yamaha_demo_tour




Hodinky po Hailwoodovi, Viscount z Bonnevillu a další pecky v aukcích

Hned několik podzimních aukcí nabídlo dražby zajímavých motocyklů a memorabilií spojených s motocyklovými legendami.

Tahákem tradiční podzimní aukce ve Staffordu, pořádané společností Bonhams, byl tentokrát předmět, jenž by se vám vešel do ruky, resp. na ruku. Šlo o hodinky Mika Hailwooda. Luxusní chronometr značky Heuer věnoval slavnému závodníkovi majitel společnosti a vnuk zakladatele Jack Heuer. Věnování na zadní straně odkazuje k roku 1973. Heuer tak bezesporu vzdal hold Hailwoodovu hrdinskému činu, kdy při velké ceně Jihoafrické republiky vytáhl z hořícího monopostu Claye Regazzoniho.

Hodinky jsou cenné už svou konstrukcí strojku, jeho zlatým pouzdrem a limitovaným počtem pětiset vyrobených kusů. Opravdový punc jim ale dal až fakt, že je na ruce nosila taková osobnost, jakou Mike „The Bike“ Hailwood byl. Není proto divu, že nový majitel za ně byl ochoten zaplatit částku v přepočtu přesahující 1,6 milionu korun.

Ve Staffordu byly samozřejmě na prodej také zajímavé motocykly. Mezi jinými byla vydražena stavba Harley-Davidson White Unique s vlastnoručním podpisem papeže Františka. Společný projekt bavorského prodejce motocyklů H-D a motocyklového klubu Jesus bikers se prodal přibližně za 1,45 milionu korun. Výtěžek z jeho prodeje půjde na dobročinné účely.

Viscount – na první pohled záhadná značka. Neskrývá se za ní nic jiného než spojení motoru Vincent Black Shadow a podvozku Norton. Motocykl v šedesátých letech postavil Peter Darvill, který jej následně prodal Tomu Somertonovi, jenž plánoval sériovou výrobu. Z té nakonec sešlo, odhaduje se, že vzniklo kolem pěti kusů. Tento dalších dvacet let stál v garáži, aby ho nakonec vdova po majiteli prodala Ericu Pattersonovi. Po několika letech běžného užívání se nový majitel rozhodl Viscounta připravit na pokus o rychlostní rekord v Bonnevillu. Dosažená rychlost 131,68 MPH je stále platným rekordem. Motocykl nový zájemce vydražil za 1,9 milionu Kč.

Staffordská aukce je tradičně plná japonských youngtimerů a oldtimerů ze země Albionu. A jako tradičně hříšnou částku zaplatil nový majitel za motocykl Brough Superior. Overhead 680 z roku 1927 byl vydražen za 2,75 milionu korun.

Další podzimní dražbu na britských ostrovech uspořádala aukční síň Bonhams v Národním motoristickém muzeu v Beaulieu. Tentokrát smíšená dražba měla ve svém katalogu především velmi ceněné automobily, součástky, knihy, zajímavosti a necelé čtyři desítky motocyklů. U nich se nedá hovořit o nějakých lamačích dražebních rekordů, ale za zmínku určitě stojí například řemenový osmikoňový New Imperial z roku 1917, kterého si kupující odvezl za 758 tis. Kč nebo pěkný terénní Royal Enfield Bullet Scrambler z roku 1956. Terénní čtyřdobá pětistovka byla odklepnuta za 179 tis. korun.

Thor, Vincenty nebo Honda RC 30 to byly taháky aukce v Barber muzeu v Birminghamu. RC30 není úplně nejčastějším prodejním artiklem. Navíc jde o jeden z nejpovedenějších a nejhezčích superbiků z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Nový majitel za tuhle zachovalou Hondu zaplatil něco málo přes 800 tis. korun.

Thor je bůh hromu, anebo také americký motocykl. Jednoválec o objemu 500 kubíků z roku 1913 byl čtyřicet let vlastněn jednou rodinou a do dnešních dní si uchoval krásnou patinu. Raritní stroj byl prodán za 1,2 milionu Kč. Ještě o padesát tisíc víc pak kupující zaplatil za motocykl Vincent Black Shadow serie C. Ten byl poprvé prodán v srpnu 1951 a nikdy nerenovován.

Poslední zastavení se týká aukce v americkém golfovém resortu v Carmel. Pravda, téměř všechny dražební položky měly čtyři kola, ale byl mezi nimi také jeden motocykl. Když uvedu, že šlo o Brough Superior SS100 z roku 1938, je jasné, že půjde o další hodně drahý kousek. Perličkou v příběhu tohoto konkrétního motocyklu je účast na vytrvalostní jízdě z Londýna do Edimburghu v květnu 1939. Za řídítky seděl George Brough a v tehdy připojeném sajdkáru vezl novináře Henryho Lairda, jehož reportáž následně vyšla v červnovém časopisu Motor Cycling. Motocykl byl vydražen za 7,25 milionu Kč.

Informace o redaktorovi

Petr Pour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Petr7474 přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist