husqvarna_svartpilen_801_2




Giacomo Agostini má svoje muzeum

Tohle jsou ohromná čísla – 15 světových titulů, 18 italských, 10 vyhraných Tourist Trophy, 123 vítězství v Grand Prix a celkem 311 vyhraných závodů. To není výčet úspěchů celé generace, nýbrž jediného člověka, Giacoma Agostiniho. Ten právě otevřel svoje muzeum v Bergamu, kde žije.

Sám „božský Ago“ prý dává přednost názvu „trofejní místnost“ a najdete ji v jeho vile na Via Quintino Alto 34 v městské části Valtesse, zhruba 10 km severně od známého letiště. Tato místnost má do nějaké špeluňky hodně daleko, projektoval ji architekt Michele Giavarini a je udělaná tak, aby se do ní vešla celá Agostiniho závodní historie, kterou představuje více než 350 trofejí. To už si doma jen tak do skříňky v ložnici neuložíte.

Muzeum nevzniklo narychlo, jsou za tím měsíce práce, katalogování, spousta pečlivé práce, kterou je Giacomo proslulý. Taky na slavnostní otevření přišli pánové jako Lino Dainese, Lin Jarvis, Gigi Dall´Igna a další. Vše je tady řazené chronologicky, nechybějí kromě knih, medailí a věnců samozřejmě také kombinézy, helmy a především motocykly. Najdete zde Yamahu 350 z roku 1974, na níž získal svůj první titul mistra světa s japonským motocyklem, a TZ750 ze stejného roku, s níž vyhrál 200 mil Daytony před Kennym Robertsem. Ovšem motocykl, který samozřejmě nemůže chybět, je tříválcová MV Agusta 500, s tou zůstane Agostini spjatý navždy. Sám Giacomo říká: „V téhle jedné místnosti je celá historie mého života, a když tu mohu být jen tak sám se svými myšlenkami a vracet se zpátky k těm výjimečným vzpomínkám, jsem šťastný.“

Ovšem muzeum samozřejmě nebylo postaveno jenom proto, aby si měl Agostini kde v klidu sednout. Od počátku se počítalo s jeho zpřístupněním veřejnosti, je to ale trochu složitější, než že byste se u Giacoma zastavili na krátkou prohlídku, až pojedete kolem. Není tu klasická otevírací doba, návštěvy probíhají ve skupinkách minimálně po osmi lidech a rezervaci si můžete udělat přes butikový hotýlek Villa Vittoria, který leží v historické části Bergama. Budovu dříve vlastnila rodina Alessandra Volty, vynálezce elektrického článku, nyní patří Agostinimu a hotel vede jeho prvorozená dcera Vittoria. V hotelu si můžete objednat kompletní balíček, který zahrnuje ubytování, návštěvu muzea s průvodcem, kterým není samozřejmě nikdo jiný než právě Agostini, a následnou večeři s 15násobným světovým šampiónem.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 30 Kč od 10 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
barbero přispěl 3 Kč
vhozzy přispěl 3 Kč
Fenome753 přispěl 3 Kč
cechradovan přispěl 3 Kč
Chinchila přispěl 3 Kč
milhauz3 přispěl 3 Kč
36526 přispěl 3 Kč
Zdenek54 přispěl 3 Kč
medvidek78 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist