekal oběd. Bohužel jeden z účastníků sem nedojel. Svého Indiána u Zemské brány rozdováděl tak, že mu v zatáčce na písku lehnul. Nikomu se nic nestalo, ale Indián to odnesl pochroumanou vidlicí a odřeninami. Chvíli se zařizoval přívěs pro odvoz a pak se pokračovalo v krasojízdě.
Na náměstí probíhala i divácká soutěž o nejhezčího Indiána a hlas mohl dát opravdu každý. 
A co tu bylo na stojánce? Největší zastoupení zde byly různé typy Indiana Scout z roku 1929 a to jak v originálním stavu tak precizně zrestaurovaných. 
Objevil se tu ale i Indián Four z roku 1929 se čtyřválcem Ace, na kterém byly ve své době provedeny pokrokové změny: zvětšil se objem, stroj dostal pětkrát uložený klikový hřídel a nové hlavy válců.
Největší lahůdkou byl Indián Big Twin z roku 1914 v originálním stavu. Tento stroj se pyšní prvním elektrickým spouštěčem pro vidlicový dvouválec, a elektrickými světly a je to poslední aktivita Oskara Hedströma než rezignoval ve firmě na svou funkci. Sám Hedström byl skeptický, ale prozíravý Georgie Hendee naléhal, že je to cesta, jak expandovat na motocyklový trh. Zdá se však, že příliš předběhl svou dobu a vydržel na trhu jen rok. 
Dále byly k vidění Indián 438Policejní Indián, Indián Chief v armádní verzi, nebo tříkolový Indián Dispatch Tow s úložným prostorem coby konkurence podobného modelu Servi-car firmy Harley-Davidson. Bohužel tato tříkolka se cestou do cíle porouchala a tak pohár dali Hansi Van Heeschovi, jako náplast za porouchanou tříkolku
Kukačka jim do hnízda snesla i Jawu 500 OHC, která se v tom chumlu skoro i ztratila a žádné škody nenapáchala.
Věřím, že v následujících městech Žamberk, Jablonné nad Orlicí a Červená voda budili veliké pozdvižení. Vidět totiž přes 30 Indiánů v akci, to je silný zážitek. 
Ostatně v Jablonném nad Orlicí měli další plánovanou zastávku na kávu, něco na mls "malého Indiánka" a opět diváckou soutěž.…… 

Následující večer si řádně užili v dobových kostýmech při živé hudbě, tanci a volné zábavě, které předcházelo rozdání cen za nejvzdálenějšího účastníka, nekrásnější stroj (vyhrál - Indián Scout 37 r.v. 1928 pana Vratislava Hanuše), nebo dobový kostým. Jako třešnička na dortu pak bylo půlnoční překvapení, vystoupení dvou muzikantů, jednoho jako blbého a druhého jako slepého. Hrály se písně ,,Dětičky jděte už spát", ,,Na Poříčí dítě křičí", a další.... 
V neděli pak již probíhal volný odjezd každého účastníka domů…..
Přípravy tentokrát na kulatý 10. ročník srazu All Indians Weekend jsou již v běhu a těšíme se opět na největší sraz Indiánů v České republice.

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):


TOPlist