yamaha_demo_tour




Nepál 2010

V klubovně brněnského Veteránklubu jsem se 8. března zúčastnil zajímavé besedy se známým světoběžníkem Petrem Hošťálkem. Tentokráte se na cesty nevydal na vlastní pěst, jak je u něj zvykem, ale prověřil služby agentury CK Rajbas, s cílem zjistit jaké služby jsou zákazníkům poskytovány. Byl přítomen i další člen výpravy Ing. Miloň Dvořák.

Kapitoly článku

Poutavé vyprávění obou cestovatelů bylo doplněno projekcí velkého množství zajímavých fotografií. Popsáno bylo celé dobrodružné putování. Přílet z Prahy do Dillí a prohlídka památek v tomto městě. Seznámení s legendárními stroji Royal Enfield. Vzduchem chlazený jednoválec s vizáží z padesátých let, který si nechal v těžkém členitém terénu ledacos líbit. Výprava měla to štěstí, že byla prvá, která jela trasu se stroji s brzdou na pravou nohu a levonožním řazením. Byli jsme podrobně seznámeni i s činností indického mechanika, který celou skupinu doprovázel. Vezl náhradní díly pro všechny stroje, poskytoval veškerý technický servis všem účastníkům. Několikrát měnil písty s běžným nářadím, aby naposled použil ty, které ponejprv demontoval.
Zajímavá byla i cesta vlakem z Dillí do Nepálu. Následovala dvoutisícovka kilometrů v sedle motocyklu. Z úrodných nížin až k posvátným chrámům ve výšce 3750 m. Zajímavé bylo samozřejmě i vyprávění o místních zvyklostech, kultuře, stravování i stolování, na které středoevropan není zvyklý. Pikantní byly i historky z místního levostranného provozu. Cestování po úzkých provazových mostech, dlouhých stovky metrů. Popsána byla i setkání s bezproblémovou místní policií, či koupání v řece, v níž se o pár set metrů dál slunili krokodýli. Teprve potom pánové pochopili, proč na ně domorodci zoufale mávali a pokřikovali při koupeli v říčním proudu. Ze své cesty si aktéři přivezli více jak tři tisíce fotografií.
Jak Petr Hošťálek podotknul, nejtěžší bylo vybrat z nich ty nejzajímavější. Do konce března bude k vidění výstava obou autorů "Nepál - Namasté", je instalovaná v prostorách Úřadu jihočeského kraje v Českých Budějovicích, poté bude expozice přemístěna do prostor brněnské univerzity. Na podzim tohoto roku se připravuje výpravná cestopisná motorkářská publikace, popisující toto dobrodružné putování. Na závěr proběhla živá diskuse, v které byly vážným zájemcům o obdobné cestování zodpovězeny zvídavé dotazy, doplněné o rady pro cestování Nepálem. Doporučeny byly i služby CK Rajbas.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist