globalmoto_duben_nolan




Motorky na pohlednicích

Zjednodušeně lze nazvat pohlednici papírovým kartónkem z jedné strany opatřeným obrázkem. Pohlednice sloužily a slouží k zasílání pozdravů z cest, jako blahopřání k jubilejím a svátkům či zaslané adresátovi jen tak pro radost, případně se vzkazem či upomínkou na budoucí či minulé setkání.

Často si ani neuvědomujeme, jak její význam v posledních letech ustupuje a tento fenomén minulého století má na kahánku, a to dík novým rychlým technologiím přenosu obrazových dat například e-mailům či MMSkám. Za pár let bude možná celá pohlednicová anabáze záležitostí několika zapálených sběratelů (filokartistů).
Za více jak sto let se jako námět na pohlednicích vystřídalo prakticky vše možné i nemožné a mezi miliony námětů se samozřejmě tu a tam objevuje i motocykl v různých podobách. Jednou v městském provozu, jindy čekajíce před restaurací mezi automobily na svého pána, který se občerstvuje. Příště je výkonný stroj zvěčněn v plné rychlosti na závodním okruhu, nebo působí i z vtipným sloganem na potencionálního kupce z pohlednice reklamní.
Zajímavé jsou i obrázky šťastně pózujících majitelů s jednostopými stroji, které zhotovil místní podnikavý fotograf třeba jen v několika málo exemplářích. Jsou pro dnešní generace nejen důkazem technické vyspělosti našich předků, ale v některých případech je zde zaznamenán i způsob dřívějšího odívání, které se motorismu přizpůsobovalo.
Pohlednice (dopisnice) prožívala svá dětská léta v druhé polovině devatenáctého století. Prvopočátek vzniku pohlednic je zahalen rouškou tajemství. Předchůdcem pohlednice byl korespondenční lístek uzákoněný v Rakousku-Uhersku 1. října 1869. Kartička o rozměrech 120x88 měla jednu stranu pro sdělení, druhou adresní. V roce 1885 překročil počet vytištěných dopisnic miliardu. V tom samém roce se vlastní silou rozjela Benzova motorová tříkolka. Dá se tedy říci, že do dvacátého století vykročil motorizmus a pohlednice společně ruku v ruce dobývaly svět. Zlatý věk těch nejhezčích a nejnápaditějších obrázků končí příchodem první světové války, kvůli nedostatku kvalitního papíru. V meziválečném období se hojně používala fotografická technika, která je pro dnešní pokolení z dokumentárního hlediska velmi zajímavá.
Budete-li na výletě na svém jednostopém miláčkovi, pošlete kartičku svým blízkým. Jistě jim uděláte radost a přičiníte se svým dílem i o to, aby nám tento ohrožený druh nevyhynul.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist