globalmoto_duben_nolan




Na tom našem dvoře ...

V nadpisu se v žádném případě nejedná o hanlivou poznámku. Ba naopak. Dobronínský Kosočtverec bývá příjemná a pohodová akcička. Každoročně probíhající v dvoutisícovém Dobroníně, což je ode mne za humny a vždy se zde cítím jako doma. Vždy si zde skvěle odpočinu, pobavím a setkám se starými kamarády. Nikam se nespěchá, vše se tu odehraje v pohodě a klidu.

Kapitoly článku

Letošní, již devátý „Kosočtverec“ odstartoval mávnutím šachovnicového praporu v sobotu 11. 6. zakladatel Veteran Car Clubu Dobronín pan Jaroslav Görner. Účastnici se zakrojili do čtyřicetpět kilometrů dlouhé tratě. Odstartovalo 73 strojů, z toho byla padesátka motocyklů,převážně domácí výroby. Počasí tentokráte přálo, bylo přjemě zamračeno. Nejeden účastník soutěže byl vkusně dobově oblečen.
První soutěžní zastávka byla ve starobylé Polné. Trať vedla přes obec Kozlov do Jihlavského pivovaru, kde byl cíl první etapy a konec soutěžních klání. V místní pivovarské restauraci byl připraven oběd. Ti zvídavější si nenechali ujít exkurzi v prostorách pivovaru. Ten v loňském roce oslavil sto padesát let od svého založení.








 A musím upřímně přiznat, stará technika na pivovarském dvoře se skvěle vyjímala. Proběhl zde i zajímavý poslední úkol. Spočíval v pití nealkoholického piva na přesnost. Následoval nesoutěžní návrat do Dobronína. Deset minut po dojezdu posledního soutěžícího byly vyhlášeny výsledky. Nejzkušenějším závodníkem byl vyhlášen pan Jiří Bartůšek z VC Úsobí, který oslaví v únoru příštího roku osmdesátku. Několik motorek zde mělo svoji porenovační premiéru. Byla to například Jawa „horská speciálka“ Jardy Dvořáka z Jihlavy či hráškově zelená pětistovka Sunbeam S8 s konce čtyřicátých let. Jmenovaný anglický motocykl je jedním z prvních vyrobených kusů. Z automobilů mě zaujala Tatra 75 v provedení Taxi pana Kittlera, či nádherný modrý Populár 912 pana Remeše a otevřená Praga Piccolo Ing. Navrátila v původním laku.

                                                                                                                                                                             Dobronínský Kosočtverec prožil v letošním ročníku jisté změny, zejména co se týče trasy trati. Čas ukáže, je-li to vykročení správným směrem. Pořádání soutěže, která se proplétala krajským městem Vysočiny byla s organizační stránky velmi náročná. Tým nadšenců kolem Petra Kunsta jí zvládnul dle mého názoru na jedničku.
To je důkazem, že malý klub bez velké podpory sponzorů dokáže připravit pro motoristy zajímavou akci, na kterou všichni motorkáři z okolí jezdí zásadně po ose a na kterou se všichni od jara těší. Vždyť to máme za humny.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist