globalmoto_duben_nolan




Soutěžte s akademií Car-Pro o 3 vstupenky na Motosalon

Letošní výstava Motosalon, kde uvidíte všechny důležité novinky, se nezadržitelně blíží. Kromě nich na něm letos budete moci prozkoumat i specialitu akademie Car-Pro – motorku s rámy co připomínají křídla. A když si zasoutěžíte, můžete všechno tohle vidět zadarmo.

Asi mi většina z vás potvrdí, že jízda na motorce je hlavně o zatáčení a o náklonech. I když je super, vzít pořádně za 200 koňovou bestii, pocitu z právě projeté zatáčky kde to všechno sedlo jak mělo, se to nevyrovná. Náklon, všechny ty na sebe vzájemně působící síly, spojení se skvěle fungujícím strojem, k tomu zvuk brousícího se plastu ze sliderů, případně železa z hlásičů na stupačkách… Pak v apexu začnete přidávat a za chvilku je to pryč. Trvá to jen mžik, ale spoustě z nás to vykouzlí na tváři takový rohlík, že tam vydrží až do večera. Jenže ne vždycky to vyjde a ne každý je schopný si tuhle nirvánu dopřát. Jsou i tací, kdo se už předem před zatáčkou stresuje. Projedu jí? Nejedu moc rychle? Nenakloním se moc? Neuklouzne mi to potom? Na tyhle otázky snadno dokáží odpovědět okřídlené motorky z Car-Pro Akademie.

V Německém Görlitzu, nedaleko českých hranic, probíhají školení pro téměř všechny řidiče, nás ale zajímají hlavně kurzy pro motorkáře. Vzhledem k výbavě motorek speciálními rámy je zdejší zaměření jasné. Odbourat strach z velkého náklonu. Kritická hranice, kdy se sváteční jezdci nebo začátečníci cítí ještě dobře, je totiž už kolem 25°. Víc už se motorku bojí naklonit, a když jde do tuhého, radši než aby se naklonili víc, a tím pádem i zatočili, nechají motorku v tomhle mírném náklonu vykroužit do škarpy nebo v horším případě ztuhnou, stroj narovnají, jdou na brzdy a přímo ven ze silnice. Přitom je většina dnešních motorek schopná dosáhnout náklonu jednou takového.

Nejlepším lékem na tyto obavy je vyzkoušet si velký náklon na vlastní kůži. Díky křídlům v Car-Pro to můžete navíc okusit s pocitem sucha a bezpečí. V případě, že některé z kol podklouzne, se motorka opře o kolečko na konci rámu, takže se žádný pád nekoná. Postupně a v klidu tak můžete posouvat své limity, zjistit čeho všeho je motorka schopná a naučit se, jak jí do takového náklonu dostat. Kurzy jsou rozdělené podle náročnosti od začátečnických s maximálním náklonem 35° až po to nejvíc, kde si vyzkoušíte maximální 50° náklon. Tak jako náš Martin. V jeho reportáži také zazněla jedna důležitá informace – i když se kurz pořádá v Německu, nemusíte se bát jazykové bariéry. Máte-li strach z náklonů a nevychutnáváte si projíždění zatáček, zkuste kouknout na stránky Car-Pro, kde najdete nejen správnou odpověď na soutěžní otázku, ale dozvíte se také, že součástí některých kurzů je i výuka brždění, úhybného manévru a dalších nezbytných technik pro bezpečnou jízdu. Vítězové naší soutěže pak můžou navštívit stánek akademie číslo 515 v hale 5 naprosto zdarma.

Pro účast v soutěži se prosím přihlašte

Pro účast v naší soutěži je nutné se přihlásit ke svému účtu (vpravo nahoře) nebo se zaregistrovat na stránkách www.motorkari.cz. Děkujeme.
  • Na jakých motocyklech probíhá výuka v Car-Pro Akademii?
    • BMW
    • BMW, KTM
    • BMW, Kawasaki

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Související firma
  • Car-Pro Akademie

    Car-Pro Akademie je česko-německá agentura, která provozuje nejen motorkářskou školu v sachském Görlitzu pro motorkáře, ale i školu smyku pro automobily a další vozidla. Díky speciálním adaptéru na motorce s podpůrnou konstrukcí se naučíte jak se dostat "do náklonu" max. 50° (45° na mokrém asfaltu)....




TOPlist