bmw_r1300gs_cartec





Téma: Jak na steaky
 
23.10.2009 v 17:13
Už tady bylo hodně vláken, ale myslím, že vlákno o steacích tady chybí. Přitom je to, jak mi jistě dáte za pravdu, téma pro motorkáře stěžejní.

Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?

Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)

Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...


Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

26.10.2009 v 14:57 | Nahoru | #61
zelda> Koukám že jsi z oboru a rád se přiučím. Mohl bych mít pár dotazů? Asi si to tu už nepřímo napsal, ale doma co je dle tebe na doma na steak nejlepší? Pánev (teflonka), nebo třeba elektrický konktaktní gril, jak má takové to vroubkování? A jak jsi psal že na grilu se vypeče a vypaří šťáva, tak asi lávovej gril nemá moc smysl? (osobně z něj maso považuju za suché).

A bod č.2: recept na nějakou omáčku jakou rád ke steaku používáš by nebyl? (pokud to není osobní know-how). Dík!

Jak na steaky

26.10.2009 v 15:56 | Nahoru | #62
Jak na steaky? Jednoduše.... SEŽRAT

Jak na steaky

26.10.2009 v 16:00 | Nahoru | #63
steaky... steaky.. hmm jestli nevíš co sněma ,tak ti to za poplatek předvedu

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

26.10.2009 v 16:56 | Nahoru | #64
Bludevil> Promin ze odepisuju se zpozdenim, ale jel jsem na dovosku a dostal jsem se k pocitaci az tedkom.

Ja osobne preferuju gril, a je jedno jestli lavovy nebo obycejny na uhli, sice je to maso malinko sussi (troska stavy se odpari, ale fakt jenom malinko pokud je dobre rozpaleny), ale zato dostane uplne jine aroma. Kdyz neni po ruce gril, tak panev - a je jedno jestli teflonka nebo obyc nebo steakova s vroubkama. Jedine co neni vhodne tak je nerezova, protoze se maso hodne pripeka. Panev rozpalit, VUBEC nemazat a polozit maso (muze byt i lehce okorenene ci namarinovane, ale v pripade marinady ho chvili podrzime nad misou kde jsme marinovali at stece olej, ale zase to maso nesusime treba hadrou (zazil jsem i jednoho takoveho experta). Maso opeces zprudka z obou stran a nechas dojit na panvi nebo v troube (zalezi jak je vysoky steak, jake propeceni mas rad atd.)

A omacky:

ja osobne mam nejradsi omacku na zelenem pepri nebo houbovou.

Omacka na zelenem pepri
Do rendliku das primerene mnozstvi zeleneho pepre (nakladaneho v nalevu). Zahrejes, stahnes z plamenu a prilijes trochu brandy a zapalis, tzv. oflambujes - tady ale POZOR v domacnosti, plamen je klidne metr vysoky, v profi kuchyni se s tim pocita, doma asi ne. Pokud nemuzes flambovat tak nalejes prvni konak a pomalu ho nechas alespon pulku vyvarit a pak pridas ten pepr. Potom prilijes zakladni stavu udelanou z kosti, nebo muzes pridat treba vypek z masa (pokud nejaky mas). nechas zavarit a pokud je moc ridka (coz byva), tak ji nechas vyvarit, tzv. zredukovat, cimz zaroven posilis chut. Nakonec pridas kapku smetany a poradne zamichas. Dochutis soli a peprem podle chuti.

Smetanova houbova omacka
Na tuku lehce orestujes cibulku, pridas prekrajene hriby (je jedno jake - zampiony, lisky atd., snad jenom nase klasicek hriby z lesa nejsou moc vhodne - je v nich moc vody, ale da se to udelat i s nima). Lehce orestujes hriby a prilijes malinko, ale opravdu malilinko vody, cimz dostanes tu chut z hribu ven. Lehce zavaris az vodu uplne odparis a nalejes tam smetanu (modrou, 31%). Zavaris, pripadne lehce zredukujes a dochutis soli a bilym peprem.

(reakce na) Jak na steaky

26.10.2009 v 16:59 | Nahoru | #65
Repulsion> Jo, v hospode se poziva rost, pod kterym jsou lavove lameny a pod nima se topi plynem. Co se tyce desky ktera se rozehreje v troube a pak se pod ni topi ti bohuzel neporadim, nikdy jsem s tim nepracoval a znam to jenom z doslechu. Udajne to funguje, ale jak rikam, nikdy jsem to nemel v ruce. Jinak kameny v lavovem grilu se meni jednou rocne, udajne proto, ze uz pak nejsou schopny nakumulovat teplo, jsou popraskane atd. Ale zase se pdo tim topi kazdy den od rana do vecera. Kameny do pizza pece se taky musi menit, holt jsou to ,,spotrebni veci" (mluvim samozrejme o profi provozech)

Jak na steaky

26.10.2009 v 17:13 | Nahoru | #66
Ty vole do friťáku :D to je humus, do friťáku bych nehodil ani to nejhnusnější maso.
Doma nic nedělám, rád si zajdi někam. jinak steak medium a samozřejmě hovězí bez přílohy.

2 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

26.10.2009 v 19:44 | Nahoru | #67
Dělejte mi chutě

Já ráda středně propečený steak...kdybych chtěla něco takovýho stvořit doma, jak dlouho se teda má nechat to maso "dojít"?

2 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

26.10.2009 v 19:52 | Nahoru | #68
maso vyndám z lednice, odblaním a nařežu na 3cm silné plátky, osolím a opepřím. nechám zteplat na pokojovou teplotu. Rozpálená litinová pánev, bez oleje prudce opražim z obou stran. Nechám dojít v předehřáté troubě bez zakrytí. Jak to má kdo rád, tak si to udělejte, já to mám nejradší krvavý.

k tomu těžší plné červené víno ;) a jako doplněk samo pečenou nebo restovanou zeleninu...

Jak na steaky

26.10.2009 v 20:12 | Nahoru | #69
To strkáte ještě na oheň jo...? Není to týrání zvířat? Nebo se to dělá naopak..
Nějdřív tu kočku jako nařezat na plátky pak ju zabít a pak na oheň nebo na oheň pak ju zabít nařezat ju na plátky nebo..ju neřezat ??

(reakce na) Jak na steaky

26.10.2009 v 20:13 | Nahoru | #70

Kitty>Dělejte mi chutě

Já ráda středně propečený steak...kdybych chtěla něco takovýho stvořit doma, jak dlouho se teda má nechat to maso "dojít"?



Aloha Kitty

v troubě při 150°C nechávám dojít na medium cca 10 min...

Jak na steaky

26.10.2009 v 20:16 | Nahoru | #71
důležité je to pití.. no fakt ;)

Jak na steaky

26.10.2009 v 20:23 | Nahoru | #72
MŇAMKA
kočky nebrat mají sladké maso...



1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

26.10.2009 v 20:24 | Nahoru | #73
psí není špatný, ale ne na steaky... to radši pečený...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

26.10.2009 v 20:27 | Nahoru | #74
illMedvědGuzzin> takhle by to melo byt! rozpalena panev bez tuku!

(reakce na) Jak na steaky

26.10.2009 v 20:28 | Nahoru | #75

zelda>illMedvědGuzzin> takhle by to melo byt! rozpalena panev bez tuku!



tááák

(reakce na) Jak na steaky

26.10.2009 v 20:28 | Nahoru | #76
Kitty> jak uz psal imedvedguzzi - cca 150 stupnu a na medium tech 10 minut..

(reakce na) Jak na steaky

26.10.2009 v 20:29 | Nahoru | #77
illMedvědGuzzin> Dám na to bacha šéfe

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

27.10.2009 v 08:28 | Nahoru | #78
A zkoušeli jste někdy v restauraci, připravovat si sami maso na horkým kameni, to je žrádlo

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

27.10.2009 v 09:14 | Nahoru | #79

vysokejbatůžek>A zkoušeli jste někdy v restauraci, připravovat si sami maso na horkým kameni, to je žrádlo



Na právě z hospod ty lávové desky znám. Ale nikdy to nebyly steaky, ale tenké, naklepané plátky něčeho. Tak právě nevím, jestli ta deska s tím kahánkem by na steak stačila...

Jinak maso na šutru je vůbec dobré - letos jsem objevil takový zlepšovák - při jedné vyjížďce jsme si udělali ohýnek v rozvalinách staré vesnice, a já mě s sebou naložené maso, ale žádnou pánev a nic. Ale všude se tam povalovalo spousta břidlicových tašek. Tak jsem jednu vzal, umyl, nechal v ohni vypálit a dělal to maso na tom - bylo vynikající. Tak jsem si pár těch tašek vzal dom a občas na tom griluju maso, když děláme oheň. Je mnohem lepší než na grilu. Ale steak jsem taky ještě nezkoušel. Zkusím - když je ta břidlice přímo na žhavém uhlí, má určitě teplotu dostatečnou...

ostatně myslím, že americké steaky právě takto vznikly - že ti kovbojové apod. prostě hodily do ohně kámen, a pak si na tom to maso upekli...

Naposledy editováno 27.10.2009 09:15:20

(reakce na) Jak na steaky

27.10.2009 v 09:18 | Nahoru | #80

Repulsion>Na právě z hospod ty lávové desky znám. Ale nikdy to nebyly steaky, ale tenké, naklepané plátky něčeho. Tak právě nevím, jestli ta deska s tím kahánkem by na steak stačila...

Jinak maso na šutru je vůbec dobré - letos jsem objevil takový zlepšovák - při jedné vyjížďce jsme si udělali ohýnek v rozvalinách staré vesnice, a já mě s sebou naložené maso, ale žádnou pánev a nic. Ale všude se tam povalovalo spousta břidlicových tašek. Tak jsem jednu vzal, umyl, nechal v ohni vypálit a dělal to maso na tom - bylo vynikající. Tak jsem si pár těch tašek vzal dom a občas na tom griluju maso, když děláme oheň. Je mnohem lepší než na grilu. Ale steak jsem taky ještě nezkoušel. Zkusím - když je ta břidlice přímo na žhavém uhlí, má určitě teplotu dostatečnou...

ostatně myslím, že americké steaky právě takto vznikly - že ti kovbojové apod. prostě hodily do ohně kámen, a pak si na tom to maso upekli...



v kotelně pečem na náhrobní desce... to když se rozpálí tak to topí to je vášeň, je i lemovaná takže nám tuk nikam nekape a maso máme podepsaný nebo očíslovaný - prostě ideální!!!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

27.10.2009 v 12:09 | Nahoru | #81

Repulsion>Na právě z hospod ty lávové desky znám. Ale nikdy to nebyly steaky, ale tenké, naklepané plátky něčeho. Tak právě nevím, jestli ta deska s tím kahánkem by na steak stačila...

Jinak maso na šutru je vůbec dobré - letos jsem objevil takový zlepšovák - při jedné vyjížďce jsme si udělali ohýnek v rozvalinách staré vesnice, a já mě s sebou naložené maso, ale žádnou pánev a nic. Ale všude se tam povalovalo spousta břidlicových tašek. Tak jsem jednu vzal, umyl, nechal v ohni vypálit a dělal to maso na tom - bylo vynikající. Tak jsem si pár těch tašek vzal dom a občas na tom griluju maso, když děláme oheň. Je mnohem lepší než na grilu. Ale steak jsem taky ještě nezkoušel. Zkusím - když je ta břidlice přímo na žhavém uhlí, má určitě teplotu dostatečnou...

ostatně myslím, že americké steaky právě takto vznikly - že ti kovbojové apod. prostě hodily do ohně kámen, a pak si na tom to maso upekli...



Jo kdyby jen kovbojové, pračlověk asi taky neměl Tefalku z Tesca

(reakce na) Jak na steaky

27.10.2009 v 12:32 | Nahoru | #82

vysokejbatůžek>Jo kdyby jen kovbojové, pračlověk asi taky neměl Tefalku z Tesca



To je jasné. Ale na to se pak zapomnělo...

