Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?
Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)
Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...
Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57
1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky
A bod č.2: recept na nějakou omáčku jakou rád ke steaku používáš by nebyl? (pokud to není osobní know-how). Dík!
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
Ja osobne preferuju gril, a je jedno jestli lavovy nebo obycejny na uhli, sice je to maso malinko sussi (troska stavy se odpari, ale fakt jenom malinko pokud je dobre rozpaleny), ale zato dostane uplne jine aroma. Kdyz neni po ruce gril, tak panev - a je jedno jestli teflonka nebo obyc nebo steakova s vroubkama. Jedine co neni vhodne tak je nerezova, protoze se maso hodne pripeka. Panev rozpalit, VUBEC nemazat a polozit maso (muze byt i lehce okorenene ci namarinovane, ale v pripade marinady ho chvili podrzime nad misou kde jsme marinovali at stece olej, ale zase to maso nesusime treba hadrou (zazil jsem i jednoho takoveho experta). Maso opeces zprudka z obou stran a nechas dojit na panvi nebo v troube (zalezi jak je vysoky steak, jake propeceni mas rad atd.)
A omacky:
ja osobne mam nejradsi omacku na zelenem pepri nebo houbovou.
Omacka na zelenem pepri
Do rendliku das primerene mnozstvi zeleneho pepre (nakladaneho v nalevu). Zahrejes, stahnes z plamenu a prilijes trochu brandy a zapalis, tzv. oflambujes - tady ale POZOR v domacnosti, plamen je klidne metr vysoky, v profi kuchyni se s tim pocita, doma asi ne. Pokud nemuzes flambovat tak nalejes prvni konak a pomalu ho nechas alespon pulku vyvarit a pak pridas ten pepr. Potom prilijes zakladni stavu udelanou z kosti, nebo muzes pridat treba vypek z masa (pokud nejaky mas). nechas zavarit a pokud je moc ridka (coz byva), tak ji nechas vyvarit, tzv. zredukovat, cimz zaroven posilis chut. Nakonec pridas kapku smetany a poradne zamichas. Dochutis soli a peprem podle chuti.
Smetanova houbova omacka
Na tuku lehce orestujes cibulku, pridas prekrajene hriby (je jedno jake - zampiony, lisky atd., snad jenom nase klasicek hriby z lesa nejsou moc vhodne - je v nich moc vody, ale da se to udelat i s nima). Lehce orestujes hriby a prilijes malinko, ale opravdu malilinko vody, cimz dostanes tu chut z hribu ven. Lehce zavaris az vodu uplne odparis a nalejes tam smetanu (modrou, 31%). Zavaris, pripadne lehce zredukujes a dochutis soli a bilym peprem.
2 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky
Já ráda středně propečený steak...kdybych chtěla něco takovýho stvořit doma, jak dlouho se teda má nechat to maso "dojít"?
2 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky
k tomu těžší plné červené víno ;) a jako doplněk samo pečenou nebo restovanou zeleninu...
1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
vysokejbatůžek>A zkoušeli jste někdy v restauraci, připravovat si sami maso na horkým kameni, to je žrádlo
Na právě z hospod ty lávové desky znám. Ale nikdy to nebyly steaky, ale tenké, naklepané plátky něčeho. Tak právě nevím, jestli ta deska s tím kahánkem by na steak stačila...
Jinak maso na šutru je vůbec dobré - letos jsem objevil takový zlepšovák - při jedné vyjížďce jsme si udělali ohýnek v rozvalinách staré vesnice, a já mě s sebou naložené maso, ale žádnou pánev a nic. Ale všude se tam povalovalo spousta břidlicových tašek. Tak jsem jednu vzal, umyl, nechal v ohni vypálit a dělal to maso na tom - bylo vynikající. Tak jsem si pár těch tašek vzal dom a občas na tom griluju maso, když děláme oheň. Je mnohem lepší než na grilu. Ale steak jsem taky ještě nezkoušel. Zkusím - když je ta břidlice přímo na žhavém uhlí, má určitě teplotu dostatečnou...
ostatně myslím, že americké steaky právě takto vznikly - že ti kovbojové apod. prostě hodily do ohně kámen, a pak si na tom to maso upekli...
Naposledy editováno 27.10.2009 09:15:20
Repulsion>Na právě z hospod ty lávové desky znám. Ale nikdy to nebyly steaky, ale tenké, naklepané plátky něčeho. Tak právě nevím, jestli ta deska s tím kahánkem by na steak stačila...
Jinak maso na šutru je vůbec dobré - letos jsem objevil takový zlepšovák - při jedné vyjížďce jsme si udělali ohýnek v rozvalinách staré vesnice, a já mě s sebou naložené maso, ale žádnou pánev a nic. Ale všude se tam povalovalo spousta břidlicových tašek. Tak jsem jednu vzal, umyl, nechal v ohni vypálit a dělal to maso na tom - bylo vynikající. Tak jsem si pár těch tašek vzal dom a občas na tom griluju maso, když děláme oheň. Je mnohem lepší než na grilu. Ale steak jsem taky ještě nezkoušel. Zkusím - když je ta břidlice přímo na žhavém uhlí, má určitě teplotu dostatečnou...
ostatně myslím, že americké steaky právě takto vznikly - že ti kovbojové apod. prostě hodily do ohně kámen, a pak si na tom to maso upekli...
v kotelně pečem na náhrobní desce... to když se rozpálí tak to topí to je vášeň, je i lemovaná takže nám tuk nikam nekape a maso máme podepsaný nebo očíslovaný - prostě ideální!!!
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
Repulsion>Na právě z hospod ty lávové desky znám. Ale nikdy to nebyly steaky, ale tenké, naklepané plátky něčeho. Tak právě nevím, jestli ta deska s tím kahánkem by na steak stačila...
Jinak maso na šutru je vůbec dobré - letos jsem objevil takový zlepšovák - při jedné vyjížďce jsme si udělali ohýnek v rozvalinách staré vesnice, a já mě s sebou naložené maso, ale žádnou pánev a nic. Ale všude se tam povalovalo spousta břidlicových tašek. Tak jsem jednu vzal, umyl, nechal v ohni vypálit a dělal to maso na tom - bylo vynikající. Tak jsem si pár těch tašek vzal dom a občas na tom griluju maso, když děláme oheň. Je mnohem lepší než na grilu. Ale steak jsem taky ještě nezkoušel. Zkusím - když je ta břidlice přímo na žhavém uhlí, má určitě teplotu dostatečnou...
ostatně myslím, že americké steaky právě takto vznikly - že ti kovbojové apod. prostě hodily do ohně kámen, a pak si na tom to maso upekli...
Jo kdyby jen kovbojové, pračlověk asi taky neměl Tefalku z Tesca
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
zelda>Omacka na zelenem pepri
Do rendliku das primerene mnozstvi zeleneho pepre (nakladaneho v nalevu). Zahrejes, stahnes z plamenu a prilijes trochu brandy a zapalis, tzv. oflambujes - tady ale POZOR v domacnosti, plamen je klidne metr vysoky, v profi kuchyni se s tim pocita, doma asi ne. Pokud nemuzes flambovat tak nalejes prvni konak a pomalu ho nechas alespon pulku vyvarit a pak pridas ten pepr. Potom prilijes zakladni stavu udelanou z kosti, nebo muzes pridat treba vypek z masa (pokud nejaky mas). nechas zavarit a pokud je moc ridka (coz byva), tak ji nechas vyvarit, tzv. zredukovat, cimz zaroven posilis chut. Nakonec pridas kapku smetany a poradne zamichas. Dochutis soli a peprem podle chuti.
Tak poslušně hlásím, že jsem tuhle omáčku zkusil, a je vynikající - tedy podle mě. Ostatním členům rodiny to moc nejelo, byla to na ně příliš nezvyklá chuť. No, alespoň toho zbylo víc na mě . Nicméně zážitek ze steaku jako takového je poněkud upozaděný, ale jako občasná změna to je fajn.
Pak mám ještě jednu zkušenost, která se naštěstí netýká tady toho jídla - minulý týden jsem měl také chuť na stejky, ale bohužel v masně zrovna byli s hovězím na štíru. Tak mi vnutili tzv. falešnou svíčkou, což je, jak jsem posléze zjistil, maso na steak naprosto nevhodné - medium rare je jako žvýkačka, takže opravdu nebrat. Zbytek jsem tedy nakrájel na tenké plátky, naklepal a upravil víceméně jako roštěnky...
Repulsion>Tak poslušně hlásím, že jsem tuhle omáčku zkusil, a je vynikající - tedy podle mě. Ostatním členům rodiny to moc nejelo, byla to na ně příliš nezvyklá chuť. No, alespoň toho zbylo víc na mě . Nicméně zážitek ze steaku jako takového je poněkud upozaděný, ale jako občasná změna to je fajn.
Pak mám ještě jednu zkušenost, která se naštěstí netýká tady toho jídla - minulý týden jsem měl také chuť na stejky, ale bohužel v masně zrovna byli s hovězím na štíru. Tak mi vnutili tzv. falešnou svíčkou, což je, jak jsem posléze zjistil, maso na steak naprosto nevhodné - medium rare je jako žvýkačka, takže opravdu nebrat. Zbytek jsem tedy nakrájel na tenké plátky, naklepal a upravil víceméně jako roštěnky...
Falešná svíčková bejvá většinou přední hovězí....