husqvarna_svartpilen_801_2




Moto Guzzi California 1400 Touring

Moto Guzzi California 1400 Touring na cestovatelské misce vah přináší dva zásadní protiklady, které se však prolínají na tolik, že výsledkem je překvapivá harmonie detailů a dobrodružství. Smysl pro luxus a komfort je zde ve stejně živelném souznění s technikou, jako je na zemi oheň a voda. Záleží tedy jen na každém jezdci, jakou cestovatelskou taktovku zvolí. Jisté je však jedno, ať už zvolíte komfortní projížďku po bulváru nebo cestovatelský orgasmus přes půl kontinentu, tahle MG to s Vámi bezpochyby zvládne. Předpoklady má více než přesvědčivé.

Kapitoly článku

Moto Guzzi California brázdí silnice světa více než čtyřicet let a stala se tak jedním z nejznámějších italských motocyklů. Světlo světa spatřil tento motocykl resp. myšlenky na tento motocykl v roce 1970, kdy vyhrála MG „výběrovku“ na dodávku motocyklů pro LAPD (Los Angels Police Department). Byl to vůbec první případ, kdy cizí motocykl  v Americe vyhrál kontrakt pro pořádkové síly. Samozřejmě tyto motocykly byly náležitě vybaveny pro potřeby policie včetně většího sedla, plošinových stupaček a velkého množství chromu. To všechno povýšilo popularitu takto nastrojeného motocyklu po světě natolik, že to přesvědčilo vedení MG v roce 1971 poslat na trh motocykl v podobném ražení s označením California. A tak to všechno začalo…
Přes sedm generací a čtyři objemové varianty motorů (750, 850, 1000 a 1100), tak do dnešních dnů opustilo výrobní linky více než sto tisíc motocyklů. Kromě soukromého sektoru tento motocykl patroluje dodnes řadu amerických dálnic, doprovází prezidenty a parkuje v garáži u řady celebrit jako marnotratný doplněk evokující kus motocyklové historie. Přes všechny tyto přidružené hodnoty je samozřejmě California především funkčním motocyklem, a jak se zdá, ani aktuální verze s novou čtrnáctistovkou nechce nechat v tomto ohledu nikoho na pochybách.
Vývoj trval čtyři roky a MG poslala na trh hned dva modely – Custom a testovaný Touring. Zatímco Custom hraje spíše na notu vyznavačům strohých a jednoduchých linií, kteří preferují spíše hrubou sílu, funkčnost a technickou podstatu věcí se sportovnějším pojetím, komfortnější Touring sází více na cestovatelsky zaměřené jezdce. Navíc podle mého názoru více drží původní myšlenku a styl motocyklu, který reprezentuje. Nicméně je více než dobře a doba si to žádá, že MG si je moc dobře vědoma různých potřeb trhu a dotáhla modely dva. Koneckonců Griso je více než dobrý příkladem z vlastních řad, že právě verze Custom bude pro řadu jezdců právě tím vysněným motocyklem.
Designérské linky se chytlo tentokrát nové centrum Piaggio Group v Kalifornii a vše vedl pan Miguel Galluzzi se svým týmem. Motocykl tak nezapře italskou elegeanci s kusem historie dotažené do nejmenších detailů, která je zde jakoby v naprostém protikladu s masivně vyhlížejícím (kozím) motorem a řadou moderních technologií a doplňků. Výsledný mix však překvapivě funguje na výbornou a ani jedna z hodnot nepřevažuje na tolik, aby rušila na první pohled kompaktní celek a výraz. Dobrým příkladem tohoto souznění budiž letmé spočinutí pohledu od přídě po záď. Moderní přední světlo s LED a denním svícením přechází přes kulatý budík s retro prvky až k nádrži. Ta nezapře svojí inspiraci v modelech z osmdesátých let, kde přes bílou linku přechází až po tradiční robustní dvoubarevné sedlo. To zakončuje madlo, jak vystřižené z čelenky sochy svobody a vše je zakončeno robustním blatníkem s koncovými světly opět v moderním objetí led. Tolik kontrastů a harmonie na minimální ploše umí skutečně asi jen Ital.
Krom samotného motoru, kterému se budu věnovat dále, zaujme především mohutná dvojice koncovek výfuků, která spolu s dvojicí shora plněných 35 l kufrů do značné míry formuje záď modelu Touring. Na tomto místě stojí zmínit i ochranný rám kufrů a motoru. Když už jsme u bezpečnosti, nepřehlédnutelné jsou krom litých kol s 23 tenkými paprsky i přední radiální třmeny Brembo. Pohodlí jezdce je u této verze až na prvním místě, takže krom velice komfortního sedla a usazení nepřekvapí opravdu praktické mohutné plexi a plošinové stupačky. Co se týče barevných provedení, je tato California nabízena ve dvou variantách. V právě testované „Nero Ambassador“ (černé provedení s bílými linkami odkazující na původní historické modely V7 a 850) a potom v provedení „Bianco Eldorado“ (bílá s černými pruhy, která našla inspiraci u verzí California Highway Patrol ze sedmdesátých let).
Srdcem nové Californie je vzduchem a olejem chlazený agregát o uctihodném objemu 1380 ccm. Zvěsti o čistě kapalinou chlazeném motoru se tak naštěstí nepotvrdily a motocykl je tak jedním z mála na trhu, který zůstává u osvědčené klasiky. Nová čtrnáctistovka poskytuje plynulý a silný zátah zejména v nižších otáčkách. Maximální točivý moment činí 120 Nm při 2700 ot/min, což je zárukou opravdu svižných startů. I když papírově se maximální výkon ustálil „pouze“ na 96 k při 6500 ot/min, je to pro tento typ motocyklu více než dostatečná hodnota. Díky celkovému poskládání a parametrům, tak zde před námi stojí jeden s nejsvižnějších motocyklů této kategorie navíc s motorem, který se blíží svým pojetím spíše sportovnějším soukmenovcům.
Nový motor - ačkoliv na to na první pohled nevypadá - je prošpikován nejmodernější technologií. Najdeme zde tak elektronicky řízený plyn „Ridy-by-Wire“ a tři palivové mapy Turismo (cestovní), Veloce (rychlý) a Pioggia (mokrý). O plnění motoru se stará pomocí čtyřventilové techniky jedna centrální klapka o průměru 52 mm a dvojité vstřikovače. Výfukové spaliny potom mají na povel dvě lambda sondy, na každý válec jedna. I díky tomu motocykl plní hravě normu EURO4. Motocykl na první vrknutí hbitě naskočí a na neutrál příjemně vibruje a dá o sobě znát. Vše je bez problémů přehledné a snadno ovladatelné. Pokud navíc znáte současné ovladače Piaggio group budete se cítit jako ryba ve vodě.
Při jízdě samotné je však motocykl dobře ovladatelný a krotký, jako beránek. Rozdíl v palivových mapách je přímo úměrný určení. Zatímco mokrý režim je zkrátka do mokra a drží jezdce zpátky, cestovní užijete asi nejčastěji a je to takový univerzál. Vhodný je rovněž pro jízdu do města. Naproti tomu rychlý režim si nebere žádné servítky a pochopitelně v tomto režimu je motocykl nejen maximálně živelný v rámci svých možností, ale také adekvátně nenažraný - hlavně při dálničních přesunech a svižnější jízdě.
Dvojitý kolébkový rám vychází z koncepce sportovních strojů a díky uložení v unikátním elasto-kinetickém systému jezdec takřka žádné vibrace nepociťuje. Jednička je hlučnější, ale klasická kovová rána již chybí. Motocykl jde pěkně odspodu, je to taková klidná plynulá síla. Kolem 4 000-5 000 ot/min se však ve stroji probouzí bestie, která umí náležitě a svižně vyrazit vpřed. Sekundární převod v podobě kardanu zvládá vše na jedničku a v kombinaci s bezproblémovou převodovkou se tak jezdec může soustředit skutečně jen na požitek z jízdy. Ten umocňuje i překvapivě výborná ovladatelnost, která je navíc podpořena nízko uloženým sedlem a dobře fungující masivní přední vidlici. I přes dobré rozložení hmotnosti a ovladatelnosti je však třeba počítat spíše s měkčím a komfortnějším nastavením, které přeci jen více vyhovuje stylu tohoto motocyklu.
S manipulací na místě se jezdec trochu zapotí, nicméně v rámci kategorie a v porovnání s celkovým objemem a proporcemi jde stále o výborně ovladatelnou záležitost. Co je třeba vyzdvihnout je pohodlí a ochrana jezdce. I při maximální rychlosti kolem 200 km/h je jezdec hýčkán jako v bavlnce. Výraznou měrou na tom stavu participuje opravdu velké přední plexi a mohutné pohodlné sedlo. Když se k tomu přidá vzpřímenější usazení a osvědčená výbava všech cestovních křižníků s řazením špička-pata a plošinovými stupačkami, není třeba takřka už nic řešit.
Co mě opravdu potěšilo, jsou bezproblémové kufry, které se plní shora. Co mě naopak zklamalo, byla jejich šíře, kdy jezdec chtě-nechtě o ně občas zavadí nohou, což se časem bez zbytečných šrámů jistě neobejde. Další výtku bych měl k plošinovým stupačkám, které nejsou sice přehnaně nízko, nicméně i tak občas hlásiče náklonů v podobě plastových botiček prověříte. O to více je však na pováženou, že již při minimálním nástřelu 3800 km, se na jedné stupačce tento hlásič odporoučel k pánu. Mno, uvidíme časem v diskuzích. Co je třeba vyzdvihnout, jsou brzdy. Přední radiální třmeny Brembo zakusující se vpředu do dvojice 320mm kotoučů plní svojí funkci bezezbytku a i takovýto živel zvládají naprosto bez kompromisu. V kombinaci se zadní záchrannou brzdou a dvoukanálovým systémem ABS od Continentalu a třístupňovou vypínatelnou kontrolou trakce je o bezpečí v této kategorii myslím postaráno dokonale.
S čím je třeba počítat je poněkud žravější charakter. V rámci kombinované spotřeby se nám nepodařilo hodnoty dostat pod 7,5 l /100 km. Celkově je však hodnocení tohoto motocyklu veskrze pozitivní. Velice dobře ovladatelný a především na tuto kategorii rychlý motocykl, který skrývá až netušené možnosti. Na první pohled výraznější světla a design určují celkově exkluzivnější výraz a sounáležitost s historickými modely řady. Vše se tak podařilo skloubit na výbornou a tahle California je stále především motocyklem a tak to má být. Pořizovací cena testovaného modelu činí 469 990 Kč.

Informace o redaktorovi

Lukáš Růžička (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 182 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ celkový design, lak a zpracování
+ možnost vybrat si ze dvou dost odlišných verzí
+ motor a celkové pojetí


- na plošinové stupačce již po 3800 km chyběla plastová botička
- vyšší spotřeba
- dost se při vystupování špiní od bot kufry, které jsou zde dost do široka


Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist