husqvarna_svartpilen_801_2




Rozhovor s Mírou Lisým a soutěž o kurz v jeho motoškole v hodnotě 5500,-

Bývalý špičkový trialista Míra Lisý provozuje vlastní motoškolu s hodně širokým záběrem. Se svým týmem dokáže pokrýt silnici i terén a své žáky posunout v dovednostech o kus dál, bez rozdílu, jestli jde o začátečníka nebo pokročilého. Pokud se chcete dozvědět, co všechno se můžete v jeho motoškole naučit nebo jaká byla sezona 2022, přečtěte si tento rozhovor.

Míro, jaká byla sezona 2022 a jak ji hodnotíš?
Nabitá k prasknutí, od jara jsme jeli nonstop až do listopadu a zakončili ji tradičně školou driftu a výletem do Španělska, kam se naši klienti rádi vrací a utíkají s námi před zimou. Moc nás těší, že našim žákům můžeme s celým týmem předávat spoustu kvalitních informací k bezpečnému ovládání mašiny. Každým rokem odučíme zhruba tisícovku žáků, a i letošek nebyl výjimkou.

Míro, tvoje motoškola nabízí hodně širokou škálu kurzů na silnici i v terénu, je něco, co bys se svým týmem nedokázal naučit?
Ano, jsme asi jediná motoškola, která naučí vše od jízdy v silničním provozu, přes jízdu na adventure motorkách v terénu, po závodní silniční okruh nebo trial. Ano, přiznávám, někdy je to víc náročné naučit někoho, kdo pro jízdu na motorce nemá tak velké předpoklady, jako jiní, ale i s tím si poradíme a pak stojí to za to. Vlastně, není nic, co bychom žáky nenaučili. Mám kolem sebe skvělé a profesionální instruktory, kteří umí předávat rady a žáky posunout dál. Již sedm let máme užasnou spolupráci se značkou Honda, která motoškole poskytuje flotilu nových motocyklů, a tu si naši žáci mohou vyzkoušet nejen na silničních kurzech či enduro kurzech, ale i na dvoudenních kempech, které jsou velmi oblíbené. Kempy platí za jedinečnou společenskou událost, kde se nejen jezdí na motorkách a ladí dovednosti, ale také se odehrávají až neuvěřitelné příběhy a navazují nové přátelství.

O co je největší zájem?
Vzhledem k tomu že jsou na vzestupu cestovní endura, tak kurzy cílené na ovládání těchto motocyklů, jako například kurz On/Off v Mostě nebo kurzy na Berounsku Cestou necestou. Samozřejmě hodně frčí kurzy zatáček na krásném a technickém okruhu Hradiště v Jihočeském Písku nebo základní kurzy pro začínající motorkáře a lidi, co se chtějí před sezonou rozhýbat.

Ty jsi znám svou přátelskou povahou a zábavnou formou výuky. Je to klíč, proč máš v motoškole stále plno?
Asi ano, jsem takovej Mirek Dušín anebo dokonce hodnej král Miroslav. Je to ale zásluhou celého týmu, který má přátelský a poctivý profesionální přístup. Snažíme se žáky nestresovat a vždy navodit v kurzech pohodovou atmosféru. To je strašně důležité a je milé sledovat jejich spokojené tváře.

Na co kladeš důraz?
Na poctivou a kvalitní výuku žáků. Jako bývalý závodník chci předat co nejvíc a žáky krok po kroku posunout o kus dál. Rozhodně není dobré nic uspěchat a lámat přes koleno. Někdy je to dlouhý proces, ale ve finále stojí za to.

Jak se vyvíjejí motorkáři a jak jsou na tom jejich motorky?
Bouřlivá 90. léta, kdy motorkáři neměli na oblečení a gumy, jsou naštěstí již minulostí. Dnes k nám žáci jezdí poměrně dobře vybavení a na krásných mašinách. Samozřejmě, že nás čas od času někdo překvapí, a tím mám na mysli motorkou na starých a ojetých pneumatikách, s vyteklou přední vidlicí anebo brzdovými destičkami na plechu. Je toho víc a někdy je to vizitkou nejen žáků, ale i servisů, kterým motorky svěřují. Proto před každým kurzem provádíme technickou kontrolu, kde motorky kontrolujeme a v případě problému doporučíme řešení, co jde možné na místě opravíme a někdy dokonce zapůjčíme náš motocykl.

Dost často máš kurzy plné a není šance urvat své místo, jak na to?
Je potřeba neustále sledovat webovky a naše sociální sítě, kde se snažíme informovat o volných místech a termínech. Ideální je také kontaktovat naši kancelář a dohodnout se osobně. Občas se totiž stane, že se žák nemůže zúčastnit a pak je možné jeho místo nabídnout náhradníkům.

Na silnicích přibývá motorkářů, kteří se po letech do jedné stopy vrací nebo kteří si plní svůj sen a pořídí si vysněnou motorku. Jak to vnímáš ty, pocítil si zájem o motoškolu širšího spektra zákazníků než dříve?
Ano, naši žáci jsou právě z této skupiny. Mají zájem nejen o motoškolu, ale i další moto akce, jako je třeba cestování ve Španělsku.

Mladí motorkáři si udělají řidičák a vyrazí do ulic bez větších zkušeností. Chodí také oni na kurzy motoškoly a mají šanci se něco přiučit?
Ano, většinou je posílají zodpovědní rodiče, a to je tím nejlepším, co pro ně mohou udělat! Dost často nám pak děkují a říkají, že bychom měli být placeni státem a také tvrdí, že cizí autorita je lepší, než když jim to vysvětlují oni samotní. Hodně často se stává, že jdou jdou na kurz spolu a bok po boku si užijí den na motorkách a něco se přiučí. Je super, jak se pak ze srandy špičkují a soutěží, kdo umí jezdit líp a kdo dostal větší pochvalu.

Jak těžké je pro vyježděné zákazníky zahodit ego a připustit si, že se stále mám co naučit a zapracovat na sobě?
Našim přístupem zjistí, že ego vůbec nepotřebují vozit s sebou. Pokud mají rezervy, tak se na ně zaměříme a společně na nich zapracujeme. Kurz má příjemnou atmosféru a ego se velmi rychle rozplyne. Jak se říká, člověk se učí celý život.

Dokážeš nabídnout kurzy pro začátečníky i pokročilé?
Ano, máme dokonce i kurz pro „předautoškoláky“, tedy lidi, co ještě nemají řidičák. Díky spolupráci s Hondou si mohou zapůjčit náš motocykl a zjistit, jestli by je to bavilo. Ideální je to také před nástupem do autoškoly, protože s námi získají základ a nemusí mít nervy. Pro pokročilé máme kurz na polygonu a závodním okruhu v Mostě, kde se žáci naučí stopu, užijí si neuvěřitelné náklony a ochutnají vyšší rychlost na okruhu MS Superbiků.

Motoškoly jsou nyní v kurzu, cítíš, že se lidé chtějí na kurzech zlepšovat a pracovat na sobě nebo jdou vyloženě za zážitkem?
Ano primárně se chtějí zlepšit a něco se naučit. Naše klientela pochopila, že pravidelným tréninkem se posunují stále na vyšší a vyšší jezdeckou úroveň. Tím, že jezdíme v nádherném prostředí, tak jde i o velký zážitek, a to bez rozdílu, jestli kurz probíhá v terénu nebo na silnici, letišti, či okruhu.

Vrací se lidé a chtějí si vyzkoušet navazující kurzy nebo dokonce vyzkoušet jinou kategorii?
Ano vrací se a moc si důvěry našich absolventů vážíme. Není ničím neobvyklým, že se s někým na kurzech vidíme třeba šestkrát za rok Díky! Také o různé kategorie je zájem a hodně klientů z řad silničářů si chce zkusit jízdu v terénu. My pro ně máme k zapůjčení lehká endura Honda CRF 300 a 450 a otevíráme jim tak nový svět, kterému dost často propadnou.

Všiml jsem si, že ani v zimě neležíš za pecí?
Ano, nabízím zimní Španělsko, kde se vlastně jedná o skvělou moto dovolenou s výukou a kompletním servisem.

Jakou mašinu bys doporučil vybrat pro úplného začátečníka a co pokročilého?
Ideální pro začátečníka je lehký a obratný stroj o objemu 300 až 600 kubíků. Až se otrká a rozjezdí, tak skočit na něco silnějšího a těžšího.
Pro pokročilejší dám jednu radu. Nekupujte motorku pouze podle toho, jak moc se vám líbí a také pozor na „zaručené“ rady kamarádů. Nejprve si motorku u prodejce půjčte, svezte se a teprve potom podle vlastního pocitu z jízdy pořizujte. Někdy se jedná o překoňovanou raketu, která se dá pořádně využít jen na okruhu. Prostě provoz je dneska někde úplně jinde a podle toho je potřeba vybírat i motorku.

Jaký kurz bys doporučil vybrat pro úplného začátečníka a co pokročilého?
Pro všechny, kteří začínají máme v naší motoškole jako odrazový můstek základní silniční kurz a budu se hodit také všem, kteří se chtějí dostat do formy a zopakovat si komplexní informace nebo učesat styl. Ten by se neměl přeskakovat! Po absolvování je dobré zvolit individuální kurz v provozu nebo kurz zatáček na polygonu. Kdo už má základy a vlastní cestovní enduro, tak je pro něj ideální kurz pro cestovní endura v lehkém terénu. Pokročilí by měli brát v úvahu, že se celý život učíme a párkrát za rok vyrazit na polygon nebo se s námi vyřádit na velký mostecký kruh.

Co bys našim čtenářům chtěl vzkázat?

Nyní u nás prožíváme zimní moto spánek, tak až z jara vyrazíte, hlavně začněte hezky pozvolna a opatrně. Ideálně se za námi přijeďte rozhýbat na některý z moto kurzů. Jinak přátelé, kolama dolů, jezděte jako když jste neviditelní, s respektem a samozřejmě s Mírou!

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Pro účast v soutěži se prosím přihlašte

Pro účast v naší soutěži je nutné se přihlásit ke svému účtu (vpravo nahoře) nebo se zaregistrovat na stránkách www.motorkari.cz. Děkujeme.
  • Jakou značku motocyklů motoškola Míry Lisého používá a můžete si je vyzkoušet v rámci kurzu?
    • Suzuki
    • Honda
    • Triumph

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Míra Lisý - (Odebírat články autora)
Honza Fuka - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Z1000SX_Petr přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist