husqvarna_svartpilen_801_2




NiceBoy Vega 6 Star: Levná vstupenka do natáčení z mašiny

Díky akčním kamerám máme možnost podělit se o část adrenalinu z našich jízd i s okolním světem. Nejspíše proto jsou tyto krabičky dnes tak oblíbené, jejich cena je navíc poslední roky velice příznivá a startuje již na pár tisících. Mně se do rukou dostal levný kousek NiceBoy Vega 6 Star, který slibuje bohaté příslušenství i třeba možnost nahrávat obraz ve 4K. Jak test dopadl?

Kapitoly článku

Obsah balení: Je toho tu spoustu

Společnost NiceBoy si drží u svých modelů standard bohatého příslušenství rovnou v balení, přestože cena kamery Vega 6 Star je 2 990 Kč. Zatímco u jiných akčních kamer není nezvyklé, že se v balení nachází jen akční kamera a baterie, Vega 6 Star toho nabídne o poznání více. Kromě kamery a voděodolného krytu na mě čeká dálkové ovládání, držák na řídítka, série popruhů, různé redukce, nalepovací držáky a další

Mně ale samozřejmě zajímalo, co z toho mohu použít pro natáčení z mašiny. Rozhodně se hodí voděodolný kryt a použil jsem rovněž nalepovací držák, který jsem umístil na nádrž. Dal by se teoreticky použít i na helmu, ale na to jsou lepší zaoblené nalepovací držáky. Ty v balení chybí, nicméně jejich dokoupení je otázkou pár korun. Dvířka voděodolného krytu lze vyměnit za dvířka s otvorem, kvůli čemu sice přijdete o vodotěsnost, ale kamera pak lépe natáčí zvuk. Vyzkoušel jsem i dálkový ovladač na ruku.

Stejně tak jsem v testu tradičně použil hrudní pás, který v balení také nenajdete. I přesto, že je příslušenství v balení bohaté, stejně se asi motorkář dalšímu nákupu nevyhne. Nebude to ale nic nákladného. Mnoho nabízí přímo oficiální e-shop, levněji to ale lze samozřejmě nákupem z Číny.

Konstrukce ze starších modelů

U nové řady 6 se toho zase tak moc v případě konstrukce nevymýšlelo a model NiceBoy Vega 6 Star vypadá úplně stejně jako loni recenzovaná kamerka Vega 5. Rozměrově se jedná o kompaktní kvádřík, který nabídne 2" barevný LCD displej a čtveřici ovládacích tlačítek. Stejně jako u předchůdců je možnost vyměnit baterii, nabíjet přes konektor MicroUSB nebo připojit HDMI výstup pro přehrávání v televizi.

Kamera NiceBoy Vega 6 Star není sama o sobě vodotěsná, je nutné využít dodávaný kryt v balení, který umožní natáčení i v hloubce 30 metrů. Na spodní straně chybí rovněž stativový závit, řeší to ale dodávaný rámeček v balení. Tělo je celé z plastu a na dotyk nepůsobí nikterak kvalitně ani luxusně, ale zase jsem neměl pocit přehnané lacinosti. Navíc při ceně kamerky 3 tisíce to ani nelze čekat.

Slibuje i 4K rozlišení, má to ale háček

Papírové specifikace akční kamerky na první pohled vypadají celkem lákavě a dobře zastírají nízkou cenu. Však kdo by čekal u tak levné kamery 4K rozlišení nebo HD video až se 120 FPS. S tím vysokým rozlišením to ovšem tak slavné není, 4K rozlišení je totiž interpolované. To znamená, že čip dokáže nahrát video maximálně ve 2K a zbytek je dopočítáván. 4K je tedy spíše marketingovým tahákem.

4K video člověk lehce oželí a důležité bude, jak si kamera poradí s FullHD s 60 FPS, které je dle mého názoru pro motorkáře nejvhodnější. Přidává se také optická stabilizace obrazu, která ze svého principu funguje ve všech rozlišeních a nastavení. Samozřejmostí je pak možnost připojení přes WiFI s mobilním telefonem. Bluetooth chybí, takže připojit selfie tyč nebo další příslušenství není možné (kromě dodávaného dálkového ovládání).

Ovládání mohlo být lepší

Osobně nejsem příliš fanoušek ovládání pomocí tlačítek, protože dotykovým displejem nastavím vše o poznání rychleji. A to platí i v případě kamer Vega, protože je položek v nastavení mnoho a než se člověk prokliká, kam potřebuje... Osobně jsem se ovládáním musel nějakou dobu sžívat. Plusem ale samozřejmě zůstává, že kameru NiceBoy Vega 6 Star lze plnohodnotně ovládat i ve voděodolném krytu. Pro nás motorkáře to ale zase taková výhoda není – v motorkářských rukavicích jsem stejně dokázal kameru tak akorát spustit nebo vypnout. Párkrát se mi stalo, že se prostředí kamery zaseklo a musel jsem kameru vypnout a zapnout. To samé se ale dělo i u minulé generace.

I tady jsem ale narazil na zádrhel. Když člověk zapne nahrávání tlačítkem, kamera nevydá ani pípnutí, což je velká chyba. Při zapnutí přes dálkové ovládání pípne, ale není to moc slyšet. Při zapnutém motoru vlastně vůbec. Nahrávání pak signalizuje dvojice modrých LED ve spodním rohu u displeje, což jsem v případě umístění na hrudní držák téměř neviděl. Za mě nejpoužívanějším způsobem, jak kontrolovat kameru, bylo ovládání skrze mobilní telefon.

Tím se dostávám k funkci, která je dnes takřka standardem. Mobilní telefon se skrze WiFi připojí ke kameře NiceBoy Vega 6 Star a umožní nám nejen ovládat nahrávání, ale i měnit nastavení nebo přehrávat uložené záznamy. Výrobce kamery tradičně nemá svou aplikaci a pro každý model kamery doporučí software od jiného vývojáře přímo z Google Play nebo Appstore. Aplikace pro model Vega 6 Star se jmenuje OKCam. Skrze aplikaci lze nastavit základní věci (není jich tam samozřejmě tolik jako v nastavení kamery, ale to hlavní jako rozlišení a expozice ano).

Videa se dají teoreticky i prohlížet v kameře, to mi ale na iPhonu 7 dovolilo jen FullHD videa a menší. Vyšší už vám nahlásí, že musíte stáhnout a nelze je přehrávat. Ani i Full HD to ale nebylo úplně OK a občas se video zaseklo, protože se nestihla přes WiFi přenášet data.

Druhou možností je video stáhnout do paměti telefonu, což je ale v případě několika stovek MB velkých souborů proces na několik minut, navíc nejde v tomto případě telefon uspat a počkat si. Musíte mít rozsvícený displej a sledovat procenta. V praxi to moc používat nejde a je rychlejší vyndat kartu, strčit do telefonu a překopírovat "po staru". Pokud to tedy telefon dovolí.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
pernik92 přispěl 3 Kč
Kitko přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist