husqvarna_svartpilen_801_2




Jan Lahner 1. 8. 1942 – 20.1. 2013

20. ledna nás opustil kolega Jan Lahner, uznávaný motoristický historik. Nezastupitelná autorita v teorii motoristického sportu, skromný a milý člověk. Sám nikdy nezávodil. Pro ostatní zaznamenával příběhy lidí a rychlých strojů.

Láska k rychlým motocyklům se u Jana Lahnera počala v raném mládí. To se svým otcem pravidelně po mnoho sezón navštěvoval každou neděli silniční závody. Nejprve v blízkém okolí Přerova kde žil, později své teritorium zájmu rozšířil na celé naše území.
Byl velkým milovníkem Svatokopeckého okruhu, který znal do nejmenšího detailu. Když se začala jezdit motokrosová Přerovská rokle, také nechyběl. Postupně začal budovat rozsáhlý archiv, který doplňoval o vlastní poznatky a zážitky. Byl zakládajícím členem redakce RM 90 a pravidelně psal do tohoto specializovaného periodika. Stál i u vzniku časopisu Motor Journal, do kterého také velmi pravidelně přispíval. Je autorem výpravné publikace Česká silnice 1945 -1955.
Krátce po té sepsal kompletní historii šestidenní motocyklové soutěže pod názvem Šest dnů, které otřásají motocyklovým světem.
Byl i milovníkem a znalcem prvorepublikových závodů, imponovala mu závodní historie značky Jawa. Zajímal se podrobně o silniční závody v zahraničí.
Pro mne osobně byl Jan Lahner příkladem geniální paměti. Při vyslovení jména závodníka okamžitě věděl co, kdy jel, jak dojel, na jakém startoval motocyklu, co zajímavého se v daném závodě událo. Při předložení fotografie projíždějícího závodníka dokázal bez zaváhání identifikovat jak jezdce a jeho stroj, okruh i zatáčku na trati…
Všem nám bude nezastupitelná osobnost Jana Lahnera velmi chybět.
Australan Don Cox uveřejnil ve své knize Circus Life nejen autentické vzpomínky Jana Lahnera, ale i mnoho fotografií z jeho rozsáhlého archivu. Výpravná obrazová publikace mapuje osudy ausralských závodníků na tratích v Evropě. (MJ 12/2012)

S Karlem Kupkou

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist