bmw_r1300gs_cartec




Problém se spojkou - po utrhnutí lanka

  • 0

    17.7.2017 od Havoc

    Ahoj chlapi,
    popíšu co se mi přihodilo a snad mi poradíte v čem je zakopanej pes. Potřeboval jsem vyměřit správnou délku spojkového lanka, ale nemůžu se spojkou ani pohnout.
    Zkrácená verze - Rozjezd - přeřazení na dvojku - kovovej zvuk - praskne lanko spojky - přibrzdím a motor bez spojky samozřejmě zdechne - oprava lanka spojky - zjištění že nejde hýbat spojkou.
    Delší verze
    Jednoho krásného večera jsem se chystal na projížďku, bez problému nastartuji, nechám chvilku zahřát, sednu na mašinu a normálně, bez žádného tůrování se na jedničku rozjedu, pustím plyn, zmáčknu spojku a když kopnu rychlost na dvojku, tak se ozvalo podivné cvaknutí a spojková páčka byla úplně volná, přibrzdím a motor bez zmáčknuté spojkové páčky samozřejmě zdechne. Pak si všimnu, že se u spojkové páčky utrhlo lanko. Takže klasika - jako dočasná oprava koupě nového lanka a letování, než dojde poštou nový bowden.
    A tady se objevily komplikace - Po několika hodinách zápasu s letováním lanka, jsem potřeboval změřit správnou délku. Nasadím lanko dolů u spojky a zjišťuji, že je podivně volná a nejde směrem nahoru ani za použití síly ( nechtěl jsem na to moc tlačit ať něco nepokazím). Tak na zkoušku dám na motorce rychlost a zkouším potlačit, rukou se natáhnu dolů ke spojce, potáhnu ale rychlost je pořád zařazená. Tak jsem zvedl zadní kolo na servis. stojánek, nastartuji, dám jedničku, zmáčknu spojku (jen ručně u motoru, bez lanka) ale převod síly na řetěz nepřestává a pořád se točí.
    Takže otázka je - Je normální, že to jde jen tak těžce a nemůžu holýma rukama spojku bez lanka zmáčknout, a nebo se při tom rozjezdu něco pokazilo ve spojce a to mělo za důvod to utržení lanka ?
    Moc děkuji těm, kdo to zvládli celé přečíst a moc bych ocenil nějaké názory. Děkuju

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (2)
  • 2

    17.7.2017 od Jirkacbx

    Rukou takhle spojku neumáčkneš.
    Shod víko,koukni na tyčku co vede dolů a měl by tam být excentr,co mačká bud ložisko nebo něco,aby spojka vystavila.
    Fungovat to bude jen s lankem a páčkou spojky,protože máš 2 páky za sebou a tím potřebuješ na páčce spojky o dost menší sílu,než přímo na páce pro spojku.

    Doplněno:

    Děkuju ti za bleskovou odpověď. Zkusil jsem to zlehka sikovkama a vypadá to, že je spojka v pořádku. Před tím, jsem se bál na to přes kleště vyvinout velkou sílu abych něco nepokazil. Teď se jen modlit, aby to mé doma letované lanko vydrželo, než za tři týdny dojde originál z Itálie. Ještě jednou díky za rychlou reakci.

    17.7.2017 od Havoc

    Doplnit odpověď

  • 1

    18.7.2017 od Cornellius

    Jasně že je v pořádku, vem si jaká je to páka Až jí umáčkneš rukou, tak rovnou vyměň pružiny (a nebo přestaň sypat steroidy :D ), ale jdi si pro ně do Yamahy na XT660, protože tam je kus za 50Kč, u Aprilky za 250 :D

    Doplněno:

    Je to tak, naletoval jsem nové lanko a už jsem na něm nalítal přes 500km a vše v pořádku. Já si prostě jen nedovedl představit, že to ten kousek cínu dokáže udržet pohromadě. Naštěstí mě s letováním pomáhal člověk který prohlásil - "Dvacet let jsem dával dohromady MiGy a spadly jen dva, tak mě nějaký talián nezastaví" :)
    A díky za tip s XT660, spousta věcí se tak dá sehnat rychleji a mnohem levněji.

    30.7.2017 od Havoc

    Doplnit odpověď


Otázka je již vyřešena.


TOPlist