yamaha_demo_tour




Jawa 500 OHC z Prahy na Man

Rozpálené žulové kostky Hradčanského náměstí ve čtvrtek 23. srpna přivítaly několik čtyřtaktů Jawa. Dorazily jak předválečné třistapadesátky OHV, tak novější pětistovky OHC. Důvod byl prostý. Start cesty několika nadšenců na legendární ostrov Man.

Kapitoly článku

Na příjemnou akci jsem byl pozván při květnovém setkání pětistovek v Rovensku pod Troskami, Oldou Karasem, duchovním otcem celé myšlenky. Toto pozvání nešlo odmítnout. Vždyť pětistovky se po Hradčanech neprohání každý den.
Za pekelného tepla se kolem poledne Jawy postupně seřadily k chodníku na přístupové cestě k hlavní bráně Pražského hradu. Nebyly tu jen stroje, které vyrážejí do zámoří, ale i motorky na kterých přijeli kamarádi poutníky podpořit.
Nechyběly ani vlaječky a humorné transparenty. Slavnostní atmosféru čtvrtečního poledne podtrhovaly i kolem pochodující šiky Hradní stráže. V těchto místech samozřejmě nechyběly ani početné skupiny zahraničních turistů. Jejich zvídavým objektivům neunikly ani po většinou červené Jawy a staly se dalším vizuálním úlovkem mezi pražskými pamětihodnostmi.
Přiblížila se třináctá hodina, čas odjezdu. V tu chvíli došlo na poslední přání, obětí a podání rukou. Čestné kolečko kolem hlavní brány a památeční společná fotografie. Po té se šestice mužů a jedna žena vydávají na cestu za velké podpory mávajících kamarádů. Příprava čtyřtaktů byla opravdu důkladná.
Již zmíněná dlažba nebyla potřísněna žádnou olejovou skvrnou. Expedici nečeká jen návštěva ostrova Man. Pětistovky projedou i Londýnem a Liverpoolem. Navštíví několik muzeí včetně expozice Triumph. Nezbývá než popřát šťastnou a pohodovou cestu!

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):
Motokatalog.cz



TOPlist