husqvarna_svartpilen_801_2




Dědeček motocykl

Výstavní síň na náměstí Jana Žižky v Čáslavi byla 5. prosince svědkem vernisáže výstavy Dědeček motocykl. Akce je určená především pro širokou motoristickou veřejnost. Vytkla si za cíl přiblížit zejména mladší generaci výřez historie našich motocyklů. Vystavené exponáty byly vyrobeny výhradně na území České republiky a převážně do roku 1968. Výstava je otevřena do konce letošního roku.

Kapitoly článku

A co je v Čáslavi k vidění? Hned za vchodem u pokladny vyčuhuje z hromady sena na zvídavé návštěvníky „třistapadesátka“ v nálezovém stavu. Nepodařilo se zjistit, zda je pokálena ptačím trusem či pocákaná vápnem od nešikovného malíře chlívku.
Další výstavní prostor je rozdělen bílou čárou, která symbolizuje silnici. K její krajnici jsou kolmo vyrovnány motocykly. Ty doplňuje několik vitrín s motoristickou literaturou, vlaječky a dalšími suvenýry. Mne za srdce nejvíce chytil album s drobnými rodinnými fotografiemi. V něm byli zachyceni hrdí majitelé nablýskaných jednostopých strojů i pózující ratolesti. Obrázky vytvořené z velkoformátových negativů věrohodně zachycují atmosféru první republiky. Stěny galerie zdobí dobové plakáty, prospekty a učební pomůcky zobrazující elektroinstalaci.
Z motocyklů u mne jednoznačně zvítězil patrně jediný dochovaný modrý prototyp Ogar 350 ohc. Čtyřdobý motocykl byl přestaven v roce 1946. Je z konstrukční dílny Vincenta Sklenáře a disponuje výkonem 18 koní. Vystavený exemplář je zapůjčen z veterán muzea Chotusice. Z této sbírky je i stroj Premier. Ten se vyráběl v západočeském Chebu v továrně Eska – Werke. Jmenovaný areál byl před nedávnem srovnán se zemí.
Nejpočetněji byly zastoupeny stroje Jawa. Tuto značku reprezentoval například „Chobot“ s parádními koženými brašnami z vepřovice a nádhernou patinou. Dále hezky zrenovovaná „Speciálka“, maloobjemový Robot či druhý sériově vyráběný typ JAWA 500 OHC typ 15 01. Nechyběl ani legendární „pérák“ či novější Pionýr. S řady běžných motocyklů se vymyká plochodrážní speciál. 
Strakonickou zbrojovku ČZ zastupovaly předválečné modely 98 a 175. Výstavu pořádá Městské muzeum  a knihovna Čáslav. V galerii je možné zakoupit i suvenýry s motoristickou tématikou. Celá akce je vhodně načasována do předvánočního období, kdy se s veterány běžně nesetkáváme a v tomto období jinak prožíváme dlouhý zimní půst.
Malým stínem je z mého pohledu absence podrobnějších popisek jednotlivých motocyklů. Ty by přibližovaly jak technická data, případně jiné zajímavosti či pozoruhodnou historii jednotlivých exponátů. Čáslavská výstavní síň je v současné podobě provozována od roku 2005 v prostorách bývalé knihovny. Nachází se těsné blízkosti městského úřadu a infocentra.
http://www.cmuz.cz/Muzeum/vystavnisin.htm

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):



TOPlist