yamaha_demo_tour




The World´s Fastest Indian

Kdo je motorkář a kdo ne? O tom si můžete na diskuzi přečíst spoustu příspěvků. Nebo můžete zajít do kina na film Nejrychlejší indián a podívat se na příběh chlapíka, který je motorkářem až do morku kostí.



Film The Worlds Fastest Indian je od začátku až do konce o chlapíkovi z Nového Zélandu jménem Burt Munro, který zasvětil většinu svého života konstrukci motocyklu Indian s cílem překonat rychlostní rekord. Film pojednává o poslední fázi, kdy se s hotovým strojem vydává na cestu přes půlku světa do Bonneville v Utahu v Americe, kde se hodlá zúčastnit oficiálních měřených závodů a zlomit rekord. Velká část filmu je vlastně road-movie, ve kterém starý Burt s nalomeným zdravím a minimem financí převáží svůj závodní motocykl do Utahu. Po cestě potkává nejrůznější „týpky“, kteří nakonec vždy podlehnou jeho nadšení a odhodlání a pomohou mu dostat se dál. Burta hraje Anthony Hopkins, kterého si asi většina z vás vybaví jako dr. Lectera z Mlčení jehňátek. Film natočil režisér Roger Donaldson a za úspěšné zpracování možná vděčí také tomu, že již před mnoha lety jednou natočil dokument o legendě jménem Burt Munro.


Film je příjemná pohodovka, nečekejte žádné honičky ani strašidelné napětí, vše je o muži, který celý svůj život obětuje jedině svému snu a věnuje tomu všechno. Neřeší nic jiného, než svůj cíl. Žádné úvahy o smrti a hodnocení prožitého života... „I think when you're dead, you're dead.“ To je všechno, víc nemá cenu o tom spekulovat. Skvělé na tom je, že jde o reálný příběh popisující skutečný osud skutečného závodníka. Burt Munro opravdu v roce 1967, kdy dosáhl nejvyšší rychlosti 305 km/h, oslavil osmašedesáté narozeniny a musel se potýkat s podlomeným zdravím i zákazy startu. Reálný podklad má i průběh rekordu a příhody s vlněním podvozku a brýlemi (ale víc neprozradím).
Motorkáři možná nejlíp pochopí slova hlavního hrdiny, když odpovídá na otázku, zda se nebojí, že se vybourá a zabije: "Za pět minut takový jízdy na plný plyn prožiju víc života, než některý lidi za celej svůj život..." I live more in five minutes
on a bike like this...
going flat out, than some people
live in a lifetime.




Další informace o filmu, včetně traileru a jednoduché hry ve Flashi, najdete zde Informace o skutečném Burtovi Munro a jeho životě i motocyklu Indian Scout najdete zde

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist