journeyman_brezen




Zkušenosti s TMEC Jawa New Pionýr Limited Edition

V roce 2006 začala firma Motoscoot prodávat malou padesátku v retro stylu pod názvem Jawa New Pionýr. V září letošního roku bude mít moje Jawa New Pionýr 555 Limited Edition (číslo 64) za sebou tři plnohodnotné sezóny.

Od září 2006, kdy jsem motorku koupil, jsem najel něco málo přes 3800 kilometrů. New Pionýr jsem si koupil jako další motorku k tomu, co už mám, abych měl malý a obratný stroj do města, který bude spolehlivý a nenáročný na provoz a servis. Následující odstavce jsou tedy věnované popisu jak já, uživatel, vidím tento motocykl.

Motor, převodovka, jízdní vlastnosti

Základem New Pionýra je dobře známý moped Betka, ze kterého přebírá, snad kromě kapotáže a trubky řídítek, úplně všechno. Jawu New Pionýr je stejně jako Betku pohání licenční motor Honda, používaný celá desetiletí v modelech Honda Monkey. Motor nemá sám o sobě chybu, je vidět, že po desítkách let výroby jsou všechny neduhy vychytané a motor je velmi spolehlivý. Kromě výměny oleje a výměny svíčky o motoru nevím. Dosavadní zkušenost mi říká, že Číňané licenční výrobu zvládají na jedničku. Z hlediska vzhledu, použitých materiálů, povrchových úprav a třeba i slícování jednotlivých dílů motoru je vidět, že motor je daleko nejpovedenější částí stroje. Nebudu opisovat jeho technické parametry, ty jsou ostatně k dispozici na internetových stránkách výrobce.

Startuje se našlápnutím, motor většinou chytne napoprvé, bez protestů a bez ohledu na okolní teplotu. Při teplotách pod 10 stupňů Celsia lze na chvíli zapnout sytič, po zhruba minutě jej můžeme bez obav vypnout. Po nastartování máte dojem, že před vámi běží nějaký „stabilák“ z elektro centrály. Ale není to tak. Hned po přidání plynu se projeví slušně „naladěný“ sériový tlumič výfuku. Dává motorce zvuk o třídu vyšší kubatury. Zátah motoru je v podstatě od volnoběhu až do dvou třetin maxima. Právě kroutící moment motoru je jeho silnou stránkou.V nejvyšších otáčkách již motor vibruje a vibrace se přenášejí do rámu a následně přes stupačky i na řidiče

Spotřeba paliva je nepatrně větší, než jakou udává výrobce. Na plnou nádrž ujedu podle stylu jízdy 80-120 kilometrů. Nádrž má objem 2,5 litrů včetně rezervy a je taky převzata z Betky. Při jízdě je nutné mít na paměti, že rezerva paliva je malá, asi 0,4 litru, a navíc díky nekvalitnímu palivovému kohoutu se může stát, že plastová trubička tvořící rezervu netěsní. Tím pádem si nevědomky spotřebujete všechen benzín a zůstanete stát bez paliva. Někdo to vyřešil tak, že si koupil jiný palivový kohout, jiný vozí flašku s pár deci benzinu.
Čtyřstupňová převodovka s klasickým uspořádáním řazení má docela krátké odstupňování. Po rozjezdu tam lze, díky pružnosti motoru, nasázet všechny 4 převodové stupně na 50 metrech Řazení doprovází výrazné cvaknutí. Přechod z 1 na 2 přes neutrál vyžaduje cvik. Hodně často dvojka vyskočí do neutrálu. Najít u stojící motorky neutrál je taky otázkou cviku a zkouška pevných nervů. Nejvíc se mi osvědčilo zařazení neutrálu v okamžiku, kdy motorka ještě jede. Hledání neutrálu hodně pomáhá jeho kontrolka.

Jízdní pohodlí na New Pionýr plně odpovídá velikosti, kategorii a objemu motoru. Standardně je na New Pionýr Limited Edition montované jednosedlo, které není moc pohodlné. Výhodou je, že na nosič za sedadlem se dá připevnit kufr. Na delší cesty je lépe namontovat dvojsedlo (je v ceně motorky). Bohužel tím ztrácíme jakýkoliv možný úložný prostor. Delší jízdu ve dvou sem ještě nezkoušel, takže nevím, jak to je s rychlostmi, akcelerací a spotřebou. Motorka hezky táhne od nejmenší rychlosti, s přibývajícím tempem se začínají zvětšovat vibrace a chvění od motoru a od kol. Většinu kopců zvládá na 4, resp. 3 převodový stupeň. Řadit 2 musím pouze v extrémních stoupáních.
Díky své nízké hmotnosti je motorka velmi dobře ovladatelná. Ovladatelnost oceňuji hlavně ve městském provozu, kde se s Pionýrem vejdu do mezer, do nichž bych si na velké motorce nebo větším skútru netroufl. Pro jízdu ve městě si taky cením pružnosti motoru. Nechá si líbit jak velmi nízké otáčky, tak následně ochotně zrychluje. Odpadá tím nutnost častého řazení. V rychlostech kolem 60km/h je maximum pro řekněme příjemnou jízdu. Ještě pár slov k rychloměru - rychloměr proměřuje, a to hodně. Několikrát jsem to kontroloval na těch radarových cedulích na kraji obce a můj závěr je, že rychloměr ukazuje o 10 km/h víc než ve skutečnosti jedu.

Kola, brzdy, rám, kapotáž

Drátěná 17“ kola jsou dostatečně robustní a dostatečně velká pro příjemnou jízdu. Ráfky byly nevycentrované. Centrovat je nemá moc efekt, protože ve spojení s čínskými pneumatikami je to zbytečné. Vibrace od kol jsou při rychlosti nad 60 km/h už nepříjemné. Zadní guma je na tom z hlediska házení daleko hůř než přední. To se samo sebou projevuje na chování v zatáčkách. Obzvlášť ve vyšších rychlostech. Mě originální zadní pneumatika vydržela 3400 kilometrů, kdy jsem ji při výšce dezénu 1,6mm vyměnil za novou.
Obě dvě bubnové brzdy jsou měkké a podle mě slabé na ubrždění rozjetého stroje. Při jízdě je dobré na to neustále myslet a jízdní styl tomu přizpůsobit. Zapomněl bych na pružení a tlumení. Přední pružiny v kluzácích bez tlumičů mají až moc měkkou charakteristiku. Při intenzivnějším brždění se boří až na doraz. Naopak dvojice zadních teleskopů pracuje tak jak má. Včetně tlumení.

Rám pochází z Betky. Dokonce na něm lze nalézt řadu úchytných bodů, které používá Betka a které byly pro New Pionýr ohnuty, aby nepřekážely plastové kapotáži. Rám je podle očekávání měkký, pokud jezdec útočí na maximální rychlost, Pionýr se nepříjemně vlní. V zatáčkách pak dvojnásob.

Kapotáž je nepochybně největší slabinou Jawy New Pionýr, možná bych řekl ostudou tohoto stroje. Ne její vzhled, nýbrž konstrukce a použitý materiál. Jednoduše řečeno, kapotáž se prostě nepovedla. Jakákoliv oprava, čištění, seřizovací práce znamená sundat kapotáž. A tady narážíme na problém. Kapotáž je v podstatě „navléknuta“ kolem rámu a když ji potřebujeme sundat, musíme ji rukama doslova roztáhnout a „svléct“ z rámu. Tady hrozí její rozlomení a to kvůli použitému, extrémně křehkému materiálu. Jednotlivé díly jsou spojeny umně vymyšlenými zácvaky, které vezmu za své při prvním pokusu o demontáž. Materiál kapot není probarvený, ale lakovaný, takže každý díl kapotáže má v podstatě jinou barvu a je náchylný na poškrábání. Zřetelně to vidím na vyměněném krytu nádrže (výměna v rámci záruky z důvodu popraskání kolem hrdla nádrže – mimochodem je to popraskané a vyštípané zase). Celá kapotáž vibruje a hučí podle toho, v jakých otáčkách se motor pohybuje.

Made in China

Už před koupí motorky jsem si jasně uvědomil a vnitřně přijal fakt, že kupuji čínský výrobek a že kvalita tomu bude odpovídat. Ze vzdálenosti 2 metrů je na pohled vše v pořádku, ale při detailním pohledu je země původů jasně zřejmá. Týká se to hlavně rámu, vidlic, výše popsané kapotáže. Stejně tak nechápu, proč výrobce na motorce použil snad všechny velikosti hlav šroubů a matic, které existují. Asi proto, aby prověřili, jestli má majitel doma kompletní sady klíčů. Když jsem si ji poprvé dovezl domů, musel jsem utáhnout všechny šroubové spoje. Jinak by se mi motorka rozpadla na díly. Toto je opravdu velká vada, která by se neměla stávat. Od té doby všechny šrouby drží a dále se nepovolují.

Většina negativních reakcí, které jsem na Jawu New Pionýr slyšel, se zrodila na Internetu. Nemá cenu vypočítávat, co hanlivých a uráživých reakcí se sneslo na tuto motorku. Osobně to přičítám anonymitě této sítě. Do očí mi nikdo nic neřekl. Samozřejmě, že se našla celá řada pozitivních reakcí a komentářů. Naopak se mi nestalo, že by kolemjdoucí neměli o motorku zájem. Kdekoliv jsem zastavil, vždy se našla řada lidí, kteří se o New Pionýr zajímali a měli jen slova chvály a obdivu. S podobným zájmem se setkali i další majitelé Pionýra, se kterými jsem mluvil.

Co mě štve

Základní myšlenka postavit retro na bázi spolehlivé Betky nemá chybu a je v pořádku. Co není v pořádku je kapotáž. Nepoužívá se křehký materiál, který při teplotě kolem nuly praská pouhým pohledem. Při návrhu dělení kapotáže na jednotlivé celky se myslí na to, že motorku je potřeba občas servisovat a tím pádem kapotáž sundat. Snadný přístup pro servisování by měl být samozřejmostí. Kapotáž by se neměla spojovat díly vůči sobě, ale jednotlivé díly by měly být samostatně přišroubované k rámu.

Servis, závady:
TMEC Jawa New Pionýr mi přijde jako nesmírně spolehlivý stroj. Za celou dobu jsem prozatím řešil tyto závady:
• Utažení všech šroubových spojů na motorce (1x – po ujetí prvních 50 kilometrů!)
• Stržený závit na hřídeli rozety (1x – výměna v rámci záruky)
• Prasklý plast u hrdla nádrže (1x – výměna v rámci záruky)
• Nefunkční palivový kohout (rezerva paliva) (1x – oprava)
Motorku pravidelně servisuji u místního prodejce v Novém Jičíně a jsem naprosto spokojený.

Závěr

Nejdříve pochválím výrobce za myšlenku postavit zajímavé „retro“ na bázi masově vyráběného mopedu. Na silnici, při jízdě lze bez problémů zaměnit New Pionýr a původní Jawu 555, o to větší je pak překvapení, když pozorovatel zbystří a zjistí, že se jedná o úplně jiný stroj.
Přes řadu výtek má u mě TMEC Jawa New Pionýr kladné hodnocení. Přesně plní ty požadavky, které na něj mám. Obratnost, spolehlivost a nenáročný na provoz. Na dlouhé cestování to není, ale na ryby, na nákupy po městě nebo jenom tak, na ježdění pro radost kolem komína ji vřele doporučuji. Sám se s ním nebojím jezdit po celé republice. Za celou dobu, co jej mám mě ani jednou nepřipravil žádné nemilé překvapení.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (108x):
Motokatalog.cz



TOPlist