(reakce na) Jak na steaky

27.10.2009 v 13:01 | Nahoru | #83

Everts72>Udělali ste mi chutě ale vzhledem k tomu že sem moc líny si něco chystat tak stejně skončím o chlebu a kolečku vysočiny



presne tak, nez si neco udelat (k jidlu), tak chleba a vysocina to jisti

(reakce na) Jak na steaky

27.10.2009 v 15:24 | Nahoru | #84
zelda> Díky moc! Víc se nedá odepsat, ale přítelkyně se asi pomněje

(reakce na) Jak na steaky

27.10.2009 v 19:59 | Nahoru | #85
illMedvědGuzzin> Dík, zkusím

Jak na steaky

28.10.2009 v 14:38 | Nahoru | #86
parádní téma

Jak na steaky

3.11.2009 v 18:37 | Nahoru | #87
značím

(reakce na) Jak na steaky

3.11.2009 v 19:45 | Nahoru | #88

Repulsion>
jo - a steaky ze svíčkové považuju za takovou papu pro ženský maso na steaky by mělo být trošku prorostlé.



Podpis

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

8.11.2009 v 18:45 | Nahoru | #89

zelda>Omacka na zelenem pepri
Do rendliku das primerene mnozstvi zeleneho pepre (nakladaneho v nalevu). Zahrejes, stahnes z plamenu a prilijes trochu brandy a zapalis, tzv. oflambujes - tady ale POZOR v domacnosti, plamen je klidne metr vysoky, v profi kuchyni se s tim pocita, doma asi ne. Pokud nemuzes flambovat tak nalejes prvni konak a pomalu ho nechas alespon pulku vyvarit a pak pridas ten pepr. Potom prilijes zakladni stavu udelanou z kosti, nebo muzes pridat treba vypek z masa (pokud nejaky mas). nechas zavarit a pokud je moc ridka (coz byva), tak ji nechas vyvarit, tzv. zredukovat, cimz zaroven posilis chut. Nakonec pridas kapku smetany a poradne zamichas. Dochutis soli a peprem podle chuti.



Tak poslušně hlásím, že jsem tuhle omáčku zkusil, a je vynikající - tedy podle mě. Ostatním členům rodiny to moc nejelo, byla to na ně příliš nezvyklá chuť. No, alespoň toho zbylo víc na mě . Nicméně zážitek ze steaku jako takového je poněkud upozaděný, ale jako občasná změna to je fajn.

Pak mám ještě jednu zkušenost, která se naštěstí netýká tady toho jídla - minulý týden jsem měl také chuť na stejky, ale bohužel v masně zrovna byli s hovězím na štíru. Tak mi vnutili tzv. falešnou svíčkou, což je, jak jsem posléze zjistil, maso na steak naprosto nevhodné - medium rare je jako žvýkačka, takže opravdu nebrat. Zbytek jsem tedy nakrájel na tenké plátky, naklepal a upravil víceméně jako roštěnky...

(reakce na) Jak na steaky

8.11.2009 v 18:49 | Nahoru | #90

Repulsion>Tak poslušně hlásím, že jsem tuhle omáčku zkusil, a je vynikající - tedy podle mě. Ostatním členům rodiny to moc nejelo, byla to na ně příliš nezvyklá chuť. No, alespoň toho zbylo víc na mě . Nicméně zážitek ze steaku jako takového je poněkud upozaděný, ale jako občasná změna to je fajn.

Pak mám ještě jednu zkušenost, která se naštěstí netýká tady toho jídla - minulý týden jsem měl také chuť na stejky, ale bohužel v masně zrovna byli s hovězím na štíru. Tak mi vnutili tzv. falešnou svíčkou, což je, jak jsem posléze zjistil, maso na steak naprosto nevhodné - medium rare je jako žvýkačka, takže opravdu nebrat. Zbytek jsem tedy nakrájel na tenké plátky, naklepal a upravil víceméně jako roštěnky...



Falešná svíčková bejvá většinou přední hovězí....
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist