yamaha_demo_tour




Pardubice XXIX. Veterán Rallye

Pardubice jsou proslaveny nejen perníkem, dobrým hokejem a dostihy. Ve městě na Labi sídlí také nejstarší veteránský klub u nás, ten v loňském roce oslavil půl století své existence. Jel se zde i první závod historických vozidel. To byly také důvody, proč byla v loňském roce tradice rallye na jednu sezónu přerušena. Ve sportovním srdci Pardubic, ČEZ Aréně. Přesněji řečeno v její tréninkové hale tohoto unikátního zařízení se konala velkolepá výstava ke kulatinám klubu, na které byla k vidění stopadesátka veteránů. K tomu na parkovacích plochách vystavovaly spřátelené kluby.

Kapitoly článku

21. května letošního roku bylo na Perštýnském náměstí od rána pěkně živo. Vrcholily zde přípravy na XXIX. Mezinárodní veterán rallye. Vše pod starostlivým dozorem ředitele závodu Ing. Františka Škumra a jeho početného organizačního týmu. Již o půl deváté byla zahájena presentace prvních soutěžících. Postupně přibývalo vozidel, kterých se sjela celá sedmdesátka. Přicházely i desítky zvídavých diváků.
Během několika chvil bylo náměstí celé zaplněno nablýskanými krasavci. Převažovaly sice automobily, ale i příznivci jedné stopy si přišli na své. Letošní soutěž byla koncipována jako orientační a každá posádka obdržela podrobný itinerář. Letošní rallye byla také připomínkou prvorepublikového závodu automobilů i motocyklů „Bohdanečský okruh“. Ten se jezdíval ve třicátých letech minulého století.
Po startu v jedenáct hodin se závodníci vydali na čtyřicetikilometrovou trať první etapy symbolicky právě do Lázní Bohdaneč. Po cestě také plnili jak vědomostní tak dovednostní úkoly. Poklidné lázeňské městečko plné nádherných vodotrysků přivítalo soutěžící s otevřenou náručí. Na náměstí před lázeňskými domy byla uspořádána výstava veteránů a to za velkého zájmu lázeňských hostů. Soutěžící zde pak měli prostor na oběd i odpočinek.
Pardubičtí veteránisté mají toto městečko ve velké oblibě. Pořádali zde tradičně i svůj veteránský ples. Po čtrnácté hodině se vozidla i jejich posádky vracely poklidným tempem zpět do Pardubic, plníce po cestě co nejpoctivěji předepsané úkoly ve snaze získat co nejméně trestných bodů. Náladu všem a zejména motorkářům na chvíli zkazil svatý Petr, který závodníky vydatně skropil hustým deštěm. Autobusové čekárny a jim podobné příbytky byly hojně okupovány především milovníky jedné stopy. Brzy se vyčasilo, a všichni se v pořádku vrátili do centra Pardubic.
Po splnění posledních soutěžních úkolů se startující i se svojí technikou přesunuli do kulturního centra Dukla, kde následoval společenský program s večeří a vyhodnocením celé soutěže. Že je pardubická rallye soutěží mezinárodní dokázali přátelé ze Slovinska. Místním doslova obsadili celou „bednu“, když v jedné z motocyklových soutěží předvedli, že jejich zapojení do soutěže není jen symbolické. Celkovým vítězem se stal pan Ilič Tomáš s vozidlem BMW 502. Mezi ženami byla nejlepší  Kateřina Hlídková. Trofeje předávala primátorka Pardubic MUDr. Štěpánka Fraňková a starostka Lázní Bohdaneč Ing. Květoslava Jeníčková. Byly předány také zvláštní ceny ředitele rallye a předsedy VCC Pardubice Davida Říhy.
Touto povedenou akcí hřmění starých motorů na Pardubicku neutichá. V srpnu místní VCC pořádá Stíhací závod řemenových motocyklů a v říjnu Oldtimer Corso, což je propagační jízda v rámci městských slavností. V příštím roce mezinárodní pardubická rallye oslaví třicítku a čekají na ní změny a vylepšení. Necháme se rádi překvapit.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist