husqvarna_svartpilen_801_2




Evropská Yamaha má muzeum, není však pro veřejnost

Značka Yamaha má samozřejmě svoje velikánské muzeum v Japonsku. Jenže evropské zastoupení už má za sebou tak dlouhou dobu fungování, během níž se samo pouštělo do různých samostatných akcí, že už si muzeum zasloužilo taky. Bohužel se do něj nepodíváte, na motocykly se však jenom prášit nebude.

Kapitoly článku

Evropské zastoupení tří ladiček sídlí v Holandsku a nová Yamaha Motor Europe Collection Hall se nachází v Amsterdamu. Na slavnostní otevření, které proběhlo minulý týden, byly kromě lidí z Yamahy sezvání i závodnické legendy, takže jste na jednom místě mohli potkat Giacoma Agostiniho, Christiana Sarrona, Stéphana Peterhansela či Stefana Evertse, s nimiž se do řeči dávali třeba šéf závodního oddělení Yamahy Lin Jarvis, týmový manažer YART z World Endurance Mandy Kainz či zakladatel Yamaha Classic Racing Teamu Ferry Brouwer. Spousta titulů a zkušeností na jednom místě.

Za vznikem muzea byla touha zachytit závodní i prodejní historii značky prostřednictvím širokého spektra důležitých modelů vyráběných od roku 1961 do dnešních dnů. Sami nevíme, jestli bychom víc slintali na krásné sériovky z let dávno minulých, nebo na historické závodní speciály. K vidění v muzeu je třeba YZE750, na které v roce 1991 vyhrál Peterhansel Dakar, a vedle ní o osmnáct let mladší er-jednička, která dovezla k titulu Bena Spiese. Motokrosových YZ450F je tady více, třeba Evertsova z roku 2006 či její podstatně (2015) mladší sestřička, na které Adrien Van Beveren vyhrál oblíbenou francouzskou písečnou legrácku Enduropale du Touquet.

Chybět nemohou koncepty, jako třeba jedna speciální MT-03 z roku 2007, a samozřejmě ani ikony let dávno minulých, jako byly modely MF1 z roku 1961, o osm let mladší YL1 nebo YAS1 z roku 1968. My bychom ale asi nejvíce prahli po XJ650 Turbo z roku 1986…

Velká škoda, že se evropská Yamaha rozhodla svoji Collection Hall nezpřístupnit veřejnosti. Třeba se dočkáme alespoň při nějakých speciálních příležitostech. Motocykly tam každopádně jen tak zahálet nebudou. Počítá se totiž s tím, že se jednotlivé exempláře budou používat k výstavním účelům po celé Evropě při různých akcích.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 3 Kč
Sancu přispěl -1.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist