globalmoto_duben_nolan




Zpřístupněný depozitář Technického muzea v Brně

O víkendu na přelomu dubna a května tradičně zpřístupnilo brněnské Technické muzeum své depozitáře v prostorách bývalých řečkovických kasáren v ulici Terezy Novákové. V těchto prostorech bylo vidět mnoho zejména objemných exponátů, které se z prostorových důvodů nevejdou na mateřskou základnu. Celý příjemný víkend je důkazem, že pod slovním spojením muzejní depozitář si nemusíme představovat hromady zaprášeného železa či techniku všeho druhu čekající na renovaci.

Kapitoly článku

Součástí akce je především výstava autobusů a vozidel městské hromadné dopravy, dlouhý špalír těchto vozidel nás vítal hned za vchodem. Nechyběla ani jízda historického autobusu RTO pro veřejnost. Tento stroj v provedení Lux zajišťoval spojení s budovou technického muzea v Purkyňově ulice. TM se kromě mapování motorismu v moravském regionu zabývá mapováním nedávné minulosti. Část sbírky se zaměřila na vozidla vyráběná na území RVHP.(Rada vzájemné hospodářské pomoci) Z tohoto období bylo o dni otevřených dveří vidět několik motocyklů, například Jawa 350 TYP 634 z roku 1973, ČZ 487 a tříkolka Velorex 16/350. Do jejich útrob bylo možné nahlídnout.
Z „porevulučního“ období byla vystavována nákladní rikša Tribeta. Ta byla postavena na bázi Babetty. Osazena motorem Hero-Puch-Turbosport. Vyroba těchto vozítek byla kusová, na objednávku. Svoji prezentaci zde měla Střední integrovaná škola automobilní z Křižíkovy ulice, která ve svém programu nabízí i obor Mechanik jednostopých vozidel. Ve svém stánku měla ke shlédnutí učební pomůcky: Škodu Octavia, vidlicový dvouválec Honda a další moto příslušenství a to vše v řezu.
O pár kroků dál bylo možné vidět a samozřejmě také slyšet v chodu stabilní motory obsluhované chlápky v dobových kostýmech. Nechybělo ani mnoho exponátů starší hasičské techniky, která většinou svému účelu stále slouží. Se svými zajímavými exponáty se prezentovaly i kluby vojenské historie. V Řečkovicích o dnech otevřených bylo v provozu i občerstvení a prodej suvenýrů brněnského TM. Celá akce byla příjemným pestřením svátečního víkendu především pro Brňany s malými ratolestmi. Na závěr bych připomenul, že Technické muzeum v Brně v letošním roce slaví půl století své existence.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist