globalmoto_duben_nolan




KTM 990 Superduke

Kapitoly článku

Na „Superdukovi“ jsem se svezl krátce v rámci KTM víkendu ve Vlašimi, o to více jsem se těšil na jeho „návštěvu“ v naší redakci a bližší seznámení s ním.


Stroj je na první pohled líbivý, tváří se rychle a agresivně, spousta ostrých hran vypadá „drsňácky“. Zároveň je ale chladný, tedy alespoň ve mně nevyvolává žádné zvláštní emoce. K některým designerským detailům bych měl výhrady, zejména přední světlomet vypůjčený z KTM 950 Adventure a na něj navazující větrný deflektor se mi příliš nezamlouvá. Ale to je tak vše, co bych tomuto motocyklu mohl vytknout.


Vidlicový dvouválec LC8 krmený vstřikováním má jadrný a vzteklý zvuk a hbitě reaguje na povely plynem. Zpočátku jsem měl z motocyklu celkem respekt, výška sedla i posez připomínají spíše enduro, motor zase supersport. Tato kombinace byla vždy mým snem, ale v praxi se ukázalo, že je to pěkně ostrý mix. Díky vysokému těžišti jsem měl pocit, že se mě motocykl snaží neustále setřást ze svého hřbetu a tak jsem byl neustále ve střehu a s plynovou rukojetí zacházel navýsost opatrně. Ovšem po několika kilometrech mne obavy opustily, získal jsem k podvozku i pneumatikám důvěru a stroj si dosyta užil. Se Superdukem se dá jet pěkná „střelba“ a přitom má jezdec vše pevně pod kontrolou. Pozor je třeba dávat jen na přední kolo, které se při každé akceleraci odlepuje od asfaltu a pokud se tak stane na výjezdu z oblouku, řidítka jezdci pěkně „nafackují“. Zde by byl jistě na místě tlumič řízení. Celkově je motocykl příjemně hravý a ovladatelný, ale zachovává si dostatek jistoty i ve vysokých rychlostech. Převodovka je ideálně odstupňovaná a pracuje zcela exaktně. Brzdy jsou bezvadné, stejně jako celý motocykl. Myslím, že marketing z Mattighofenu se opět trefil do černého.


MiMouch


Informace o redaktorovi

Jan Cihelka - (Odebírat články autora)
Michal Moucha - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Motokatalog.cz



TOPlist