globalmoto_duben_nolan




Kawasaki VN 1600 Mean Streak

První náznaky toho, že kategorie chopper&cruiser je příliš "těsná" bylo možné pozorovat již na sklonku osmdesátých let. V té době se vcelku úspěšně začínají prosazovat stroj typu custom, které nebylo možné "zaškatulkovat" k chopperu ani ke cruiseru. Přesto bylo každému jasné, že do této kategorie prostě patří.

Kapitoly článku

Postupem času si stroje tohoto stylu začaly získávat stále početnější řadu příznivců, na čemž má nemalý podíl i veleúspěšná série Drag Staru z druhé poloviny devadesátých let. Ale s přelomem tisíciletí bylo v této kategorii i "třetího do mariáše" málo. Stále rostoucí poptávka po úpravě sériových customů do agresivnější podoby přiměl výrobce usednout k rýsovacím prknům a vyprojektovat "štiku", která by úpravcům vzala vítr z plachet. Nejrychleji a velice úspěšně se to povedlo Yamaze modelem Warrior. O Warriora (v překladu:VÁLEČNÍK) byl ještě před oficiálním zahájením prodeje takový zájem, že ostatní výrobci byli donuceni takřka okamžitě zareagovat a nasadili do boje o přízeň zákazníka své "komando". Od počátku nového tisíciletí tedy vzniká další podskupina kategorie chopper&cruiser, pro kterou se zažilo označení powercruiser. Kdyby jsme však pátrali hlouběji - zjistili bychom, že styl powercruiser ("sportovních" cruiserů) má své kořeny o moc hlouběji nežli s přelomem tisíciletí. Bylo by však nutné oprášit vzpomínky na stroje, které mnohdy nevydrželi (z nejrůznějších příčin) v sériové výrobě ani dvě sezony. Výjimky však potvrzují pravidlo a tak alespoň připomenu velmi oblíbenou a donedávna vyráběnou Hondu VF 750C Magna, která "uměla" bohatě přes 200km/hod. Ale vraťme se do současnosti. Mezi prvními, kteří tuto staronovou "módní vlnu" podchytili byla i Kawasaki, která v roce 2001 uvádí do sériové produkce Mean Streak 1500, kterému byl dán do vínku byť modernizovaný, přesto pro tento styl trochu "staromódní" motor z VN 1500. To co se narychlo ne příliš povedlo u motoru - bohatě kompenzovalo šasi. Zde se Kavasaki nikterak neinžýrovala a například pro brzdy si sáhla do arsenálu výzbroje ZX-9R Ninja! Obrácená přední vidlice byla však konstruovaná (vzhledem k hmotnosti stroje) přímo pro tento model. Podvozek doplněný dvojicí kvalitních seřiditelných zadních tlumičů a osazený nízkoprofilovými 17ti palcovými sportovními pneumatikami dával tomuto stroji překvapivě dobré jízdní vlastnosti. Avšak nic naplat, trend nového stylu powercruiser si žádal i agresivnější motor s úplně jinak naladěnou výkonnostní křivkou. Je pravděpodobné, že toto byl hlavní signál proč se Kawasaki rozhodla již po dvouletém provozu tento model modernizovat. Do nové sezóny 2004 tedy vjede nejen s novým označením

VN 1600 Mean Streak

, ale i se zcela nově "naladěným" motorem.

Vzali na něj vrták?


Kdo by se domníval, že zvýšený objem ze 1.470cm3 na 1.552cm3 u nového Mean Streaku bylo dosaženo (cestou nejjednodušší) zvětšeným vrtáním je na omylu. Nárůst osmdesáti dvou "kubíků" má o hodně sympatičtější důvod a to zvětšení zdvihu o 5mm při zachovaném vrtání 102mm.

Motor:


Jako dosti spolehlivé vodítko při identifikaci modelu 1500/1600 vám poslouží kryty hlav válců kdy u šestnáctky jsou z boku dobře patrné vnější prolisy a naopak - kryt mezi válci je "čistý" zatímco slabší verze má zde nápis 1500. Vidlicový čtyřtaktní, kapalinou chlazený motor je doplněn o bohaté žebrování a má povrch úpraven v černé barvě. Dle mého názoru je docela škoda, že není paralelně nabízen i v "přírodním" hliníku. Vrtání 102mm a zdvih 95mm určuje celkový objemu podčtvercového motoru na 1.552cm3. Plnění válců obstarává rozvod SOHC se čtyřmi 2+2 ventily na válec z nichž sací mají - nyní průměr 37mm! Ventily jsou seřizovány pomocí hydrauliky (hydrošteli) což velmi pozitivně ovlivní nenáročnost údržby. Pohonná směs je připravována vstřikovacím čerpadlem vyvinutým fy. Mitshubishi a ke zmíněným ventilům je "exportována" dvojitou škrtící klapkou jejíž průměr má plných 40 mm! Díky již zmíněnému o 5mm zvětšenému zdvihu došlo k výraznému zlepšení výkonnostní křivky a to obzvláště v nízkých a středních otáčkách. Motor s kompresním poměrem 9:1 disponuje nyní kroutícím momentem 125Nm při 2,800 ot/min. pro EU a Austrálii. Pro USA bude k dispozici varianta s kroutícím momentem 128Nm při 2,500 ot/min. Výkon 73 koní při 5,300 ot/min. je na zadní 170/60R kolo přenášen přes vícelamelovou "mokrou" spojku (která je ovládána kapalinou - nikoli lankem!) a pětistupňovou převodovku pomocí prakticky bezúdržbového kardanu. Je sice pravda, že u kardanu dochází vlivem různých faktorů k většímu finálnímu úbytku výkonu na zadním kole nežli u řetězu nebo řemenu, ale toto nepatrné procento je mnohonásobně zúročeno v nenáročnosti a naprosté spolehlivosti tohoto sekundárního převodu.

Převodovka:


Zatímco primární převod je pro modely EU a US shodný 1:1,517 (85/56) u vlastní převodovky najdeme velké nuance. Můj osobní názor je ten, že převodovka pro US je daleko lépe odstupňovaná nežli ta která je určena pro "starý kontinent". Posuďte sami:

Evropský model

Model pro US a Kanadu

Převod 1: poměr 1: poměr
1 2,500 40 / 16 2,500 40 / 16
2 1,590 35 / 22 1,750 35 / 20
3 1,192 31 / 26 1,333 32 / 24
4 0,965 28 / 29 1,074 29 / 27
5 0,781 25 / 32 0,867 26 / 30
Je to čistě můj názor, ale myslím si, že u "Evropy" je mezi jedničkou a dvojkou zbytečně velký "krok" naproti tomu se mi zdá být převod pětky zbytečně - řekl bych až nevyužitelně rychloběžný. No nevím, ale kdybych měl možnost volby šel bych určitě do jemnějšího - US odstupňování převodů. Ostatně i spojce bude US dávkování "chutnat" lépe.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist