yamaha_mt09




BMW F800GT

Značka s modrobílou vrtulí a velké pohodlné cestovní motorky - to šlo vždycky perfektně dohromady. Ne každý si ale troufne na mohutné ertéčko s dvanáctistovkovým boxerem, nebo dokonce na největší model BMW ve třídě Gran Tourismo, šestiválcové K1600. Dokáže nové F800GT vyplnit prázdné místo ve střední kubatuře?

Kapitoly článku

Když značka BMW přišla v roce 2006 s modelem F800ST, nikdo přesně nevěděl, kam tuhle motorku zařadit. Pro většinu lidí byla stavěná až moc sportovně na úkor cestovních schopností. V Mnichově si ale kritiku vzali k srdci, a loni na podzim už měli připravenou odpověď. F800ST definitivně opouští výrobní program, a místo něj přichází nový model s přívlastkem GT. Tiskové materiály vyzdvihují hlavně nový design, špetku výkonu navíc, upravenou jízdní pozici, řadu technických vylepšení a dlouhý seznam originálního příslušenství, samozřejmě jako ušitý na míru cestovatelům. Bude to stačit, aby se řadový dvouválec stal konečně tím správným Gran Tourismem?

Co je nového?

V první řadě je třeba říci, že nové BMW F800GT není jenom ST převlečené do nového kabátu - i když to tak na první pohled může vypadat – protože celá řada inovací zasahuje mnohem hlouběji pod povrch. Konstruktéři k vývoji novinky přistoupili s typickou německou pečlivostí, a snažili se postupně vypořádat se všemi problematickými prvky, kvůli kterým byl původní model označován za příliš sportovní. Cestovnější podobu tak dostaly kapoty, sedlo, řídítka, odpružení i celkové jízdní vlastnosti.
Přehlédnout nelze kompletně předělané kapoty, které jsou ve srovnání s modelem ST podstatně širší, ani nový plexištít či jiné přední světlo. I když designérům šlo hlavně o to, aby zlepšili ochranu jezdce, z nových plastů zároveň vyzařuje i větší dynamika. F800GT podle nás jednoduše vypadá líp než jeho předchůdce, a svůj podíl na tom mají i parádní nové ráfky. Modernizací prošla i přístrojovka a displej palubního počítače, kde se konečně objevují skutečně všechny údaje hodné cestovní motorky, včetně spotřeby paliva nebo okolní teploty. Nové jsou i ovladače na řídítkách a vlastně celá řídítka, která jsou ve srovnání s předchozím modelem vyšší a společně s dopředu posunutými a sníženými stupačkami vytváří komfortnější posez.
Poměrně překvapivým tahem je snížení objemu palivové nádrže. Ta zůstala na svém tradičním místě pod sedlem, ale vejde se do ní o litr méně Naturalu než do ST. Fabrika to zdůvodňuje tím, že i přes nárůst výkonu si teď motor vystačí s menšími porcemi, takže akční rádius není ohrožen. Při jízdě konstantní rychlostí 90 km/h by měla nádrž teoreticky vystačit na více než 400 kilometrů, ale ani v ostřejším tempu se podle oficiálních údajů o spotřebě dojezd nezkrátí pod 340 km.
Srdcem F800GT zůstává pořád stejný, kapalinou chlazený řadový dvouválec DOHC o objemu 798 ccm, ale díky vylepšení v oblasti palivových map teď produkuje větší výkon, přesně 90 koní v 8 000 otáčkách. Je to sice jenom o 5 koní víc, ale jako protiargument k nárůstu hmotnosti o 11 kilo stačí - poměr výkon/váha zůstal přibližně stejný. Nová cestovní osmistovka se určitě dostane i do hledáčku mladých a začínajících jezdců, a právě pro majitele řidičáků skupiny A2 má BMW připravenou sadu na omezení výkonu na 35 kW. Beze změny zůstala šestistupňová převodovka včetně převodových poměrů, a zadní kolo i nadále pohání bezúdržbový ozubený řemen.
Výfukové svody a koncovka našly inspiraci u roadsteru F800R, a velkou pozornost bavorští věnovali komfortu a bezpečí spolujezdce, jehož levou botu teď chrání před spálením o horký výfuk nová krytka. I taková drobnost se při každodenním pobytu v sedle počítá.
Mostový rám z hliníku žádná vylepšení nepotřeboval, ale rezervy se našly u zadní jednostranné kyvky. Její prodloužení o 5 centimetrů slibuje větší jízdní komfort a stabilitu, zatímco zkrácené zdvihy odpružení (o 15 mm) mají za úkol zpřesnit řízení. Ruku v ruce s tím šlo znatelně níž i sedlo, které teď má v základním provedení výšku 800 mm. V BMW ale nezapomněli ani na jezdce nekonfekčních postav, a do nabídky příslušenství zařadili zvýšené (820 mm) a snížené (765 mm) sedlo.
Silnější podsedlový rám teď snese větší zátěž, takže se zvedla i celková nosnost motorky. F800GT uveze včetně posádky 207 kilo, a stylové připevnění nákladu můžete svěřit příplatkovému systému rychloupínáků na boční kufry. Zadní nosič najdete už v základu. V závislosti na zatížení spolujezdcem a/nebo zavazadly se pak dá snadno regulovat také předpětí zadní pružiny pomocí dobře přístupného kolečka.
Zásadní novinkou je přítomnost moderního dvoukanálového ABS ve standardní výbavě. Skutečnost sice nijak překvapivá, protože BMW už dává v rámci programu „Safety 360°“ antiblokovací brzdový systém do všech nových motorek, ale potěší. Méně pozitivní zpráva je, že se ABS nedá standardní cestou vypnout. BMW se chlubí také tím, že F800GT je první motorkou střední kubatury, kterou je možno za příplatek dovybavit elektronicky stavitelným podvozkem. Známý systém ESA má v nabídce klasické tři režimy nastavení: comfort, normal a sport, které lze kdykoli měnit, a to i za jízdy. Z příplatkové asistenční výbavy si můžete dále objednat třeba vypínatelnou kontrolu trakce ASC (Automatic Safety Control), nebo ukazatel tlaku v pneumatikách.

Jízda

Při prvním setkání s novým BMW F800GT se mi hned v paměti vybavila loňská cesta na sraz BMW Motorrad Days do Garmisch-Partenkirchenu. Těch zhruba tisíc kilometrů tam a zpátky jsem tehdy absolvoval v sedle F800R, což je zhruba ta samá motorka, jenže bez kapot. A nebylo to zdaleka takové peklo. Když si jednou zvyknete na typické vibrace dvouválcového Rotaxu, dá se na tom naháči komfortně ujet i delší štreka. Jenom německým dálnicím je lepší se vyhnout, protože motor by ručičku tachometru vytáhnul bez uzardění až za dvoustovku, ale netrénované tělo vydrží nápor protivětru sotva do stotřiceti.
Posez na novém GT je podobný, ale ještě o chlup pohodlnější, protože plocha sedla je větší, řídítka vyšší a stupačky posunuté dopředu a dolů. Na rukou ale pořád zůstalo dost váhy, i když předklon už není tak sportovní jako u roadsteru F800R nebo u předchozího ST. Velkou pochvalu si zaslouží dobře tvarované kapoty, které mi doslova zachránily kůži během jedné nečekané aprílové přeháňky. Konkrétně kůži pod džínami, které i po dvaceti minutách jízdy v dešti zůstaly z převážné části suché. Ochrana pro nohy je navržená kvalitně, a netrpí ani horní polovina těla, přestože štítek vypadá poměrně nízký. Dokonce i trocha tepla od motoru přijde vhod, alespoň za uplakaného odpoledne, kdy venkovní teploměr na přístrojovce ukazuje jedenáctku. Škoda jenom, že v přední kapotě nezbylo místo na malý kaslík, kam bych si mohl odložit peněženku a mobil. Cestovní motorka by si jí zasloužila
Řadový dvouválec snad byl pro cestování stvořený. V naháči mi u něj trochu chyběla dravost a sportovnější charakter, ale tady to najednou dává mnohem větší smysl. Silný zátah odspodu a dostatečná pružnost ve vysokých otáčkách, to jsou ideální parametry cesťáku. Nevím sice, co bych musel udělat s plynovým heftem, aby se na suchém asfaltu probudila k životu kontrola trakce, ale za deště je celkem příjemné mít výkon pod elektronickým dohledem. Ani zvuk sériového výfuku nezní špatně, a to je v zásobě originálního příslušenství ještě koncovka od Akrapoviče.
Mezi silné stránky nového F800GT patří určitě jeho ovladatelnost. Těžiště je díky nádrži pod sedlem hodně dole a jak se motorka dostane do pohybu, hádali byste jí mnohem míň než 213 kg, což je mimochodem o kilo míň, než váží plně natankované cestovní enduro F800GS. Tuhý podvozek snese i svižnější styl jízdy a snížené zdvihy odpružení zamezují rozhoupání v rychle se střídajících zatáčkách. Když máte navíc připlaceno za elektronicky seřiditelný podvozek ESA, můžete doladit pérování přesně k obrazu svému. Zásadní rozdíly mezi režimy Comfort, Normal a Sport ale nečekejte, a pokud nastavení Normal odpovídá standardnímu podvozku, pak se v převážné většině situací obejdete bez dalších dvou poloh.
Naprostý spoleh je na dvě velké (320 mm) přední kotoučovky, které v kombinaci s menším zadním kotoučem (265 mm) a nejmodernějším ABS odvádí svou práci perfektně. Plynulý a progresivní nástup přesně odpovídá charakteru motorky, a když už do hry občas vstoupí nevypínatelné ABS, aspoň zbytečně neotravuje cukáním do brzdové páčky. Jen kdyby tak ještě byla stavitelná, nebylo by brzdám už vůbec co vytknout.

Závěr

V BMW vlastně udělali se svým sportovně-turistickým modelem střední kubatury přesně to, co po nich zákazníci chtěli. Přidali trochu cestovního komfortu, aniž by obětovali příliš ze sportovního charakteru. Výsledkem je relativně zábavná a zároveň neúnavná motorka pro každou příležitost a do každého počasí, která zvládne prázdninový trip ve dvou stejně snadno, jako každodenní rutinu v městském provozu. Pravda, není zrovna nejlevnější, a za spoustu doplňků (dokonce i za hlavní stojan) si ještě musíte připlatit. Ale tak už to prostě u prémiového zboží bývá.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz



TOPlist